Χ.Θεοχάρης: H ΕΕ πρέπει να δράσει αλλιώς θα τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος 2021

H ΕΕ πρέπει να δράσει αλλιώς θα τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος 2021

Να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον του τουριστικού κλάδου,  επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις τις πανδημίας εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα δεδομένα που συλλέγονται.

  •  Για τους υγειονομικούς δείκτες βάσει των οποίων θα τίθενται περιορισμοί (θετικότητα, κρούσματα, θνησιμότητα κ.ά.).
  • Τους περιορισμούς αυτούς καθαυτούς (συστάσεις, απαγορεύσεις, καραντίνα),
  • Την κατηγοριοποίηση των χωρών και των περιοχών.
  • Τους κανόνες ενημέρωσης μεταξύ των κρατών για την αποφυγή αιφνιδιασμών.

Επίσης εισηγήθηκε την ανάγκη μεσοπρόθεσμων μέτρων προς υλοποίηση τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα

Τη σύσταση Ομάδας Εργασίας.

  • Συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα και ιδιαίτερα με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.
  • Την τήρηση των νέων, αξιόπιστων, φθηνών και γρήγορων τεστ να επιτευχθεί η αφαίρεση της ανάγκης για οριζόντιες απαγορεύσεις μετακινήσεων και για οριζόντια μέτρα καραντίνας.
  •  Την εξέταση της οικονομικής και της υγειονομικής αποτελεσματικότητας των προτάσεων
  •  Την εξασφάλιση πως τα αποτελέσματα καταγράφονται σωστά, ενθαρρύνοντας την εμπιστοσύνη.
  • Την διατήρηση ενός λογικού κόστους που θα μπορεί και να περάσει στη βιομηχανία ή ακόμα και στον πελάτη.

Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε στους ομολόγους του ότι:

«η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει τώρα ώστε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο και η επόμενη τουριστική περίοδος. Απαιτείται ταχεία και μακροπρόθεσμη υποστήριξη του τουριστικού τομέα προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του. Γι’ αυτό είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η υιοθέτηση κοινών Ευρωπαϊκών μέτρων, τα οποία θα προσφέρουν στους τουρίστες και στις επιχειρήσεις το θεμελιώδες πλαίσιο εμπιστοσύνης».

Ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης προσυπέγραψε «Κοινή Δήλωση» μαζί με τους Υπουργούς Τουρισμού της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.