Άσκηση καταπολέμησης της Θαλάσσιας ρύπανσης στον Αθηνιό

Η ώρα είναι 10 το πρωί, το σκάφος προσεγγίζει στο λιμάνι της Σαντορίνης, από λάθος χειρισμό προσκρούει στο ντόκο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στο πλοίο και τα καύσιμα να διαρρεύσουν στη θάλασσα, οι πρώτες κηλίδες πετρελαίου κάνουν την εμφάνιση τους στο θαλάσσιο χώρο του Λιμανιού.

Aμέσως σήμανε συναγερμός, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Θήρας.  Η επιχείρηση ξεκινά, Λιμενικό Σώμα, Εθελοντές Διασώστες, ιδιωτικά σκάφη και δύτες  καλούνται να περιορίσουν τη ρύπανση της θάλασσας από τη διαρροή πετρελαίου.

Η τοποθέτηση του φράγματος για τον περιορισμό της ρύπανσης είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.

Με τη συνδρομή σκάφους ξεκινά η τοποθέτηση του, γύρω από το πλοίο και την περιοχή που έχουν διαρρεύσει τα καύσιμα . Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αυτή τη στιγμή , οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα πριν επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα.

Ο τοποθέτηση του φράγματος ολοκληρώθηκε, η ρύπανση περιορίστηκε στα όρια του φράγματος. Η συνεργασία όλων εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης.


Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη.

Μια πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου Θήρας στην οποία συμμετείχαν η Ένωση Λεμβούχων, η Οptima, η EPE, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, και η Dive in Action.


Ασκήσεις ετοιμότητας πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο από το Λιμεναρχείο Θήρας με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντών για να είναι όλοι έτοιμοι σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Μην ξεχνάμε ότι η Σαντορίνη έχει ζήσει ανάλογη κατάσταση και όχι με τη μορφή άσκησης, με το ναυάγιο του Sea Diamond που ακόμη βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, το φράγμα 13 χρόνια μετά παραμένει εκεί για να περιορίσει τυχόν διαρροές.