Βάιλας Γεώργιος: Δημόσια τοποθέτηση, σχετικά με τη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.

Την δημόσια τοποθέτηση του Γεωργίου Βάιλα, πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., λάβαμε σήμερα, αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  για τις εισπράξεις του Ηφαιστείου αλλά και  για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης όταν την παρέλαβε η νέα Δημοτική αρχή το 2019.

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση:

“Εκπροσωπώντας τον εαυτό μου και μόνο και έχοντας την τύχη να υπηρετήσω τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ για 15 συναπτά έτη, ως εκτελεστικό στέλεχος στην αρχή και ως Δ.νων Σύμβουλος στη συνέχεια, υπό την διοίκηση συνολικά 2 Δημάρχων και 4 Προέδρων, αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ, όχι το έργο, αλλά την εντιμότητα, την υστεροφημία, ακόμα-ακόμα και τη ματαιοδοξία μου εάν προτιμάτε, σε σχέση με όσα ακούστηκαν σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ.

Δεν μου επιτρέπεται να αφήσω αναπάντητες υπόνοιες, αιχμές και συκοφαντικές τοποθετήσεις εναντίων προηγούμενων διοικήσεων και κατ’ επέκταση και του προσώπου μου, μιας και έφερα την ανωτέρω ιδιότητα.

Πριν σχολιάσω όμως το πρόσφατο θέμα που ανέκυψε, επιτρέψτε μου να κλείσω οριστικά ένα άλλο, παρόμοιο ζήτημα, το οποίο η Δημοτική Αρχή σήκωσε ψηλά πριν από ένα χρόνο και δεν είναι άλλο από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, όταν την παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2019. Θεωρώ σημαντικό και χρήσιμο να τεθεί, γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη καταδεικνύει την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας των λόγων, όσων τότε έκαναν δημόσιες τοποθετήσεις περί διαλυμένης επιχείρησης, που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του κλεισίματος.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν θα ήθελα να πω πολλά, παρά μόνο να θέσω υπόψη όλων των ενδιαφερομένων και των πολιτών, τα παρακάτω επιμέρους στοιχεία του Ισολογισμού της εταιρείας έτους 2019, τα οποία επιμελώς απέφυγε να αναλύσει ο κ. Αργυρός στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί φυσικά καταδεικνύουν πόσο άστοχοι και ψευδείς ήταν οι ισχυρισμοί αυτοί, ένα χρόνο πριν.

Παραθέτω λοιπόν τα παρακάτω επιμέρους στοιχεία των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ της 31/12/2019, τα οποία σύσσωμο το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 15/01-09-2020 Απόφασή του.

Σύνολο καθαρής θέσης την 31/12/2019, βάση Ισολογισμού : 365.964,29 ευρώ

Ταμειακά Διαθέσιμα την 31/12/2019, βάση Ισολογισμού : 245.282,25 ευρώ

Σύνολο Υποχρεώσεων την 31/12/2019, βάση Ισολογισμού : 230.562,18 ευρώ

Αποτελέσματα περιόδου την 31/12/2019, βάση Ισολογισμού : – 19.406,36 ευρώ (ζημία)

Με κάθε σεβασμό, καλώ οποιονδήποτε λογιστή ή ακόμα και ιδιώτη επαγγελματία με στοιχειώδεις γνώσεις, να μας εξηγήσει πώς τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και όλοι οι επιμέρους δημοσιευμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες της επιχείρησης, παραπέμπουν σε μία κατεστραμμένη και διαλυμένη επιχείρηση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της ισοσκελισμένης επιχείρησης, τότε ποιος είναι? Υπάρχουν αρκετοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες στις τάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ένας πολύ έμπειρος λογιστής, ο κ. Ορφανός, οι οποίοι υποθέτω θα μπορούσαν (με την επαγγελματική τους ιδιότητα), να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο.

Και κάτι ακόμα, επί του συγκεκριμένου θέματος. Επειδή στο βωμό των εντυπώσεων ακούσαμε πολλές φορές υπονοούμενα για ¨λογιστικά τερτίπια¨, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, συντάσσονταν πάντα εντός θεσμικού πλαισίου, σε συνεργασία με ικανότατους λογιστές. Φυσικά και υπήρχε η ευχέρεια μιας κάποιας μικρής ευελιξίας, πάντα όμως εντός της νομιμότητας και τηρουμένων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν εύκολα, ότι η ευελιξία αυτή δεν είναι ικανή ούτε μαύρες τρύπες και ατασθαλίες να κρύψει, ούτε αλλοίωση της πραγματικής εικόνας της επιχείρησης να επιφέρει.

