Μ.Καφούρος: O πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού κινδυνεύει να γίνει υγειονομική βόμβα

“Ένας από τους δύο κινδύνους να γίνουμε πρωτοσέλιδο φέτος το καλοκαίρι σε όλα τα παγκόσμια μέσα είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Σαντορίνης”

“Δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να μην μπορεί να απαντήσει στα βασικά για την διαχείριση απορριμμάτων στη Σαντορίνη, Πότε θα αρχίσει η διαχείριση των απορριμμάτων, Που θα γίνει και Με ποιον τρόπο “, επεσήμανε ο Μάρκος Καφούρος Βουλευτής Κυκλάδων στην τοποθέτηση του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής για την διαχείριση των αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου. H Επιτροπή είχε θέμα την εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη στην διαχείριση αποβλήτων. Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2020 είχε κατατάξει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Μ. Καφούρος στην τοποθέτηση του απευθυνόμενος στον Συνήγορο του Πολίτη τόνισε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα έντονο στα νησιά λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας και λόγω της μη ελεγχόμενης ανάπτυξης. Απηύθυνε πρόσκληση στον Συνήγορο του Πολίτη να μεταβεί μαζί του στην Σαντορίνη αλλά με απαντήσεις για το Που Πως και Πότε θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων. “Με την ανάπτυξη, αυτή την ανεξέλεγκτη που έχουμε, πώς θα αριθμήσουμε τον όγκο τελικά, ώστε να μας επαρκέσει ο όποιος χώρος επιλέξουμε να έχουμε. Όταν δεν μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε την ανάπτυξη” επεσήμανε ο βουλευτής.

Ο Μ. Καφούρος απεύθυνε “έκκληση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και πάνω από τον Υπουργό να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τη Σαντορίνη. Να έχουμε έναν σχεδιασμό που θα απαντάει σε αυτά τα θέματα. Πήραμε μια απόφαση πέρσι όταν φτάσαμε στο ίστατο σημείο για να παρατείνουμε τη μεταβατική λύση στο συγκεκριμένο χώρο. Αλλά και γι’ αυτό δεν είναι τίποτε έτοιμο ακόμα. Ακόμα συνεχίζουμε να κάνουμε ανεξέλεγκτη ταφή. Η οποία, επαναλαμβάνω, είναι μια υγειονομική βόμβα” κατέληξε στην τοποθέτηση του.

” Κάθε μέρα που περνάει η ζημιά που γίνεται δεν αναπληρώνεται”

Η τοποθέτηση του Μ. Καφούρου  στην Ειδική μόνιμη  επιτροπή  Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

 

“Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί βάλατε ένα θέμα το οποίο δεν είναι απλά σημαντικό αλλά είναι καυτό και θα το αντιληφθούν οι αξιότιμοι προσκεκλημένοι όταν τους δηλώσω τον τόπο καταγωγής μου. Είμαι βουλευτής των Κυκλάδων από το νησί της Σαντορίνης. Από ένα νησί που ενώ είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού κινδυνεύει να γίνει υγειονομική βόμβα από την διαχείριση των αποβλήτων.

Θα σταθώ στην ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη που απλά ειπώθηκε ότι δυστυχώς διαχρονικά η ελληνική πολιτεία για δεκαετίες ολόκληρες δεν είχε κανέναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Επιτρέψτε μου την έκφραση έριχνε το πρόβλημα έριχνε την μπάλα στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς μέσα, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και φτάσαμε να καταστρέφουμε καθημερινά παντού στην Ελλάδα το περιβάλλον. Και η πολιτεία έστεκε πάνω από το θέμα εντελώς υποκριτικά. Έχω συναντήσει, επειδή έχω διατελέσει και αντιδήμαρχος για αρκετά χρόνια, η πολιτεία είχε τον ρόλο του να καλεί κατά καιρούς τους αντιδημάρχους ή τους δημάρχους να τους καθίζει στο σκαμνί ως τους μόνους υπεύθυνους αυτού του προβλήματος. Για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και οι πραγματικοί υπεύθυνοι ήταν έξω από το κάδρο.

Δεν φταίει, κύριε Γραμματέα, για το πρόβλημα η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Γιατί για αυτό το θέμα τα τελευταία δέκα χρόνια και με δεδομένη την κρίση οι Έλληνες πολίτες είχαν μόνο μείωση εισοδήματος πολιτών και τώρα προσπαθούμε να αυξήσουμε το εισόδημα των πολιτών. Είναι λάθος προσέγγιση και θα πρέπει να βάζουμε τα θέματα στη σωστή τους διάσταση. Φταίει δυστυχώς η αδράνεια και επιτρέψτε για άλλη μια φορά γιατί είναι ένα πολύ καυτό θέμα φταίει το κακό μας το κεφάλι.

