Δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τον ϊό αν τηρήσουμε τα μέτρα

Τα συμπτώματα της νόσου covid-19, οι διαφορές με την γρίπη, το μοντέλο που ακολουθείτε στην Σαντορίνη σε περίπτωση κρούσματος. H συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων με τη χρήση μάσκας, οι ψυχολογικές συνέπειες που δημιουργούνται απ’ στις νέες συνθήκες και τον τρόπο αφομοίωσης από τους πολίτες της τήρησης των μέτρων. Σ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, απάντησαν οι επιστήμονες στη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα: «Ο νέος κορονοϊός: Ενημερωνόμαστε και προφυλασσόμαστε»
Χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης MD,PhD, (Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19) εισηγητής στην διοργάνωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
“Δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τον ϊό αν λαμβάνουμε τα μέτρα.
Μάσκα – Πλύσιμο των χεριών και Αποστάσεις.
Ανέλυσε τα συμπτώματα με κύριο τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τις διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση, οι έντονες μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ασυμπτωματικοί.
Τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο ορισμένα φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και έχει ένα αποτέλεσμα 30% ως προς την εξέλιξη της νόσου. Δεν υπάρχει φάρμακο.
Δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο λέγοντας ότι «το περιμένουμε στα μέσα του 2021». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στην πρωτοφανή παγκόσμια συνεργασία της ιατρικής, φαρμακευτικής, ερευνητικής και γενικότερα της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του ϊού και την ανεύρεση του εμβολίου».
Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι, οι εκπαιδευτικοί 1ο μέτρο είναι να εκπαιδευτούν και είναι ευθύνη της πολιτείας και να ενημερώνουν αφού οι ίδιοι γνωρίζουν να αισθανθούν πρώτα εκείνοι ασφαλείς, επίσης να δωθούν δωρεάν μάσκες. Η επιτροπή έκανε την εισήγηση της και θα εξαρτηθεί το άνοιγμα των σχολείων από την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για να ανοίξουν.
Ο κ. Βασίλης Νομικός, Ιατρός Καρδιολόγος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μοντέλο που ακολουθείτε στην Σαντορίνη στον χειρισμό πιθανών κρουσμάτων .
– Εξέταση πιθανού ύποπτου κρούσματος μετά από κλήση του ίδιου του ασθενούς ή εντοπισμός από το προσωπικό ξενοδοχείου κλπ.
– Ιδιώτης γιατρός ή το ΓΝ Θήρας.
– Εξέταση δείγματος με PCR ( ιδιωτικά ή στο νοσοκομείο)
– Δυνατότητα PCR
– Επί θετικού δείγματος, σε μη ύπαρξη συμπτωμάτων παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας, επί ύπαρξης συμπτωμάτων εξέταση στο νοσοκομείο, πιθανή νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ή μεταφορά σε νοσοκομείο αναφοράς.
Τονίζοντας ότι,» στο νησί υπάρχουν 3 μοριακοί αναλυτές και 9 θάλαμοι αρνητικής πίεσης».
Αναφορικά με την ακρίβεια των τεστ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να βγει θετικό το τεστ αν δεν ισχύει».Επισημαίνοντας τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας.
Η κ.Καλλίοπη Καραμολέγκου, παιδίατρος , MSc Δημόσιας Υγείας
Ξεκίνησε την εισήγηση της με το ερώτημα :
Είναι συχνή η λοίμωξη στα παιδιά?
Στην ΕΕ μόνο το 5% απ τα άτομα που έχουν προσβληθεί απ τον ϊό είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών. Από αυτούς 8 στους 100.000 χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν μια πολύ ήπια νόσο σπάνια νοσούν βαριά αλλά μπορούν όμως να τον μεταδώσουν . Όπως και ο μεγάλος αριθμός των ασυμπτωματικών.
Να φροντίσουν οι γονείς για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών
Το τρίπτυχο υγείας που πρέπει να ακολουθήσουν είναι:
Υγιεινή διατροφή για τα παιδιά( φρούτα, λαχανικά,γιαούρτι, ψάρι, ολικής άλεσης τρόφιμα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, νερό) Τροφή κατά της φλεγμονής μια και οι άνθρωποι πεθαίνουν από την φλεγμονή που δημιουργεί ο Covid- 19
Άσκηση
Εφαρμογή του εμβολιασμού με βάση το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όπως αυτό έχει ορισθεί απ το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και εμβολιασμό για την γρίππη αν εντάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή κάποιος άλλος στην οικογένεια .
