Αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών

Ομόφωνα αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Σύμφωνα με την Προέδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και εν όψει της διάθεσης του εμβολίου τις επόμενες μέρες στην χώρα μας , εξετάστηκαν τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca.

Η Επιτροπή έκρινε πως το εμβόλιο έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητα να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητα, και αποτελεσματικότητα.

Ποιες είναι οι συστάσεις

 • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

 

 •  Συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου

 

 • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.
  Σημειώνοντας πως το εμβόλιο εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών

Ειδικότερα:

 • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

 

 • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

 

 • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

 

 •  Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Πότε και Πως θα γίνει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο AstraZeneca

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΥγείαςΜ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως οι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξει και η απόφαση αυτή σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

 

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα

 

 • Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή

 

 • Θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξει για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.

Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.