Πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική και πολιτιστική διαχείριση της καλντέρας της Σαντορίνης

Δραστηριότητες ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο του έργου Mo.Na, «Διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της καλντέρας της Σαντορίνης».

Ξεκίνησε τη συστηματική καταγραφή, τη φωτογραφική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση καθώς και η ταυτοποίηση των μνημείων, που αποτελούν τον διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο της καλντέρας της Σαντορίνης, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Ήδη 57 σημεία ενδιαφέροντος έχουν καταγραφεί στη Θήρα, κυρίως εκκλησίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ενώ σημειώνεται ότι αρκετοί προϊστορικοί χώροι έχουν επίσης ενσωματωθεί στη λίστα.

Mo.Na : Εκκλησίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και αρκετοί προϊστορικοί χώροι έχουν ενσωματωθεί στη λίστα/ Εφορεία Αρχαιτοτήτων Κυκλάδων

 

Όλα τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό των μονοπατιών πεζοπορίας προκειμένου να γίνουν προσβάσιμα για το κοινό, καθώς θα συνδέουν τα διάφορα μνημεία στην ευρύτερη υπάρχουσα τουριστική ζώνη . Μ αυτόν τον τρόπο προωθείται ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος της καλντέρας με σεβασμό στον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα τους.

Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες εργασίες σχετικά με την εκκαθάριση της βλάστησης, την ενοποίηση, την εγκατάσταση των απαραίτητων πληροφοριακών πινακίδων, τόσο στα μονοπάτια πεζοπορίας όσο και στα σημεία ενδιαφέροντος( αξιοθέατα).