Αναφερόμενη στις βιταμίνες ανέφερε χαρακτηριστικά, « η σχέση των γονέων με αυτές είναι σαν να είναι το μπαστούνι τους γιατί ίσως με την διατροφή δεν το έχουν» για να τονίσει ότι η χορήγηση βιταμινών δεν πρέπει να γίνεται.
Διευκρινίζοντας για την γνωστή βιταμίνη D είναι ορμόνη και πρέπει να την ελέγχουν τα παιδιά ως προς την επάρκεια της.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ Καραμολέγκου τόνισε ότι: Το σχολείο θα ανοίξει για το καλό των παιδιών γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Γιατί εκεί ενσωματώνουν πληροφορίες, σχέσεων , γνώσεων, συμπεριφορών στο σχολείο. Η ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία των παιδιών εξασφαλίζεται σχολικό περιβάλλον. Το υπουργείο ελπίζω να αποφασίσει ολιγομελή τμήματα. Αναφέρθηκε στο πλύσιμο χεριών στην καθαριότητα των σχολείων και στον αερισμό των τάξεων.
Αναφορικά με τη μάσκα ανέφερε ότι πρέπει να φοράνε υφασμάτινη μάσκα τα παιδιά και είναι ασφαλής για παιδιά πάνω από την ηλικία των 2 ετών. Παρέχει ασφάλεια και τα παιδιά και μπορούν να την χειριστούν.
Σχετικά με τις παρενέργειες της μάσκας ανέφερε ότι μία είναι η παρενέργεια, διαταράσει τη συναισθηματική επαφή του παιδιού με το περιβάλλον του με τον δάσκαλο του αλλά είναι προτιμότερο απ την νόσηση.
Σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών λόγω της κατάστασης που βιώνουν, με την αλλαγή των καθημερινών συνθηκών, σε συνδιασμό με την δυσπραγία των γονέων στα οικονομικά λόγω απώλειας εργασίας, μειωμένο ωράριο κλπ. ίσως να δημιουργηθεί ένα μετατραυματικό σύνδρομο. Το όπλο εδώ είναι να κλείσουμε την τηλεόραση και να τους πούμε την αλήθεια, επισήμανε η κ. Κ.Καραμολέγκου.
Το μήνυμα είναι ότι μεταδίδεται τον ϊο όπως και οι ενήλικοι και είστε τώρα το ίδιο κοινωνικά υπεύθυνοι πρέπει να ακολουθήσετε τα ίδια μέτρα σαν ενήλικες, και αυτό θα κάνει καλό και στην ψυχική τους υγεία θα εξασφαλιστεί όταν τους αντιμετωπίσετε σαν ισότιμα μέλη στην οικογένεια σας, με την αλήθεια, να ξέρουν όλη την αλήθεια, καταλήγοντας με τη φράση.
Νους Υγιής εν σώματι Υγιές όταν η Υγεία των γονιών συμβάλλει στην ευεξία των παιδιών.
.
Ο Χαράλαμπος Ρισβάς Ψυχολόγος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι τραυματικές εμπειρίες δεν είναι άμεσα ορατές και δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε μια πανδημία. Σχετικά με την χρήση μάσκας ειδικά στους έφηβους,ανέφερε ότι η μάσκα δεν εμποδίζει τον φορέα να επικοινωνήσει. Χρειάζεται υπομονή και διερεύνιση από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς γιατί δυσφορεί ο έφηβος με το μέτρο της μάσκας και διερεύνιση τους λόγους που ενοχλείτε. Επικοινωνία και διάλογος. Εξαρτάται βέβαια σε μεγάλο βαθμό και από τον εμπαιδευτικό πως αυτός έχει ορίσει τη χρήση της μάσκας.
Αναφερόμενος στην ενημέρωση για την πανδημία τόνισε ότι όταν κάποιος θέλει να σας ενημερώσει για τον ϊό δεν σημαίνει ότι είναι κινδυνολόγος καθώς και αυτός αποτελεί μέρος του συνόλου.
Όλοι οι εισηγητές έκαναν εκτενή αναφορά στα fakenews που διαδίδονται και αποτελούν σοβαρή παραπληροφόρηση εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για σωστή ενημέρωση.
Η Αναστασία Μπαρμπούνη παιδίατρος Καθ. Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διευκρίνησε ότι η γρίπη έχει διαφορετική κλινική εικόνα σε σχέση με τον κορονοϊό καθώς έχει επώαση από 3 – 5 μέρες ενώ ο κορονοϊός από 4-15 μέρες και έτσι έχουμε ένα νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί πολύ γρήγορα . Επισημαίνοντας ότι το 30% είναι ασυμπτωματικοί.
Μεγάλη ήταν οι συμμετοχή των πολιτών στη διαδικτυακή συζήτηση καθώς και τα ερωτήματα που απαντήθηκαν.