Αφοπλιστικές καταθέσεις υπέρ «Εφ.Συν.», Reporters United και Θ. Κουκάκη UPD

Αφοπλιστικές ήταν οι καταθέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στη δίκη για την εξοντωτική αγωγή που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της «ΕφΣυν.», των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη.

Αλληλέγγυοι και πολλοί δημοσιογράφοι στάθηκαν σήμερα στο πλευρό της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της αλήθειας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάστηκε σήμερα η εξοντωτική αγωγή του ανιψιού και τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη για αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, που είχαν φέρει στο φως την εμπλοκή επιχειρηματιών στη διακίνηση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Ο ίδιος ο ενάγων δεν εμφανίστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου κατέθεσε μόνο μία μάρτυρας κατηγορίας.

 

Αφοπλιστικές ήταν οι καταθέσεις του Νίκου Αλιβιζάτου και του Τάσου Τέλλογλου, που με τις ιδιότητες τους έθιξαν τη μεγάλη σημασία της Ελευθερίας του Τύπου και την τεράστια διάσταση του σκανδάλου των υποκλοπών, που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς.

Ο κ. Αλιβιζάτος διαβεβαίωσε με απόλυτη επαγγελματική συνείδηση ότι τα ρεπορτάζ ήταν εξαιρετικά γραμμένα. «Η αγωγή είχε υποβληθεί στις 4 Αυγούστου και η παραίτηση έγινε την επόμενη μέρα. Είναι σαν να έχει αποδεχθεί την υποψία των γεγονότων. Το μόνο εντός πολλών εισαγωγικών επιλήψιμο θα μπορούσε να είναι το εξώφυλλο. Αλλά όταν την επόμενη παραιτείται είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι;» διερωτήθηκε.

Ο συνταγματολόγος αναφέρθηκε στον ορισμό των SLAPP ως παραπλανητικές αγωγές, που «ασκούνται από τάχα θιγόμενους, ισχυρά πρόσωπα για να εκφοβίσουν». «Σας παρακαλώ. Αν θέλετε να μιλήσουμε γενικά την Ελευθεροτυπία…» είπε ο πρόεδρος της έδρας. «Έχουμε τη δυνατότητα, να εξετάσουμε τον πλέον διακεκριμένο για το θέμα αυτό» παρατήρησε η συνήγορος των εναγομένων, Κλειώ Παπαντολέων, ενώ ο δικηγόρος της «Εφ.Συν», Διονύσης Λιβιεράτος, τόνισε ότι ο πρόεδρος της έδρας έχει μάλλον δυσανεξία να τον ακούσει. «Θεωρώ πως θα μπορούσε να πει δυο τρία σημαντικά πράγματα για αυτές τις αγωγές και να μην περιοριστούμε να συζητάμε στεγνά» σημείωσε.

Από την άλλη ο δικηγόρος του κ. Δημητριάδη ρώτησε για τη δημοσίευση «επανόρθωσης» μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του Ιουνίου. «Το να δέχεσαι την απάντησή του δε σημαίνει ότι ανακαλείς» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. «Το να αναφέρεται ως πρακτική νομικού εκφοβισμού επιτρέπεται;» ρωτήθηκε για να απαντήσει ότι «επιβάλλεται» επισημαίνοντας πως «μιας που μιλάμε για κράτος δικαίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας»,

 

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση του κ. Τέλλογλου ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα που έκαναν με την δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου για τις υποκλοπές. «Δεν έχεις όλες τις αποδείξεις την ίδια στιγμή. Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός και ο Δημητριάδης για την περίπτωση Κουκάκη επικαλέστηκαν χαρτί που δεν άξιζε καν για χαρτί τουαλέτας. Δεν είχε ψάξει καν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επίμαχων εταιρειών. Τόσα μπορούσαμε να βρούμε, αυτά βρήκαμε» είπε.

Σε ερώτηση γιατί οι δύο δημοσιογράφοι δεν δημοσίευσαν για τον ενάγοντα απάντησε πολύ απλά: «Γιατί δεν ψάχναμε αυτό. Εμάς μας ενδιέφερε η Intellexa.Ο κ Δημητριάδης ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος του κράτους τότε. Η αγωγή ξεκινά σε ενεστώτα χρόνο. “Είμαι ο γενικός διευθυντής της γραμματείας του πρωθυπουργού”. Στις 4 Αυγούστου ο κ. Μπίτζιος μεταβίβασε προχρονολογημένα το μερίδιο του (…) Είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου, ακόμη και συμπτώσεις να αναδείξει» σημείωσε. «Από τότε μέχρι τώρα η δημοσιογραφική έρευνα έχει δώσει περισσότερα στοιχεία ή όχι;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Έχει αναδείξει περισσότερα στοιχεία» εξήγησε ο μάρτυρας.

Ο δημοσιογράφος είπε χαρακτηριστικά πως «καμία εφημερίδα δεν έγραφε για την παρακολούθηση του Κουκάκη, και όταν τελειώσει αυτή η δίκη, μπορώ να σας πω γιατί δεν έγραφαν και ποιος έπαιρνε στα γραφεία τους για να μη γράφουν. Και δεν μπήκε στο κάδρο μέχρι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη». Σε ό,τι αφορά την φυσική παρακολούθηση του ίδιου ο κ. Τέλλογλου είπε πως έκανε την έρευνα του ενώ τον παρακολουθούσαν συνέχεια ασφαλίτες. Υπενθυμίζεται ότι το Insidestory είχε αναδείξει με δημοσίευμά του την παρακολούθηση Κουκάκη, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο και έπεσε θύμα παρακολούθησης.

Ο δημοσιογράφος των RU, Χριστόφορος Κάσδαγλης, ο διευθυντής σύνταξης της «Εφ.Συν.», Γιάννης Κιμπουρόπουλος, ο δημοσιογράφος των RU, Νικόλας Λεοντόπουλος και ο διευθυντής της «Eφ.Συν.», Σωτήρης Μανιάτης | Φωτογραφία του Νίκου Πηλού
Στη δικογραφία, υπέρ της «Εφ.Συν.» κατατέθηκε και ένορκη κατάθεση του συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο πλευρό της εφημερίδας μας τάχθηκε με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά το εξής: «Ως νομικός όσο διαρκεί η δίκη δεν μπορώ να πάρω θέση ως προς τη νομική πλευρά της υπόθεσης. Ως πολίτης όμως από άποψη ηθικής τάξης οφείλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Δημητριάδης όφειλε να διακόψει και να παραιτηθεί από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δημόσιο αξίωμα».

*Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός μηνών.

Κύμα συμπαράστασης

Η εκδικητικού τύπου αγωγή έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης εντός και εκτός συνόρων.

 

Πηγή: efsyn.gr

Κεντρική εικόνα: Νίκου Πηλού / efsyn.gr