Οι αγρότες σε αναβρασμό – Έφτασαν με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

“Απόβαση” αγροτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μπλόκο 300 τρακτέρ στη ΔΕΘ που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους, λόγω της πρεμιέρας της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

 

«Απόβαση» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων λόγω της πρεμιέρας της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

Λίγο μετά τις 10:30, πάνω από 300 τρακτέρ έφτασαν στη Λεωφόρο Νίκης και παρατάχθηκαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Από την ανατολική είσοδο της πόλης έφτασαν και μελισσοκόμοι με τα αγροτικά τους, για να ενωθούν στο μπλόκο της ΧΑΝΘ.

Οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα προτάσσουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα

Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, δηλαδή ως και τις 4 Φεβρουαρίου, εκφράζοντας τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου τους.

Οι αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες συναντήθηκαν στο Δερβένι και μέσω της οδού Λαγκαδά κατευθύνθηκαν στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, μέσω του παραλιακού μετώπου έφτασαν στο νότιο τόξο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αγρότες από τα Κουφάλια και τα Γιαννιτσά συναντήθηκαν στα φανάρια του Αγίου Αθανασίου και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη μέσω της δυτικής εισόδου ενώ θα ακολουθήσουν και αγρότες από το Κιλκίς.

Από τη Χαλκιδική ξεκίνησαν κάποιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι περισσότεροι όμως αποφάσισαν να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά τους οχήματα. Στη συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι στο νότιο τόξο της ΔΕΘ θα συμμετέχουν και δεκάδες μελισσοκόμοι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Νικήτη της Χαλκιδικής.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αλιείς της Μηχανιώνας οι οποίοι βρίσκονται με τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου

Το Σάββατο (3/2) είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία, αναφέρει το news247.gr

«Βραχνάς» το κόστος παραγωγής

“Το κόστος παραγωγής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι τα δύο κύρια προβλήματα του αγροτικού κλάδου“, υπογράμμισε σε δηλώσεις του  ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σερρών κ. Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Όπως είπε, το κόστος παραγωγής περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προβλημάτων με τα κυριότερα πλέον το πετρέλαιο και την ενέργεια, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κινηθούμε.

“Η νέα ΚΑΠ επίσης έφερε μεγάλες ζημιώσεις των επιδοτήσεων και καλλιέργειες όπως τριφύλλι, βαμβάκι χρειάζονται άμεσα την επιδότηση“, πρόσθεσε.

Έκανε λόγο ακόμη και για τις συνέπειες του αγροτικού ζητήματος στην ελληνική οικονομία καθώς γίνονται ασύδοτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ελέγχους. Τo ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών που μπαίνουν από το τελωνείο του Προμαχώνα, χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο.

“Με τη σημερινή κινητοποίηση κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναδεικνύουμε τα μέγιστα προβλήματα που έχει συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για μια συμβολική κατάληψη στην γιορτή της αγροτιάς που είναι η Agrotica . Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για αυτό βλέπετε διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει για να υπάρχει συνέχεια στην διατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή. Είμαστε εδώ και στέλνουμε πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει”, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του αγροτικού Πανσερραϊκού συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Τσακίζει τους μελισσοκόμους το νοθευμένο μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά

“Το πρόβλημά μας είναι στη μελισσοκομία ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μα εφαρμόσουν απλά νομοθετικά μέτρα. Θέλουμε ισοζύγιο μελιού μαζί με τη γυροσκοπική ανάλυση. Νοθεύουν τα μέλια, πάνε στα δικαστήρια και αθωώνονται. Δεν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει νομοθεσία, δεν υπάρχει νομοθετημένη μέθοδος ελέγχου. Αυτό είναι το βασικό”, ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου.

@thestival.gr

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε στα δάση. Μας αφήνουν μέχρι τις 10 το πρωί, μετά μας λένε ότι απαγορεύεται. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Όταν έχεις 200, 300, 500 μελίσσια δεν γίνεται να δουλέψεις μέχρι τις 10 το πρωί, είναι ανέφικτα αυτά που λέει η κυβέρνηση”.

 

Ο κ. Χίτογλου περιέγραψε το πώς νοθεύεται το μέλι και ζήτησε να νομοθετηθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό που τους γονατίζει, αναφέρει το ρεπορτάζ του thestival.gr 

Στις 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Agrotica ενώ οι αγρότες διαμηνύουν πως θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη νότια πύλη της ΔΕΘ μέχρι την Κυριακή.

 

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες στις Βρυξέλλες

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες έφθασε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (1/2) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

Άναψαν φωτιές σε σωρούς από παλέτες και χτύπησαν τις κόρνες τους σε μια κορύφωση των διαμαρτυριών τους. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Φωτιές, πέτρες και συνθήματα από αγρότες εν όψει της Συνόδου Κορυφής AP PHOTO/THOMAS PADILLA

Στο σημείο επικρατεί ένταση καθώς εκτός από τις φωτιές που άναψαν, οι αγρότες πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πετάνε αυγά στο κεντρικό κτίριο της Βουλής των Βρυξελλών.

Οι αγρότες έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μια απόσταση 600 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στους γύρω δρόμους του κτηρίου όπου καταφθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Κ. Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Η Ελλάδα υπέρ της πρότασης Ε.Ε. για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα δώσει λύση.

Η ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, αναφέρει η naftemporiki.gr

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης Ε.Ε. για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης. Όπως τόνισε, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, κάτι που θα φέρει περισσότερα έσοδα στους αγρότες.

«Βρισκόμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα δώσει λύση.

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό και να αποδεσμευθούν οι πρόσθετοι πόροι του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά και να εξασφαλιστούν πόροι για την Ουκρανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» τόνισε.

 

Πηγές: news247,thestival, naftemporiki

Κεντρική εικόνα: thestival.gr