Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Αγγίζουν τον κορεσμό κάποιοι προορισμοί

Τάσος Τέλλογλου

 

Την πρόθεση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ) να δεσμεύσει τα μέλη του σε μετρήσιμους στόχους σε πέντε βασικούς δείκτες βιωσιμότητας (το κοινωνικό αποτύπωμα, την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τις εργασιακές σχέσεις και την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων) ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Παράσχης.

Ο κ. Παράσχης διευκρίνισε ότι η υλοποίηση των στόχων αυτών θα γίνεται στη βάση της αυτορρύθμισης (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα αποτιμά την επίτευξη των στόχων). Το πρόγραμμα φέρει τον μαρκετίστικο τίτλο Metron sustainable tourism by SETE και βρίσκεται «πέραν της εθνικής νομοθεσίας και του ευρωπαϊκού Fit for 55».

O Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης του να επανεξετάσει το επίδομα εποχικής απασχόλησης των εργαζόμενων στον τουρισμό. Το πρωί ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός του σύμβουλος, μίλησε πιο ξεκάθαρα για την ανάγκη κατάργησης της επιδότησης της ανεργίας (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης είπε από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι το ζήτημα της εποχικότητας θα πρέπει να απασχολήσει συνολικά τον κλάδο). Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης είχε ζητήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την «άμβλυνση» των συνεπειών της εποχικότητας με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.


Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη οι τουριστικές επιχειρήσεις να μην εξετάζουν απλά τη συνεισφορά τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου -την ώρα της ομιλίας του στην Αθήνα επικρατούσαν θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου- αλλά να επεκταθούν και σε προβλήματα διαχείρισης των πόρων όπως τα οργανικά απόβλητα και το νερό: «Στο νερό θα επιμείνω πολύ. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αν και είναι επιφυλακτικός ως προς την οριζόντια χρήση του όρου της φέρουσας ικανότητας («χαιρόμαστε που το ακούμε» σχολίασε ο Γιάννης Παράσχης), «υπάρχουν λίγοι προορισμοί που αγγίζουν τα σημεία κορεσμού». Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί αλλά στο επόμενο ερώτημα του κ. Παράσχη σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν σε υφιστάμενα κτίρια παρά σε νέα και σε προορισμούς λιγότερο γνωστούς – ανάμεσά τους και σε εκείνους της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Μιλώντας ο κ. Παράσχης στο κλειστό τμήμα της συνεδρίασης, ανέφερε επίσης: «Απαιτείται λύση στη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου».

«Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ επίσης ότι πέραν του τέλους για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση-για το οποίο οι θέσεις μας είναι γνωστές– πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό. Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία».


Αντίθετα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με το τουρισμό για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται».

Πηγή: sustainablecyclades.gr