Αλλαγές επίκεινται στα τιμολόγια ρεύματος με σκοπό να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός των εταιρειών. Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην αγορά ρεύματος τις επόμενες ημέρες με το λανσάρισμα και από άλλες εταιρείες, πέραν της «πρωτοπόρου» Φυσικό Αέριο, σταθερών τιμολογίων, μπλέ χρώματος, αλλά διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση καθόριζε ως μίνιμουμ διάρκεια των σταθερών τιμολογίων τους 12 μήνες, το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να αλλάξει τη σχετική ρύθμιση και να επιτρέπονται και τιμολόγια με σταθερή τιμή για 6 μήνες και έγκαιρη γνωστοποίηση των καταναλωτών για τυχόν αλλαγή χρεώσεων τους επόμενους 6 μήνες.

Τα τμήματα των παρόχων δουλεύουν στο φουλ προς αυτή την κατεύθυνση και άλλοι έχουν ήδη έτοιμα προγράμματα σταθερής ή μεικτής τιμολόγησης διάρκειας κάτω του έτους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα έγκρισης τέτοιων μπλε τιμολογίων.

Ένα τέτοιο αίτημα εταιρείας αφορά την έγκριση μπλε τιμολογίου, όπου το πρώτο 6μηνο θα έχει μια συγκεκριμένη τιμή και το δεύτερο 6μηνο άλλη τιμή, γνωστές εκ των προτέρων και οι δύο στον καταναλωτή

Κίνδυνοι ασάφειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πάντως βλέπει κινδύνους ασάφειας, και πάλι, και επιδιώκει να αποτρέψει το να παγιωθεί η τακτική από κάποιες εταιρείες στα πράσινα τιμολόγιά τους, με ανακοίνωση των εκπτώσεων συνέπειας με σημαντική καθυστέρηση από τις προβλεπόμενες διορίες, και επομένως από τους υπόλοιπους προμηθευτές. Κάτι που θα έδινε στις συγκεκριμένες εταιρείες συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων «παικτών» της λιανικής. Έτσι, δρομολογεί την κλήση τους σε ακρόαση και την επιβολή προστίμων.

Επιδίωξη της Αρχής είναι πρακτικές όπως οι παραπάνω να μην ακυρώσουν τις παρεμβάσεις της ίδιας και του Υπουργείου, ώστε να υπάρξει τόσο μία ομαδοποίηση των διαθέσιμων τιμολογίων, όσο και των περιορισμών των προμηθευτών για το πώς «χειρίζονται» τα προϊόντα κάθε «χρώματος». Παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη λιανική, ώστε ένας καταναλωτής να μπορεί εύκολα να διακρίνει τις βασικές διαφοροποιήσεις των προϊόντων.

Με την εποπτεία της αγοράς, οι δύο στόχοι της ΡΑΑΕΥ είναι, πρώτον, η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για συγκράτηση των τιμών ρεύματος και δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές πρακτικές και ισχυρισμούς.

 

Χαμηλές τιμές και τον Φεβρουάριο

Το μεν φυσικό αέριο κινείται πλέον σε επίπεδα κάτω των 30 ευρώ / MWh (27,5 ευρώ χθες), ο δε ανταγωνισμός έχει πάρει φωτιά, όπως δείχνει το γεγονός ότι η αγορά εξελίσσεται και νέοι τύποι τιμολογίων, υβριδικής μορφής, σταθερής ή μεικτής τιμολόγησης, κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους.

Το πιθανότερο είναι ότι ο συνδυασμός χαμηλών διεθνών τιμών και ισχυροποίησης του ανταγωνισμού θα φέρει ακόμη χαμηλότερες τιμές τον Φεβρουάριο. Εφόσον διατηρηθεί η σημερινή τάση, τότε στελέχη της αγοράς βλέπουν το «κίτρινο» τιμολόγιο να διαμορφώνεται για τον Φεβρουάριο στα 12- 13,50 σεντς / κιλοβατώρα και κατά τι υψηλότερα το «πράσινο».

Απλώς την πτώση το «κίτρινο» θα την δουν οι καταναλωτές στα τέλη του επόμενου μήνα. Στην αρχή, θα δουν τα 14-15 σεντς η κιλοβατώρα του «πράσινου», το οποίο διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο τιμών της τιμής εκκαθάρισης (ΤΕΑ) των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: news247.gr