Δεν συμφωνεί με τα νέα κυβερνητικά μέτρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Την έντονη αντίδραση της εκκλησίας προκάλεσαν τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για  αυστηροποίηση,  βάση των οποίων δεν θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία παρουσία πιστών στους ιερούς ναούς  έως τις 11 Ιανουαρίου και ο αγιασμός των υδάτων κατά την εορτή των Θεοφανείων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Διαρκής σύνοδος με επιστολή της ζητά διάλογο με την κυβέρνηση και τήρηση της ΚΥΑ που εκδόθηκε σις 15 Δεκεμβρίου του 2020, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στην ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Αναφορικά με τον άνοιγμα τον ναών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί και να τελεστεί η Θεία λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων εντός των ναών για την εορτή των Θεοφανείων παρουσία πιστών.

 

Τι αναφέρει η απόφαση

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,  υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

 

  • Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

 

  • Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

 

  • Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

 

  • Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.