Αναπηρία και δημιουργικότητα ένα στοίχημα που πάντα πρέπει να κερδίζεται

Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου και τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 δις. άνθρωποι σ όλο τον πλανήτη ζουν με αναπηρίες.

Λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα ανάπτυξης “Η αναπηρία δεν είναι απλώς ένα βιολογικό ή απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο”, αναφέρεται  στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία του ΠΟΥ 2014–2021.

 

Η πρόσβαση τους στους περισσότερους χώρους στη χώρα μας είναι αδύνατη. Μπορεί να έχουν κατασκευαστεί για παράδειγμα ράμπες για τα ΑΜΕΑ και πρόσβαση στα πεζοδρόμια , αλλά πόσοι από μας δεν μπορούμε να περάσουμε ούτε πεζοί απ αυτές τις διαβάσεις , καθώς όλο και κάποιο αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο εκεί. Πόσοι από μας αδιαφορούμε και παρκάρουμε στις θέσεις για ΑΜΕΑ στο σουπερ μαρκετ, τα πολυκαταστήματα, τις τράπεζες και άλλους χώρους, λέγοντας πάντα την γνωστή δικαιολογία για 2 λεπτά το άφησα…

 

Η πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ δεν είναι ποτέ δεδομένη, είτε γιατί δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, είτε γιατί εμείς δεν σκεφτόμαστε και δεν σεβόμαστε τις δικές τους ανάγκες.

 

Χιλιάδες χώροι όπως παραλίες, μουσεία, αξιοθέατα, ΜΜΜ, καφέ, εστιατόρια, ακόμα και σχολεία δεν είναι προσβάσιμα με αποτέλεσμα να χάνεται η αυτονομία αυτών των ανθρώπων και να κατατάσσονται αυτόματα στα άτομα που χρειάζονται βοήθεια ακόμα και αν δεν χρειάζονται.

 

Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να κινείται κάποιος μόνος του με ένα αναπηρικό καροτσάκι ή ένας τυφλός μέσα στην πόλη ή ακόμα και στο νησί του?

 

Αδύνατο μας απαντούν όσοι καλούνται να το κάνουν, εκτός και αν είναι κασκαντέρ σαν το Μιχάλη Δαμασκηνό από τη Σαντορίνη, που είδαμε στο βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Σοφία Κίτσου Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Θήρας.

Στην ανάρτηση της η κ. Κίτσου αναφέρει:

 

” Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία”.

“Με την άδεια του Σαντορινιού Μιχάλη Δαμασκηνού αναρτώ την συγκλονιστική ταινία , στην οποία πρωταγωνιστεί! Αφιερώστε λίγα λεπτά από την ζωή σας γιά να μάθετε τα προβλήματα , που δημιουργούμε στον δρόμο τους , εμείς οι υγιείς, δυσκολεύοντας την ζωή τους!
Εύχομαι αυτή η ταινία να εμπνεύσει καθένα από εμάς, ώστε να κάνουμε ότι μπορούμε, γιά να καλυτερεύσει η καθημερινότητά αυτών των αγωνιστών της ζωής!”

 

Στο βίντεο του Μιχάλη Δαμασκηνού που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι μπορείτε να δείτε μια συνηθισμένη του μέρα, ετοιμάζεται να βγει από το σπίτι  φτιάχνει τον εξοπλισμό του και ξεκινά . Για την οδύσσεια που τον περιμένει και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει μιλάει ο ίδιος μέσα από τις εικόνες.

 

Με αφορμή την ανάρτηση της Αντιδημάρχου Σ. Κίτσου,  το Santorini Magazine επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά η οποία δήλωσε ότι “Ο Μιχάλης Δαμασκηνός βοηθάει τη Δημοτική αρχή, επισημαίνοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί σε πολλούς χώρους. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις του , ώστε στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής  να είναι στοχευμένες  οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σύντομα, έτσι ώστε  η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα νησιά μας να βελτιωθεί” .