A.Σιγάλας : Οι ενέργειες του Δήμου καλύπτουν όλη τη Σαντορίνη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Σε απάντηση των θεμάτων που έθεσε με επιστολή του ο Επαγγελματικός Σύλλογος Όρμου Φηρών Θήρας, προχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας.

 

Υπενθυμίζουμε πως ο Σύλλογος, είχε θέσει μέσω  επιστολής του κάποια θέματα προς απάντηση στον Δήμαρχο Θήρας μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα στην επιστολή του μεταξύ άλλων ανέφερε «αναγγέλετε την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων µε βάση τους κανόνες που επιβάλλουν οι εταιρίες για τους προορισµούς τους ( π.χ. αποβίβαση µόνο των πληρωμένων εκδροµών, το οποίο συνεπάγεται µόνο το λιμάνι του ΑΘηνιού και συγκεκριμένων περιοχών του νησιού). Ξεχάσατε µάλλον ότι Τελωνειακή έδρα στη Σαντορίνη μας έχει μόνο ο τουριστικός λιμένας Όρμου Φηρών κάτι το οποίο ισχυροποιήσαμε με το έγγραφο µας και αρ.πρωτ. – 27- στον Διευθυντή του Τελωνείου µας. Ξεχάσατε να αναφερθείτε στην αποβίβαση από τον Όρμο Φηρών που συνεπάγεται την είσπραξη και µη εσόδων για το νησί μας µέσω του Τελεφερίκ».

Επίσης στην επιστολή αναφερόταν και οι επαγγελματικοί κλάδοι που εμπλέκονται με την κρουαζιέρα . Καταλήγοντας με την ερώτηση, “Θέλετε κύριε Δήµαρχε τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του νησιού µας ή των λίγων και ισχυρών; Αναµένουµε κινήσεις σας που Θα αποδεικνύουν ότι τις αποφάσεις για το νησί μας τις λαµβάνετε εσείς και όχι οι εταιρίες”.

 

O Δήμαρχος Θήρας A.Σιγάλας στην απάντηση του μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι όροι λειτουργίας της κρουαζιέρας καθορίζονται από συμφωνίες σε εθνικό και υπερεθνικό θεσμικό επίπεδο σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές κάθε σημείου προσέγγισης της Κρουαζιέρας και δεν επιβάλλονται από τις εταιρείες του κλάδου όπως λανθασμένα υποστηρίζετε» απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Συλλόγου.

“Το Τελεφερίκ μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως πολύτιμο και αναντικατάστατο μέσο μαζικής μεταφοράς και ως σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση κοινωφελών έργων υποδομής σ ολόκληρο το νησί. Ως εκ τούτου,  επισημαίνεται στην απάντηση του Α. Σιγάλα,  φροντίζουμε όχι απλώς για τη συντήρηση και την επιβίωση του, αλλά και για την αναβάθμιση και την αύξηση της μεταφορικής του ικανότητας με δεύτερη γραμμή.

Το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον επιδεικνύουμε έμπρακτα και για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας, ο διάλογος μαζί τους γίνεται θεσμικά και προφανώς αδιαμεσολάβητα», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απάντηση του ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας.

 

Σας παραθέτουμε την απάντηση του Δημάρχου Θήρας Α. Σιγάλα προς τον Επαγγελματικό Σύλλογο Όρμου Φηρών Θήρας:

 

 

ΠΡΟΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΜΟΥ ΦΗΡΩΝ ΘΗΡΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

ΣΧΕΤ. : Η ΑΠΟ 16/02/2021 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ

Αγαπητοί/ές κύριοι/ες,

Σε απάντηση της από 16/02/2021 επιστολή σας και των ερωτημάτων που διατυπώνετε σχετικά με τις πρόνοιες του Δήμου για την εν γένει λειτουργία του Λιμανιού του Όρμου Φηρών, σας γνωρίζω τα ακόλουθα.