Και έρχομαι στο επίκαιρο θέμα, των εισπράξεων του Ηφαιστείου.

Ακούσαμε τον κ. Αργυρό να αναφέρει δύο νούμερα:

Εισπράξεις Ηφαιστείου 2019 : 550.000 ευρώ (περίπου)

Εισπράξεις Ηφαιστείου 2020 : 100.000 ευρώ (περίπου)

Ακολούθησε κάποιο σχόλιο – υπόνοια για συγκριτικά πολύ μεγάλες εισπράξεις κατά την τρέχουσα χρήση, δεδομένων των συνθηκών και του συνολικού χρόνου λειτουργίας του Ηφαιστείου.

Στη συνέχεια ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι είναι αξιοσημείωτο το πώς επετεύχθη αυτό το αποτέλεσμα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με την τουριστική κίνηση φέτος να κινείται στο 10% (!). Και έκλεισε με το σχόλιο ¨όποιος κατάλαβε, κατάλαβε¨.

Ακολούθησαν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (που προφανώς είχαν καταλάβει), οι οποίοι συντάχθηκαν με το συμπέρασμα αυτό, προσπάθησαν να το ενισχύσουν και συνέκλιναν τις τοποθετήσεις τους στο ίδιο εμπνευσμένο σχόλιο.

Απορημένος και έκπληκτος, προσπαθώ και εγώ να καταλάβω. Κάθομαι λοιπόν με το γιο μου που πάει 3η Δημοτικού και κάνω τα μαθηματικά:
550.000 ευρώ το 2019 , 100.000 ευρώ το 2020.

Ήτοι : Εισπράξεις 18% περίπου, σε σχέση με πέρυσι!

Μα όλα τα επίσημα στοιχεία που διαβάζουμε καθημερινά, σε επίπεδο χρήσης – τουριστικής περιόδου, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική δραστηριότητα (η οποία για ΟΛΟΥΣ άρχισε τον Ιούλιο), κινήθηκε στο 20 – 25 %, σε σχέση με πέρυσι. Έσοδα από τον τουρισμό, αεροπορικές αφίξεις, πληρότητα ξενοδοχείων. Η συντριπτική πλειοψηφία όλων, κινήθηκε σε επίπεδα 20 – 25% ή και χαμηλότερα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, κινήθηκε και η ΓΕΩΘΗΡΑ, επιτυγχάνοντας τζίρο 18%, σε σχέση με πέρυσι. Δεν έκανε τζίρο 40 ή 50 ή 60%.

Αναλογικά βέβαια (και απαντώντας εκ των προτέρων στην παράθεση επιτηδευμένων αριθμών που σίγουρα θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες), αν θελήσουμε να συγκρίνουμε την οικονομική δραστηριότητα δύο συγκεκριμένων χρονικών περιόδων και όχι των δύο συνολικών χρήσεων, είναι λογικό το ποσοστό αυτό να ανέβει. Αν δηλαδή αφαιρέσουμε τους μήνες μηδενικής δραστηριότητας, είναι φυσιολογικό να υποθέτουμε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 35 – 40 % ή εάν π.χ. συγκρίνουμε μόνο το μήνα Αύγουστο των δύο ετών, είναι λογικό να φτάσει ακόμα και στο 70 – 80 %.

Επειδή λοιπόν εγώ τελικά δεν μπόρεσα να καταλάβω, ας μας εξηγήσει κάποιος από αυτούς που το κατάφεραν. Ας μας βοηθήσει να κατανοήσουμε για ποιο πράγμα κατηγορούμαστε ή ας μετατρέψει σε τεκμηριωμένη κριτική τις συκοφαντικές υπόνοιες και τα μισόλογα που ακούστηκαν. Ώστε να μπορέσουμε και εμείς να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, μία ταπεινή και ειλικρινής συγνώμη, θα ήταν απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη”.

Με εκτίμηση
Βάιλας Γεώργιος