Δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη θανάτωση ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο

Δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε για τη θανάτωση και ακρωτηριασμό τεσσάρων ζωνοδέλφινων στο ΒΑ

 

Δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε για τη θανάτωση και ακρωτηριασμό τεσσάρων ζωνοδέλφινων τον περασμένο Μάιο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, έπειτα από καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Τα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα έφεραν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο ή είχαν κομμένη ουρά/ πτερύγια, γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση τους. Τα δελφίνια  τα εντόπισε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος να πλέουν νεκρά μεσοπέλαγα βόρεια της Σάμου, ενώ ένα από αυτά είχε εκβραστεί στην ακτή, έπειτα από έντονους βορειοδυτικούς ανέμους.

Δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη, αναφέρει το Αρχιπέλαγος.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών σε αυτό το περιστατικό ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, τα νεκρά θηλαστικά δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων.

Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος εντοπίζει  αντίστοιχο περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχοντας διερευνήσει το ηλεκτρονικό ίχνος της δραστηριότητας των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, κατέθεσε στο γραφείο του ανακριτή όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτές τις θανατώσεις δελφινιών.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης κινούνται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, τα οποία όμως πρέπει να τεκμηριώνονται, έτσι ώστε καμία θανάτωση άγριου ζώου – είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα – να μη μένει ατιμώρητη.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, έχει ως κύριο μέλημα του την καθημερινή υπεράσπιση των θαλασσών της χώρας και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτές. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, καταλυτική σημασία έχει η συνεργασία  επί δεκαετίες με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.