Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που άργησε μια μέρα

Της  Δήμητρα Ευθυμιάδου

Οι υποσχέσεις για το ΕΣΥ πολλές. Οι προσδοκίες ακόμη περισσότερες. Αλλά το ΕΣΥ μένει ίδιο, πιθανώς και χειρότερο για τους ασθενείς που βιώνουν μία νέα οικονομική κρίση, λόγω ακρίβειας και υψηλού κόστους ζωής

Η κυβέρνηση που επί 5 χρόνια διαφημίζει τη μεταρρυθμιστική της διάθεση για τα νοσοκομεία, περιορίζεται τελικώς σε μινιμαλιστικές αλλαγές από τότε που ανέλαβε την εξουσία της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες περηφανευόταν ότι θα κάνει, περιορίστηκαν στη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τους ασθενείς, στο ιδιωτικό έργο των γιατρών του δημοσίου, που επίσης αναπόφευκτα θα αντλήσει πόρους από τα προσωπικά ταμεία των ασθενών, αλλά και στην είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα υγείας.

Ανεξάρτητα εάν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την επικοινωνιακή του δεινότητα προωθεί και επαίρεται πως οι αλλαγές αυτές είναι η μεγάλη …μεταρρύθμιση της κυβέρνησής του, οι αλλαγές αυτές αποτελούν την επιτομή του πουλάω …φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αναφέρει η Δήμητρα Ευθυμιάδου στο healthreport.

 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία λεκτική εξαπάτηση όπου η χρέωση στους ασθενείς, προωθείται ως μεταρρυθμιστικό μεγαλούργημα που θα αλλάξει το ΕΣΥ.

Όμως η πραγματική έννοια της μεταρρύθμισης, αντανακλά μία διαφορετική προσέγγιση και σίγουρα περιλαμβάνει μία σειρά σημαντικών αλλαγών με θετικό πρόσημο για τους πολίτες.

Μεταρρύθμιση θα μπορούσε για παράδειγμα να αποτελεί το ουσιαστικό συμμάζεμα των μονάδων υγείας που κατασκευάστηκαν ανά τη χώρα για καθαρά κομματικούς λόγους (κάθε… χωριό και ένα νοσοκομείο), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κομματική πελατεία και να εκλέγεται ο κάθε τοπικός βουλευτής.

Αποτέλεσμα όμως είναι σήμερα να υπάρχουν διάσπαρτες οι ανθρώπινες δυνάμεις ανά τη χώρα, οι περισσότερες μονάδες να μη διαθέτουν ούτε τις βασικές ειδικότητες, και στο τέλος να μην να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς ούτε για τα βασικά. Γι’ αυτό άλλωστε και καταλήγουν μονίμως στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας ώστε η κάθε περιοχή να διαθέτει τις μονάδες που μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως και με το απαραίτητο προσωπικό, αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Άλλωστε ο ανασυγκρότηση των μονάδων υγείας δεν έχει υλοποιηθεί παρά τις σχετικές προαναγγελίες των κυβερνήσεων.

Εκτός των άλλων θα αποτελούσε όμως μία ρεαλιστική προσέγγιση για το 40χρονο ΕΣΥ που καταρρέει από έλλειψη προσωπικού και κατακερματισμένες δυνάμεις.
Βέβαια ένα τέτοιο τόλμημα θα ήταν ακόμη και για τον πολυδιαφημισμένο ως δήθεν μεταρρυθμιστή υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη απόκοτο πολιτικό βήμα.
Ποιος εξάλλου είναι τόσο θαρραλέος για να αντιμετωπίσει πληγές δεκαετιών.

Αλλαγές για δυνατούς παίκτες…

 

Πηγή: healthreport.gr

Kεντρική εικόνα: healthreport.gr