Ανέστειλαν οι ΗΠΑ τη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Μια μέρα πριν την παράδοση των 36.000 δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson στη χώρα μας και την έναρξη των εμβολιασμών την Δευτέρα έφτασε η είδηση για την σύσταση της αναστολή της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου κατά της covid – 1 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CDC 6 γυναίκες μετά των εμβολιασμό υπέστησαν θρόμβωση και ήταν ηλικίας από 18 έως 48 ετών.
Ο Οργανισμός προτείνει την προσωρινή παύση της χορήγησης του εμβολίου προκειμένου να διερευνηθεί καλύτερα πιθανός συσχετισμός. Διευκρινίζοντας ότι τα περιστατικά αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,0001% όσων έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Η είδηση έρχεται να συμπληρώσει την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας όπου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι εκτός από περιστατικά που σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του SARS-COV-2 – μεταξύ των οποίων και περιστατικά αιμορραγίας – ανέφερε ότι διερευνούσε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson σχετικά με τη σύνδεσή του με 4 περιστατικά θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ έως τη στιγμή της ανακοίνωσης.

Ειδικότερα, από τα 4 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, που ανακοίνωσε ότι διερευνά, τα 3 σημειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J από τη μονάδα της, Jansseen, ενώ 1 άτομο πέθανε σε περιστατικό που καταγράφηκε σε κλινική δοκιμή.

Η κοινή δήλωση

Με κοινή τους δήλωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι:

 

“Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου και σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις”

Το εμβόλιο θα παύσει να χρησιμοποιείται σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των δύο φορέων, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ θα προτείνουν και στις Αρχές κάθε Πολιτείας να κάνει το ίδιο.