«Αναποτελεσματική πυρόσβεση»

Ξένοι πυροσβέστες που βοηθούν στην κατάσβεση της μεγα-πυρκαγιάς στον ‘Εβρο εκφράζουν ενστάσεις για τη στρατηγική αντιμετώπισής της από τις ελληνικές αρχές, θεωρώντας ότι ρίχνουν το βάρος στην εκκένωση των οικισμών και όχι σε δράσεις στις εστίες της φωτιάς.

  • Μετά τους «σερίφηδες» έφθασαν στην πολύπαθη περιοχή και οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Μια ανάσα πριν από το θλιβερό ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων καμένης γης βρίσκεται ο Εβρος. Η μεγα-πυρκαγιά που μαίνεται για 17η μέρα συνεχίζει να καίει -παρότι υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε ύφεση- δασικές εκτάσεις και περιουσίες στη Δαδιά με κυριότερο μέτωπο προς Λευκίμμη και Προβατώνα.

Το μέγεθος της καταστροφής, εκτός από την έντονη οργή της τοπικής κοινωνίας, έχει προκαλέσει και έναν εύλογο προβληματισμό σχετικά με τη στρατηγική της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την ίδια ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που εφαρμόζεται στο πεδίο έχουν εκφράσει και οι ξένες αποστολές που επιχειρούν από κοινού με τις ελληνικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα.

Η μέχρι στιγμής πρακτική έχει δείξει πως η στρατηγική επικεντρώνεται μόνο στην εκκένωση των οικισμών, ενώ η γραμμή άμυνας αντιμετώπισης της φωτιάς οργανώνεται επίσης στις παρυφές των οικισμών. Δεν υπάρχει δράση εντός των εστιών όταν αυτές βρίσκονται σε δασική περιοχή γράφει ο Αντώνης Τελόπουλος στην Efsyn.

Στα προβλήματα συγκαταλέγεται και το τοπικό ανάγλυφο, καθώς οι δύσβατες δασικές περιοχές δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων. Σημειώνεται πως αρκετές ομάδες πυροσβεστών δεν γνωρίζουν την περιοχή καθώς έχουν επιστρατευθεί από αλλά μέρη της επικράτειας. Επιχειρούν διαδοχικά 18 εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων Καναντέρ από Γαλλία, Ισπανία και Κροατία.

Για την οικολογική καταστροφή στον Εβρο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου μίλησε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, λέγοντας ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά. «Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς.

Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας [του δάσους]. Είχε καεί ένα μικρό μέρος και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κ.λπ. Το αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά είναι είναι τραγικό» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom».

Αντιποίηση αρχής

Εκτός από το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο και τους πολίτες που δοκιμάζονται στον Εβρο, συνεχίζει να δοκιμάζεται και η λογική, καθώς μετά τους αυτόκλητους σερίφηδες είχαμε και την επανεμφάνιση των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος», που επιχειρούν να αναλάβουν την πολιτική προστασία στο πύρινο μέτωπο δίνοντας οδηγίες στους κατοίκους να συμμετάσχουν στην κατάσβεση.

Η συγκεκριμένη ομάδα, που πρωτοεμφανίστηκε κατά την πανδημία και είχε δημιουργήσει σάλο, καθώς είχε προχωρήσει στη «σύλληψη» δασκάλου που είχε ζητήσει τεστ κορονοϊού από μαθητές, τις τελευταίες ημέρες δραστηριοποιείται στον Εβρο.

Μάλιστα αρκετοί κάτοικοι έχουν παραπλανηθεί, καθώς οι ομάδες αυτές φορούν στολές με το εθνόσημο, ενώ παράλληλα «περιπολούν» με οχήματα που διαθέτουν αστυνομική σειρήνα. Η αντιποίηση των αρχών που επιχειρούν έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι, μπερδεμένοι από τις στολές και τις σειρήνες, τους ακολουθούν με κίνδυνο της ζωής τους μέσα στα πύρινα μέτωπα.

Η έκταση που έχει καεί . Τα τελευταία στοιχεία Copernicus

HΥπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα τα  νεότερα δορυφορικά δεδομένα για την φωτιά στον Έβρο. Την μεταλύτερη δασική πυργκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος των τελευταίων χρόνων.

Η συνολική καμένη έκταση  ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα). Υπενθυμίζουμε ότι ενώθηκαν οι δύο πυργκαγιές της Αλεξαδρούπολης και της Δαδιάς με αυτό το αποτέλεσμα.

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, κατά προσέγγιση τα

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%)

Σιγή ιχθύος

Χαρακτηριστική είναι η σιωπή σχετικά με την φωτιά στον Εβρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο Γιώργος Τούλας δημοσιογράφος γράφει στον προσωπικό του λογαρισμό σχετικά με το θέμα

 

“Ας μιλήσουμε για ένα θέμα που καίει. Κυριολεκτικά, αλλά δεν το αγγίζει κανείς.
Είναι 9 το πρωί και η τελευταία αναφορά που κάνει το ΑΠΕ στον Έβρο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι χθες βράδυ στις 10. Έκτοτε σιωπή ιχθύος. Όσο και αν παρακάλεσαν οι συνάδελφοι του Πρακτορείου να βρίσκονται στον Έβρο έγινε μια κουτσή αποστολή με τα χίλια ζόρια τις πρώτες μέρες και από τότε τίποτε.
Όσο για την ΕΡΤ αν εξαιρέσεις την αποδυναμωμένη ΕΡΑ Ορεστιάδας όπου εδώ και μέρες η συνάδελφος Χρυσούλα Σαμουρίδου ποσπαθεί από τη σελίδα στο fb να μας μεταδώσει με γενναιότητα όσα συμβαίνουν, η ηχηρή απουσία τοπικής φωνής είναι πασιφανής. Η ΕΡΑ Ορεστιάδος εξέπεμψε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1965.
Με κάποια τοπικά site που αναπαράγουν ειδήσεις από τα σόσιαλ της περιοχής, όσο μπορούν ενημερώνουν με τις δικές τους δυνάμεις, ενημέρωση δεν υπάρχει.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το πνίξιμο των τοπικών ανταποκριτών και τοπικών συχνοτήτων της ΕΡΤ είναι πολύ βολικό.
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κατευθύνεται και η ΕΡΤ3 με την ένταξη της σε ένα νέο σχεδιασμό που αποδυναμώνει τις τοπικές φωνές και για αυτό αύριο κάνουμε την πρώτη στάση εργασίας μήπως και συγκινηθεί κανείς.
Για να μην μαθαίνετε μόνο ότι τρέχει γύρω από την πλατεία Συντάγματος.”