Πάμε στη Σαντορίνη. Όπως  είπα και δεν είναι μόνο η Σαντορίνη. Είναι σχεδόν το σύνολο των νησιών, των Κυκλάδων τουλάχιστον της Περιφέρειας μου. Κατά καιρούς έχουμε τυχαίες πυρκαγιές. Έχουμε κατολισθήσεις του όγκου των σκουπιδιών στη θάλασσα. Και προσπαθούμε όλοι και μέσα στο όλοι εννοώ τους πάντες επιμελημένα να αποκρύψουμε, να κρυφτούμε, να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο της ερήμου. Να μην το βλέπουμε το πρόβλημα. Σε χώρους με περιορισμένη έκταση όπως είναι τα νησιά δεν έχει τεθεί ποτέ το πρόβλημα, το θέμα, πού θα τα αφήσουν αυτοί οι άνθρωποι, πού θα τα αποθέσουν. Επαρκεί αυτός ο χώρος;

Και λέμε για την ευαισθησία μας, κύριε Συνήγορε του Πολίτη, για την Καλντέρα. Και συμφωνώ και θα επιβραβεύσω. Ποια είναι η άλλη εναλλακτική. Δίπλα στους οικισμούς, δίπλα στα αρχιτεκτονικά κτίρια, τα παραδοσιακά της Σαντορίνης, μέσα στον αμπελώνα της Σαντορίνης, στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς; Έχει τεθεί ποτέ αυτό το πρόβλημα; Πού θα το λύσουμε πάνω στο νησί. Γιατί το ρίχνουμε ως μόνη ευθύνη των δημάρχων. Είναι ένα θέμα που μεταφέρω, αν θέλετε, τον συναισθηματισμό μου. Γιατί μας πονά πάρα πολύ.

Στη Σαντορίνη μας πονάνε πάρα πολλά. Γιατί είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός προορισμός στην Ελλάδα. Έχει τεθεί να μπει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για αυτό το νησί, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο διαχείρισης του τουριστικού ρεύματος, και δυστυχώς μένει πίσω. Και κάθε μέρα που περνάει, η ζημιά που γίνεται δεν αναπληρώνεται.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, πρέπει να έρθετε στη Σαντορίνη, αύριο κιόλας. Να πάμε μαζί. Πρέπει να πάμε, αλλά να πάμε με προτάσεις. Και ξέρετε, θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τρία πράγματα, κύριε Γενικέ Γραμματέα. Πού, πώς και πότε.

Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, ένας βουλευτής, ένα άτομο που ασχολείται με τα κοινά, να μην ξέρει να απαντήσει σε αυτά τα τρία βασικά. Πότε θα αρχίσει η διαχείριση των απορριμμάτων, πού θα γίνει αυτή και με ποιον τρόπο.

Και όταν λέμε για υπολείμματα, βάζουμε το στόχο, έχουμε αυτή τη στιγμή 33%. Με την ανάπτυξη, αυτή την ανεξέλεγκτη που έχουμε, πώς θα αριθμήσουμε τον όγκο τελικά, ώστε να μας επαρκέσει ο όποιος χώρος επιλέξουμε να έχουμε. Όταν δεν μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε την ανάπτυξη. Είπατε για 15.000 κόσμο. Κάνετε λάθος. Είναι 25.000 ο μόνιμος πληθυσμός. Ξέρετε γιατί. Γιατί και η απογραφή δεν έγινε σωστά. Γιατί δεν έγινε σωστά η απογραφή, κύριε Συνήγορο του Πολίτη. Δεν είναι 15.000. Άρα βλέπετε ότι από ένα επίσημο στοιχείο της Πολιτείας βγαίνουμε μάνι-μάνι να έχουμε, γιατί από εκεί εξαρτώνται οι χρηματοδοτήσεις όπως είπατε, και όχι μόνο, ακόμα και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, να έχουμε λάθος δεδομένα, λάθος αποτελέσματα.

Για να ολοκληρώσω όσο αφορά τη Σαντορίνη. Ένας από τους δύο κινδύνους να γίνουμε πρωτοσέλιδο φέτος το καλοκαίρι σε όλα τα παγκόσμια μέσα είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Σαντορίνης . Έκκληση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και πάνω από τον Υπουργό να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τη Σαντορίνη. Να έχουμε έναν σχεδιασμό που θα απαντάει σε αυτά τα θέματα. Πήραμε μια απόφαση πέρσι όταν φτάσαμε στο ίστατο σημείο για να παρατείνουμε τη μεταβατική λύση στο συγκεκριμένο χώρο. Αλλά και γι’ αυτό δεν είναι τίποτε έτοιμο ακόμα. Ακόμα συνεχίζουμε να κάνουμε ανεξέλεγκτη ταφή. Η οποία, επαναλαμβάνω, είναι μια υγειονομική βόμβα”.