Ανακύκλωση στη Σαντορίνη. Zούμε με αξιοπρέπεια. Χτίζουμε έναν βιώσιμο Τουρισμό ” Πρόληψη, Επανάχρηση, Ανακύκλωση”

Η ανακύκλωση ως ο τελευταίος και σημαντικός κρίκος της αλυσίδας για την προστασία του Περιβάλλοντος , αποτελεί το θέμα του  μήνα  δράσεων και ενημέρωσης με τίτλο” Πρόληψη, Επανάχρηση, Ανακύκλωση” που ξεκινά σήμερα 13 Μαϊου στη Σαντορίνη, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας ” Δ Νομικός”, στη Βλυχάδα.

Η ενημέρωση και οι δράσεις  διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ ΘΗΡΑΣ) και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας (ΒΙ.Μ.Τ.).

Ποιος είναι ο Στόχος

Η δράση έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού, των επαγγελματιών και στην ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών για τις προκλήσεις και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα στην Σαντορίνη, λόγω του μεγάλου όγκου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση το ανακυκλώσιμο υλικό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων. Καθιστά τη σωστή διαχείριση της ανακύκλωσης σημαντική ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον υφιστάμενο ΧΑΔΑ, ένα θέμα αιχμής για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Σαντορίνη.

Τι θα περιλαμβάνει

 

Η Δράση αποτελείται από τρία μέρη

 

  • Μόνιμη Έκθεση με ενημερωτικό υλικό που ξεκινάει σήμερα 13 Μαϊου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας,και θα διαρκέσει όλο τον Μάϊο.  Ωράριο λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10:00-18:00.

 

  • Ημερίδα την Δευτέρα στις 15 Μαϊου στις 18.30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, με ομιλίες από επιστήμονες για θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Θα μιλήσουν:  Δημήτριος Λέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ζωή Πολυμεροπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΕΤ, Μάρω Ευαγγελίδου, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ, Βασίλης Μακρίδης, Διευθυντής έργου ΕΕΑΑ, Δέσποινα Κουκούλη, Περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος ΚΔΑΥ Θήρας και θα  ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.

 

  • Προβολή της ταινίας “Trashed” (2012) την Τρίτη 16 Μαϊου στις 19:00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά ένα περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον ηθοποιό Τζέρεμι Άιρονς καθώς ερευνά τον αντίκτυπο του σύγχρονου σπάταλου καταναλωτισμού και της ρύπανσης της ανθρωπότητας. Σε συνεργασία με το «Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών» της ΕΛΛΕΤ.

Οι μαθητές των σχολείων με τους καθηγητές τους θα παρακολουθήσουν την ταινία το πρωϊ ενώ θα γίνουν προβολές και  σε σχολεία