Α.Σιγάλας: Εντείνονται οι έλεγχοι για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στη Σαντορίνη

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί αν παραστεί ανάγκη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες αν δεν προσέξουν οι πολίτες και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του ιού, ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας.

Σήμερα στο νησί έχουμε 8 κρούσματα  τα οποία δεν εμφανίζονται σε 1-2 συγκεκριμένες περιοχές γεγονός που πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς, ανέφερε ο Α. Σιγάλας στην τηλεοπτική εκπομπή στο Volcano TV με τον Παναγιώτη Μυτιληναίο και τον Δημήτρη Πράσσο σχετικά με το θέμα των κρουσμάτων στο νησί.

“Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος να κλείσει καμία δραστηριότητα αν όμως κριθεί αργότερα αναγκαίο να μειώσουμε κάποια δραστηριότητα τότε θα πάρουμε επιπλέον μέτρα, υπάρχει αυτό το σενάριο.

Αναφορικά με τα κρούσματα ο κ.Σιγάλας επισήμανε πως ο Δήμος λαμβάνει το εβδομαδιαίο υπηρεσιακό δελτίο από τον ΕΟΔΥ, στο οποίο αναφέρονται πόσα κρούσματα έχει η Σαντορίνη, πόσα απ’ αυτά νοσηλεύονται,  πόσα είναι κατ΄ οίκον και πόσα ολοκληρώνουν την καραντίνα.

Έχουμε λοιπόν 8 κρούσματα με το 1 να νοσηλεύεται. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό καταγράφονται όλα.

Ωστόσο κάθε μέρα έχουμε 1-2 κρούσματα που σημαίνει ότι δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν από 10 ημέρες, υπάρχει διασπορά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Οι δημότες πρέπει να προσέχουν και να κλείσουν  τ’ αυτιά τους στις φήμες για απόκρυψη κρουσμάτων.

Η  ηρεμία που ζήσαμε μέχρι να αλλάξει ο χρόνος δεν υπάρχει σήμερα. Παρακολουθώντας όλο αυτό το φαινόμενο δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση ηρεμίας που να μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Δεν είναι η κατάσταση αυτή που επιθυμούμε ήμαστε σε οριακό σημείο γιατί η μετάδοση δεν είναι όπως το καλοκαίρι.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις μας για να αμυνθούμε δυνατά για να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις.

Κάνω έκκληση δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας σε όσους ασχολούνται με την οικοδομική δραστηριότητα ιδιαίτερα τους εργολάβους και τους προϊσταμένους των έργων να προσέχουν πάρα πολύ και να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης στους χώρους εργασίας.

Έχουμε κόσμο που ήρθε και έρχεται στη Σαντορίνη και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη εισηγηθεί,ανέφερε ο Δήμαρχος,  στο Λιμενικό και την Αστυνομία να είναι πιο αυστηροί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Θα είμαστε πιο αυστηροί σε χώρους όπως είναι τα Super Market τα καταστήματα που κάνουν take away, και τα άλλα καταστήματα, όπως και στη τήρηση του μέτρου της  χρήσης της μάσκας στο δρόμο και φυσικά στον έλεγχο στις πύλες εισόδου του νησιού.

Το νησί έχει μια καλή πορεία μέχρι τώρα στην πανδημία γιατί ακολουθήσαμε τα μέτρα περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται  κανένα θέμα για κλείσιμο κάποιας δραστηριότητας ούτε η Σαντορίνη να έχει περιοριστικά μέτρα.

Είμαστε ωστόσο στο όριο καθώς με βάση τον δείκτη μέτρησης με τον οποίο υπολογίζονται τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αρκούν 5 κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό να φτάσουμε το όριο και όπως καταλαβαίνετε είμαστε στο όριο.

Δεν έχουμε τον βαθμό καθαρότητας που θα θέλαμε,  για αυτό εντατικοποιούνται λοιπόν οι έλεγχοι σε χώρους καταστημάτων,στις πύλες εισόδου του νησιού, παντού,  προκειμένου να προστατευθούμε.

Ο κίνδυνος υπάρχει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή, ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας.