Άρχισαν τα πολεοδομικά και άλλα «όργανα» στην Μύκονο

Η είδηση – από την Lifo – έσκασε σαν βόμβα χθες, Τρίτη του Πάσχα. Το Principote ξανάρχισε να λειτουργεί στον Πάνορμο Μυκόνου με μία απλή γνωστοποίηση στον ΕΟΤ

 

 Τάσος Τέλλογλου

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βερώνη, είχε επιχειρήσει πρόσφατα –μία φορά είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι– να ζητήσει από τον δήμο μετά την «τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων» να ξαναδώσει άδεια λειτουργίας στην επιχείρηση. Είναι γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος των αυθαίρετων εγκαταστάσεων του Principote είχε αποξηλωθεί πέρυσι το καλοκαίρι και έως το φθινόπωρο είχε αποξηλωθεί και το υπόλοιπο. Αυτό είχε συμβεί μετά από μία περιπετειώδη διαδικασία αυτοψίας – οι ιδιώτες ελεγκτές δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους και είχε αναγκασθεί να επέμβει ο εισαγγελέας εφετών Σύρου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.

Το Principote ανακοίνωσε στο instagram το άνοιγμα του.

Όμως παρέμενε σφραγισμένο με τσιμέντο ένα σημαντικό μέρος του εδάφους γύρω από την παραλία. Τον Απρίλιο του 2024 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε αυτοψία βρήκαν ότι ένα μεγάλο μέρος του τσιμέντου είχε κατεδαφιστεί ή καταστραφεί και απομακρυνθεί, ενώ είχαν απομείνει κτίσματα με άδειες ή κατασκευές τακτοποιημένες. Τα πρόστιμα των αυθαιρέτων στο Principote από 22 εκατομμύρια έπεσαν στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», δόθηκαν άδειες λειτουργίας σε παρακείμενα καταλύματα και στη συνέχεια το τμήμα του ΕΟΤ έλαβε γνωστοποίηση από την εταιρεία Πάνορμος ΙΚΕ.

Η φωτογραφία που τράβηξε τον Απρίλιο του 2023 ο Τάσος Τέλλογλου από την παράνομη επέκταση του Principote έγινε viral.

Την 1η Μαΐου του 2023 το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τον δήμο Μυκόνου να δώσει άδεια λειτουργίας. Μία μέρα αργότερα η εταιρεία υπέβαλε τη σχετική αίτηση, προφανώς σε συνεννόηση με το υπουργείο. Ο Δήμαρχος Μυκόνου στο απαντητικό του έγγραφο αναφέρει ότι η επιχείρηση είχε λάβει το 2017 τρίμηνη προέγκριση λειτουργίας «υπό τον απαράβατο όρο να προσκομίσει η αιτούσα τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η καταληκτική προθεσμία των τριών μηνών παρήλθε άπρακτη».

Το Principote πριν (2023) και μετά (2024) τις αποξηλώσεις των παράνομων κατασκευών.

Με άλλα λόγια η εταιρεία ζητά να ξαναπάρει μία άδεια λειτουργίας που ουδέποτε είχε πάρει. Και το υπουργείο συναινεί.

Μπορεί η επιχείρηση στον Πάνορμο να είναι η πιο εμβληματική περίπτωση αλλά δεν είναι η μόνη. Με αφορμή τις αιτήσεις για παράταση του ωραρίου των μπαρ και των καταστημάτων κατατέθηκε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου εκ μέρους γνωστού εστιατορίου που δεν παίρνει έγκριση της παράτασης λειτουργίας του από τον δήμο επειδή η διπλανή ξενοδοχειακή επιχείρηση, με σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων, δεν θέλει να ενοχλούνται οι πελάτες της από τη μουσική. Αυτό δεν θα ήταν περίεργο για τα δεδομένα του «νησιού των Ανέμων» αν το ξενοδοχείο δεν ανήκε σε αιρετό της σημερινής πλειοψηφίας και το γραφείο του ΕΟΤ Σύρου δεν είχε δείξει μεγαλύτερη ανοχή για μια επιχείρηση της οποίας την άδεια λειτουργίας θα έπρεπε να έχει επανεξετάσει.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη δημοτική αρχή, και οι δύο πλευρές έχουν απευθυνθεί στον δήμο. Το μεν ξενοδοχείο για την ηχορύπανση, το δε εστιατόριο για την παράταση του ωραρίου που παίρνει κάθε χρόνο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως η συγκεκριμένη, επιτρέπονται εστιατόρια, δεν επιτρέπονται όμως κέντρα διασκέδασης.

Πάντως άλλες υπηρεσίες της Σύρου, όπως η Εισαγγελία, ολοκληρώνουν την ερευνά τους σχετικά με τη μείωση ή και την εξάλειψη δεκάδων πολεοδομικών προστίμων για ανέγερση ξενοδοχείων και οικιών την προηγούμενη 15ετία. Ταυτόχρονα, νέα πρόστιμα εκκρεμούν στην πολεοδομία, που έχει μεταφερθεί από τη Σύρο στη Μύκονο και είναι πλέον υπό την αρμοδιότητα του δήμου.

Επιχειρηματίες κατήγγειλαν στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι επί μέρες επιχειρούσαν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους αλλά η πολεοδομία ήταν κλειστή για το κοινό.

 

Πηγή: sustainablecyclades.gr

 

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου καθώς βιώνει την πίεση του υπερ-τουρισμού και των επενδύσεων που στοχεύουν να τον εξυπηρετήσουν. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε διεξοδικά και σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον 18 μηνών) τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με τη νέα αυτή φάση στη ζωή των Κυκλάδων, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να ανταπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες και τα αμέτρητα δημόσια έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σκοπός είναι να συμβάλλουμε με έρευνες και δεδομένα στον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για το πώς μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να θυσιάσουν τη μοναδικότητα των νησιών που τα καθιστά τόσο ελκυστικά ως τουριστικούς προορισμούς.