Δήμος Θήρας: Για το κλείσιμο του καταφυγίου Stray Paws Santorini και τη δημιουργία “ενδιάμεσης λύσης” του Δημοτικού καταφυγίου

Santorini Magazine
Santorini Magazine
Δήμος Θήρας: Για το κλείσιμο του καταφυγίου Stray Paws Santorini και τη δημιουργία "ενδιάμεσης λύσης" του Δημοτικού καταφυγίου
Loading
/

Είναι λυπηρό ένα φιλοζωικό καταφύγιο να κλείνει δηλώνει στο Santorini Magazine  ο Δημήτριος Σιγάλας, Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Θήρας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Η συζήτηση μας ξεκίνησε με αφορμή το κλείσιμο του καταφυγίου του φιλοζωικού σωματείου Stray Paws Santorini  και τα όσα δήλωσε στο Santorini Magazine η υπεύθυνη του καταφυγίου Μυρτώ Μπουγιούκα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μ. Μπουγιούκα δήλωσε μεταξύ άλλων πως δεν έχει καμία βοήθεια από τον Δήμο Θήρας σε τροφές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο ενώ έχει σταματήσει να δέχεται αδέσποτα από πέρυσι τον Νοέμβριο καθώς δεν μπορεί να τα συντηρήσει γεγονός που την οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση.

Με τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου Θήρας Δημήτρη Σιγάλα συζητήσαμε εκτενώς το θέμα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσετε το ηχητικό και τα όσα αναφέρονται τόσο για το θέμα του κλεισίματος του καταφυγίου και ποιο είναι το πρόβλημα καθώς αναφέρει  ότι οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για έλλειψη ικανότητας διαχείρισης του καταφυγίου, απαντά ότι δεν είναι υποχρέωση του Δήμου Θήρας να συμβάλλει με τροφές και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα φιλοζωικά σωματεία, τις συνεργασίες με τα φιλοζωικά σωματεία που έχει ο Δήμος ( ένα στη Σαντορίνη και δύο στο εξωτερικό για τις υιοθεσίες), το δημοτικό καταφύγιο που πρόκειται να δημιουργηθεί , την “ενδιάμεση λύση” ως μεταβατικό σταθμό περίθαλψης μετά από στείρωση πριν την υιοθεσία ή την επανένταξη που δημιουργήθηκε στη χωματερή και η καταλληλόλητα του. Αποσπάσματα από την συνέντευξη δεν έχουμε συμπεριλάβει στο κείμενο για να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον μεταβατικό σταθμό περίθαλψης που δημιουργήθηκε στη χωματερή για να κατανοήσετε καλύτερα γιατί επιμέναμε στην ερώτηση αν αυτές οι συνθήκες για τα αδέσποτα είναι καλές και ο συγκεκριμένος χώρος κατάλληλος. Το γεγονός ότι οι λήψεις είναι από έξω από την περίφραξη οφείλεται στο ότι επισκεφθήκαμε τον χώρο σε χρόνο που ήταν κλειστό και όχι στο ότι μας απαγορεύθηκε η είσοδος.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα και η λύση τους δεν αφορά μόνο την Σαντορίνη αλλά όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι έχουν προγράμματα και μέσω των φιλοζωικών σωματείων   κυρίως και των  εθελοντών προσπαθούν να τα υλοποιήσουν και να συμβάλλουν στη λύση του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι  χρειάζεται η συνεργασία όλων για να λυθεί το πρόβλημα καθώς ο σκοπός είναι κοινός και πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας. Σίγουρα χρειάζεται οι πολίτες να είναι περισσότερο υπεύθυνοι όταν αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ζώο και να μην καταλήγει στο δρόμο και η εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Στην συνέντευξη αναφέρεται η δημιουργία Δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων και η έγκριση της χρηματοδότησης του. Σας παραθέτουμε την απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”  και την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θήρας όπου αναλύονται τα τελικά ποσά που πιστώνονται στον Δήμο μέσω του προγράμματος για την δημιουργία του Δημοτικού Καταφυγίου.

Δημος Θήρας- ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ                         ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε σχέση με το τί θέλει να δει ο καθένας μας σε αυτά τα ρεπορτάζ θα ήθελα να τοποθετηθώ λέγοντας ότι ο σκοπός του δημοσιογράφου δεν είναι να δείχνει τα άσχημα και να δημιουργεί εντυπώσεις και σίγουρα δεν είναι ο δικός μας. Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός ούτε το ακυρώνουμε και σίγουρα γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα αναφερόμαστε σε ότι βλέπουμε  ή σε καταγγελίες. Το ρεπορτάζ έχει τα στοιχεία του τα οποία δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες, δείχνει την εικόνα και παραθέτει τα γεγονότα, ζητά και παίρνει απαντήσεις, τα συμπεράσματα είναι του αναγνώστη. Αρκεί να ακούει και να διαβάζει και όχι μόνο τους τίτλους.

Θα επανέλθουμε στο θέμα καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει το ρεπορτάζ .

 

Stray Paws Santorini: Κλείνει το καταφύγιο ζώων λόγω αδυναμίας κάλυψης εξόδων