«Αναζητώντας τη Θήρα στη Σελήνη». Ποιοι μαθητές βραβεύτηκαν στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία στον 1ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό Διηγήματος για τους μαθητές του Λυκείου Θήρας και Θηρασιάς που διοργάνωσε η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, με θέμα «Αναζητώντας τη Θήρα στη Σελήνη».

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, εξέτασε τα διηγήματα ως προς την περιεκτικότητα και αρτιότητα της αφήγησης, την πρωτοτυπία τους και την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα να απονέμει τα παρακάτω βραβεία:

1ο Βραβείο

Η πτώση, της Θεώνης Μωραΐτου, μαθήτριας της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Θήρας, το οποίο διακρίθηκε για την ιδιαίτερα πρωτότυπη σύλληψη, την πλούσια φαντασία, τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό και το πλήθος των ευρημάτων στην αφήγηση.

2ο Βραβείο

Η στιγμή της Θήρας, της Μαριλένας Σαββίδου, μαθήτριας του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Θήρας, το οποίο διακρίθηκε για την αφηγηματική έντασή του, τις εύστοχες περιγραφές του και την ξεχωριστή δομή της ιστορίας, ως την κορύφωσή της και την ανατροπή.

3ο Βραβείο

Ο Θήρας στη Σελήνη, του Eυάγγελου Λοξόπουλου, μαθητή της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Θήρας, το οποίο διακρίθηκε για το σφιχτά δομημένο πλαίσιό του, τις προσεγμένες ιστορικές αναφορές και τους ζωντανούς διαλόγους του.

Τα διηγήματα θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονική μορφή στο σάιτ www.thiret.org της Θηραϊκής Εταιρείας και θα αναδημοσιευθούν σε λογοτεχνικούς ιστότοπους και τοπικά ΜΜΕ.

Στους συγγραφείς των τριών βραβευθέντων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση καθώς και τα δώρα που προβλέπονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού (λάπτοπ και τάμπλετ). Δίπλωμα – έπαινος συμμετοχής θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η απονομή των επαίνων/διπλωμάτων και των δώρων θα γίνει στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης προς τιμήν του αείμνηστου ιδρυτή της Θηραϊκής Εταιρείας, Αντώνη Κονταράτου, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Σαντορίνη – η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Η Κριτική Επιτροπή συγχαίρει όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν, για την προσπάθειά τους και τον ευρηματικό τρόπο που προσέγγισαν το θέμα του διαγωνισμού, καθώς και τη Θηραϊκή Εταιρεία για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, με την ευχή ο θεσμός του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος για μαθητές Λυκείων Θήρας και Θηρασίας να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών συγχαίρει με τη σειρά του τις μαθήτριες και το μαθητή που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, αλλά και όλες-όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, ευχαριστεί τα μέλη της κριτικής επιτροπής, κυρίες Βαζαίου Χαριτίνη, Γεωργιάδου Ιφιγένεια, Κολύμβα Καδιώ, Λειβαδίτου Αλεξάνδρα και Μαυρικάκη Μαρία, για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους και πολύτιμη συμβολή τους σε αυτή την πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του λογοτεχνικού ταλέντου των μαθητών Θήρας και Θηρασίας, τον Ξενοφώντα Φύτρο που συντόνισε το διαγωνισμό καθώς και όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του, και τέλος τη Villa Murat για την ευγενική χορηγία των δώρων των νικητών.