Αντισυνταγματική η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια,  ζητά με ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Πρωτοδικών Αθηνών χαρακτηρίζοντας την ως αντισυνταγματική .

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου».

Τονίζοντας ότι «για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές».

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος ορίζεται ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».

Η γενική απαγόρευση μπορεί να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.

Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή σε Νομό για παράδειγμα πόσο μάλλον  σε όλη την Επικράτεια καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με αναστολή- της ισχύος του άρθρου 11- του Συντάγματος.

Με βάση το Σύνταγμα μόνο σε έκτακτες συνθήκες– με βάση το άρθρο 48- για παράδειγμα σε κατάσταση πολιορκίας μπορεί να συμβεί .

Αναφορικά με το ερμηνεία του άρθρου 5 του Συντάγματος στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις καθώς αυτές ορίζονται αποκλειστικά από το άρθρο 11 του Συντάγματος .

Δείτε την απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Πρωτοδικών Αθηνών

 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

https://santorinimagazine.gr/ellhnikh-astynomia-apagoreuontai-oi-ypaithries-synathroiseis-panw-apo-4-atoma/