Κυκλάδες: Σκοτώνουν τα δέντρα πριν γεράσουν;

 

Αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε και ένα ακόμα γεγονός υλοτόμησης αρμυρικιών λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Πλάκας, στη Νάξο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα λιγοστά αρμυρίκια κόπηκαν βαθιά στη ρίζα και κανείς δεν ήξερε το γιατί. Τα αρμυρίκια στα νησιά φαίνεται να αποτελούν κάποιου είδους “γόρδιο δεσμό” όπου “ό,τι δεν λύνεται, κόβεται” και μάλιστα απ’ τη ρίζα, όταν δεν κουτσουρεύεται άγρια.

Στην Αμοργό έχουμε τo πρόσφατο το παράδειγμα του αρμυρικιού που ακρωτηριάστηκε στο Ξυλοκερατίδι. “Το αρμυρίκι που στόλιζε πάνω από 80 χρόνια ένα από τα γραφικότερα σημεία του νησιού”, όπως διαβάζουμε στις “Βιώσιμες Κυκλάδες”, ” προσφέροντας εκτός από αισθητική ομορφιά και τη δροσερή σκιά της φυλλωσιάς του, κλαδεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας. Ντόπιοι και λάτρεις του νησιού εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε μία παρέμβαση του Δήμου που πολλοί έκριναν αυθαίρετη”, γράφει η Ειρήνη Προμπονά στο Cycladesopen.gr.

 

Το δέντρο πριν και μετά. [Φωτογραφίες facebook : Ελευθερία Ψυχογιού/Κατερίνα Κουκουζέλη], Βιώσιμες Κυκλάδες

Στη Σύρο, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης προχώρησε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις αναφορικά με τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο των γηπέδων τένις, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην συγκρατείται υγρασία, που φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στους ανοικτούς αθλητικούς χώρους, γράφει σε δημοσίευμά της η “Κοινή Γνώμη”. Στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος απεικονίζονται κουτσουρεμένοι κορμοί αρμυρικιών να στέκουν έξω απ’ το γήπεδο θυμίζοντας σε όποιον έχει διάθεση να τα προσέξει πως κάποτε ήταν δέντρα.

Τα κομμένα αρμυρίκια στην παραλία της Πλάκας

Διαβάστε τη συνέχεια στο Cycladesopen.gr ΕΔΩ