Ανοίγουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία με επιπλέον μέτρα πρόληψης

Ανοίγουν τα Σχολεία μετά από την θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  με επιπλέον μέτρα πρόληψης για γονείς και εκπαιδευτικούς .

 

Στις 11 Ιανουρίου θα αρχίσει η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης –νηπιαγωγεία και δημοτικά –  και η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες.

 

Οι εκπαιδευτικοί  θα πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκεύη 8 Ιανουαρίου καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυτή  την ημέρα.

 

Για τα γυμνάσια και τα λύκεια  η δια ζώσης επαναλειτουργία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, ενώ στις 8 Ιανουαρίου  θα ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αποφασίστηκαν επίσης επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον  κορωνοϊό για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων .

 

Για τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. 

 

  • Για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών)

 

  • Για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν

 

 

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

 

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

 

Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,
  • εργαστήρια πληροφορικής,
  • μουσικά όργανα κ.ά.,

και  οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

 

Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

 

«Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας.»δήλωσε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως.