Άρνηση του Δήμου Θήρας να παραχωρήσει πλατεία για την διεξαγωγή προεκλογικής ομιλίας του ΚΚΕ

Καταγγελία της Κ.Ο. Σαντορίνης προς τη Δημοτική Αρχή για την άρνηση παραχώρησης πλατείας για τη διεξαγωγή πολιτικής ομιλίας

Η Κ.Ο. Σαντορίνης καταγγέλλει την στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία μέσω του προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς, αρνήθηκε την παραχώρηση της πλατείας του Καμαρίου για την διεξαγωγή προεκλογικής πολιτικής εκδήλωσης του ΚΚΕ με ομιλήτρια την υποψήφια ευρωβουλευτή, Δήμητρα Σταματέλου, νοσοκομειακή γιατρό και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αξιοποιώντας ως πρόσχημα το μνημείο των πεσόντων, αιτιολόγησε την άρνηση θεωρώντας ασέβεια την πραγματοποίηση πολιτικής εκδήλωσης στην πλατεία εν τω συνόλω. Να θυμίσουμε στην Δημοτική Αρχή και στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου ότι οι πεσόντες που τιμώνται στα μνημεία σε όλη τη χώρα αλλά και οι χιλιάδες άλλοι γνωστοί και άγνωστοι που έπεσαν στον αγώνα για την Ελευθερία, πάλεψαν ακριβώς για αυτό. Να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα χωρίς ζυγούς, να συζητάμε ελεύθερα, με το δικαίωμα να επικοινωνούμε τις ιδέες μας και να έχουμε πολιτική δράση.
Πόσο μάλιστα όταν το ΚΚΕ έχει δώσει στον αγώνα αυτό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φασιστικής ναζιστικής κατοχής χιλιάδες μέλη και στελέχη του, στα πεδία των μαχών, στο αντάρτικο στα βουνά, με εκτελεσθέντες, φυλακισμένους και εξόριστους. Για αυτό το λόγο πραγματοποιεί και δεκάδες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε μέρη και μνημεία που σηματοδότησαν την αντίσταση του ελληνικού λαού.

Η άρνηση παραχώρησης του χώρου είναι ευθεία παρεμπόδιση της επικοινωνίας των θέσεων του ΚΚΕ σε προεκλογική περίοδο, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο δήμος δεν έχει φροντίσει, όπως έχει υποχρέωση, ούτε για τα στοιχειώδη σχετικά με την διαμόρφωση χώρων προβολής των θέσεων των κομμάτων.
Η προσχηματική δικαιολογία για το μνημείο των πεσόντων είναι εξόφθαλμη αν αναλογιστεί κανείς ότι στις βουλευτικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, άλλο πολιτικό κόμμα πραγματοποίησε συγκέντρωση στη συγκεκριμένη πλατεία, ενώ πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκαν εκεί οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να προβλέπει αυτή την απαγόρευση.

Για εμάς οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι, οι πλατείες και τα πάρκα του νησιού πρέπει να αποτελούν ελεύθερους χώρους όχι μόνο ως προς την πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και ως προς την πολιτική δράση και διακίνηση ιδεών. Οφείλουν να αξιοποιούνται από τους φορείς του νησιού, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και φυσικά από πολιτικές οργανώσεις μέσω των οποίων εκφράζεται η ελεύθερη πολιτική δράση του λαού.

Στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους πρέπει να απαγορεύεται η καταπάτηση. Επιχειρηματικά συμφέροντα βέβαια το πράττουν, σε όλο το νησί, με οικοδομήματα, σιδηροκατασκευές και πέργκολες έχουν οικειοποιηθεί ολόκληρους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Για αυτά βέβαια η Δημοτική Αρχή ποιεί τη νήσσαν και δηλώνει αναρμόδια.

Εμπόδιο στη ελεύθερη πολιτική δράση του λαού δεν θα βάλει κανείς. Η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να φτάσουν και στον τελευταίο εργαζόμενο οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, για δυνατό ΚΚΕ απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους.

Η πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Δήμητρα Σταματέλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 7:00μμ, στην πλατεία του εμπορικού κέντρου στο Καμάρι.