Ασφυκτικός κλοιός κορονοϊού και γρίπης στα νοσοκομεία

Πνίγονται τα νοσοκομεία από περιστατικά κορονοϊού και γρίπης και ιώσεων

Σε ασφυκτικό κλοιό είναι τα νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς ο κορονοϊός, η γρίπη και οι άλλες ιώσεις «πνίγουν» το ΕΣΥ.
Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει εποχές πανδημίας γι αυτό και οι υγειονομικές αρχές είναι σε συναγερμό προσπαθώντας να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα κάνει σήμερα ανακοινώσεις παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ αλλά και της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου που είχε γίνει ευρέως γνωστή στην πανδημία αφού είχε αναλάβει υπεύθυνη για την ανάπτυξη των κλινών ΜΕΘ στη χώρα.

Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Εξάλλου όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, «πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Έχουμε μείνει πίσω».

Παρότι έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών για τις επόμενες ημέρες, τα ποσοστά συνεχίζουν να είναι χαμηλά. Κάτι που ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς του ΕΟΔΥ οι οποίοι φοβούνται αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία από ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Πνίγονται τα νοσοκομεία

Και ήδη η εικόνα στα νοσοκομεία είναι δραματική και είναι άγνωστο εάν θα αντέξουν ένα μεγαλύτερο κύμα νοσηλειών. Οι επιστήμονες καταγράφουν αύξηση κατά 30% των νοσηλειών το τελευταίο διάστημα που προέρχονται από το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου προστρέχουν όλοι εξαιτίας της έλλειψης των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 8 ώρες για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να βελτιώσει τις συνθήκες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία με μέτρα που θα ληφθούν, αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα λειτουργήσουν. Και αυτό διότι μαζί με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις υπάρχουν και τα καθημερινά περιστατικά όπως και τα επείγοντα, που γεμίζουν ασφυκτικά τα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη ηγεσία επιχείρησε να κάνει αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών, κάτι που όμως δεν προχώρησε εξαιτίας των αλλαγών που θα γίνουν στους Διοικητές Νοσοκομείων με τον νέο νόμο Κεραμέως μέσω ΑΣΕΠ.

 

Πηγή: healthreport.gr