Κατ’ αρχάς οφείλω να επισημάνω ότι η μέριμνα και οι ενέργειες του Δήμου καλύπτουν ολόκληρη τη Σαντορίνη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το ενδιαφέρον μας εκδηλώνεται έμπρακτα υπέρ όλων όσων ζουν και εργάζονται στο νησί μας.

Ως προς το μείζονος σημασίας, για τη Σαντορίνη, θέμα της κρουαζιέρας σας γνωρίζω ότι από τη λήξη της προηγούμενης τουριστικής περιόδου μέχρι σήμερα είμαι σε διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας έναν και μόνο στόχο: Η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας να βρει τη Σαντορίνη έτοιμη ώστε να συμπεριληφθεί στα προγράμματα της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Ο διάλογος διεξάγεται σε θεσμικό επίπεδο με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων (Ναυτιλίας και Τουρισμού) προκειμένου να αποσαφηνισθούν πλήρως οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της κρουαζιέρας και να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοσθούν στα λιμάνια προσέγγισης, στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους υποδοχής των επιβατών της κρουαζιέρας.

Οι ειδικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 και η ανάγκη αποτροπής της διάδοσης της νόσου μας υποχρέωσαν να δημιουργήσουμε, τις προβλεπόμενες από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υποδομές σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις οποίες διακινούνται επιβάτες της κρουαζιέρας, δηλαδή στο λιμάνι του Όρμου Φηρών και σε αυτό του Αθηνιού.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η διαχείριση και η λειτουργία όλων των λιμενικών ζωνών, φροντίζουμε ώστε όλες οι λιμενικές υποδομές, επομένως και ο Όρμος Φηρών, να έχουν ετοιμότητα, προκειμένου η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας να γίνει χωρίς προβλήματα και η οικονομία της Σαντορίνης να επωφεληθεί ενός πολύ σημαντικού πόρου.

Περιττεύει να αναφέρω ότι οι όροι λειτουργίας της κρουαζιέρας καθορίζονται από συμφωνίες σε εθνικό και υπερεθνικό θεσμικό επίπεδο, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές κάθε σημείου προσέγγισης της κρουαζιέρας και δεν επιβάλλονται από τις εταιρίες του κλάδου, όπως λανθασμένα υποστηρίζετε.

Μιλώντας εν προκειμένω για τη Σαντορίνη, σας διαβεβαιώνω ότι για όσο διάστημα η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη διακυβέρνησης, οι αποφάσεις που αφορούν στο νησί μας λαμβάνονται αποκλειστικά από εμάς υπέρ της Σαντορίνης και των Σαντορινιών.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου, στα οποία αναφέρεστε και ειδικότερα αυτό του Τελεφερίκ, παραβιάζετε κυριολεκτικά ανοιχτές πόρτες.

Το Τελεφερίκ μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως πολύτιμο και αναντικατάστατο μέσο μαζικής μεταφοράς και ως σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση κοινωφελών έργων υποδομής σ’ ολόκληρο το νησί.

Ως εκ τούτου φροντίζουμε όχι απλώς για τη συντήρηση και την επιβίωσή του, αλλά και για την αναβάθμιση του και την αύξηση της μεταφορικής του ικανότητας με δεύτερη γραμμή.

Το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον επιδεικνύουμε έμπρακτα και για όλες τις επαγγελματικές ομάδες (ημιονηγούς, ταξί, λεωφορεία κλπ) που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και, ειδικότερα της κρουαζιέρας, ο διάλογος μαζί τους γίνεται θεσμικά και προφανώς αδιαμεσολάβητα.

Αγαπητοί φίλοι/ες

Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας και το δικαίωμα σας να στηρίζετε τα ειδικότερα συμφέροντα της περιοχής του Όρμου Φηρών όπου δραστηριοποιήστε επαγγελματικά.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά έχουμε ως μοναδικό στόχο και επιδίωξη την πρόοδο του νησιού μας και την ευημερία των συμπολιτών μας.

Στον αγώνα μας αυτό θεωρούμε συμμάχους, τόσο εσάς όσο και κάθε άλλο συλλογικό φορέα που δραστηριοποιείται στο νησί μας.

 

Φιλικά,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