Διαβούλευση 4 ημερών-με τις αργίες- για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων

 

Απαράδεκτο πισωγύρισμα ,χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το περιθώριο 4 ημερών που δόθηκε για  διαβούλευση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων, που ανακοίνωσε  χθες 24 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το διάστημα περιλαμβάνεται το Σάββατο η Κυριακή και μία αργία, η Καθαρά Δευτέρα. Δεν τηρούνται οι νόμοι για την δημόσια διαβούλευση,  οι οποίοι προβλέπουν περιθώριο 2 εβδομάδων για διαβούλευση επί των νομοσχεδίων αναφέρουν, ζητώντας να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία για έναν τουλάχιστον μήνα.

 

Στην κοινή  ανακοίνωση, αναφέρουν πως “με μεγάλη έκπληξη  πληροφορήθηκαν από την κεντρική ιστοσελίδα διεξαγωγής των δημοσίων διαβουλεύσεων (opengov.gr) ότι χθες το πρωί τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό μόλις τεσσάρων (4) ημερών!

 

Πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη / κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.

Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

 

Αντίθετα, το υπουργείο δίνει στο κοινό το διάστημα τεσσάρων ημερών, με καταληκτική προθεσμία την Τρίτη 28η Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται Σαββατοκύριακο, καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας.

Είναι εμφανές πως δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο (2) εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος «για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση» – κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται καμία τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής.

 

Για τους λόγους αυτούς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης, παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μήνα στους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου”.

 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι:

ΑΝΙΜΑ
ΑΡΧΕΛΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace
MEDASSET
WWF Ελλάς