Καμία βελτίωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τη Σαντορίνη. Πως θα λειτουργήσει το ΤΕΠ στο ΓΝΘήρας;

Ποιος ήταν ο λόγος επίσκεψης του διοικητή της 2ης ΔΥΠε στη Σαντορίνη. Τι θα γίνει με την ΠΦΥ και το ΤΕΠ του ΓΝΘ

Έκτακτη επίσκεψη στην Σαντορίνη πραγματοποίησε χθες 15 Νοεμβρίου ο διοικητής της 2ης ΔΥΠε Χρήστος Ροϊλός όπου συναντήθηκε με την εντεταλμένη σύμβουλο της ΑΕΜΥ του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, Ελένη Μπορμπουδάκη .

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Santorini Magazine ο διοικητής της 2ης ΔΥΠε επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας μετά τα όσα έγιναν γνωστά από το υπόμνημα διαμαρτυρίας των  13 από τους 18 γιατρούς του νοσοκομείου  που υπέβαλλαν στις αρχές Οκτωβρίου στο ΔΣ της ΑΕΜΥ και την απάντηση που έλαβαν σε αυτό, αλλά και για την παραίτηση του Διευθυντή του ΕΣΥ γενικού ιατρού και πρώην Διευθυντή των ΤΕΠ που βρίσκεται εκτός νοσοκομείου από χθες 15 Νοεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ιατρός υπηρετεί 18 χρόνια στο ΕΣΥ και ενσωματώθηκε στο δυναμικό του νοσοκομείου από το κλείσιμο του ΚΥ το 2016.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του  διοικητή της 2ης ΥΠΕ  προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για το τι συμβαίνει στο ΓΝΘήρας. Να υπενθυμίσουμε ότι  το ΓΝΘήρας  ανήκει στην ΑΕΜΥ  και όχι στο ΕΣΥ,  ωστόσο υπάρχουν γιατροί που ανήκουν στο ΕΣΥ και στην 2η ΔΥΠΕ και  υπηρετούν σε αυτό, όπως ο γιατρός που παραιτήθηκε.

Στην συνάντηση σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ήταν παρόντες 2 γιατροί του νοσοκομείου που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία των γιατρών που υπέγραψαν το υπόμνημα διαμαρτυρίας, η εντεταλμένη σύμβουλος της ΑΕΜΥ και ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.

Ο διοικητής της 2ης ΔΥΠε Χρήστος Ροϊλός ενημερώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για την πορεία του νοσοκομείου όπου η εντεταλμένη σύμβουλος παρουσίασε την στελέχωση  με γιατρούς μέσω ΑΠΥ  που ανταποκρίθηκαν στις προκηρύξεις, κυρίως στον χειρουργικό τομέα – ορθοπεδικό  και το γυναικολογικό τμήμα, και συζητήθηκαν τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα των γιατρών προς το ΔΣ της ΑΕΜΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο γενικός ιατρός που παραιτήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας της ΑΕΜΥ δεν επιθυμεί να φύγει από το ΕΣΥ και συζητείται να μεταφερθεί σε Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην μονάδα υγείας της ΑΕΜΥ.

Έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές στοιχεία για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας  και την υπολειτουργία του αλλά και τα παράπονα που υπάρχουν από τους εργαζόμενους για τον κλίμα που έχει διαμορφωθεί που σύμφωνα με τα όσα μας έχουν γνωστοποιήσει ασκούνται πιέσεις οι οποίες οδηγούν σε παραιτήσεις.

Το Santorini Magazine έχει επισημάνει επανειλημμένα σε δημοσιεύματα πως το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας λειτουργεί χωρίς να είναι στελεχωμένος ο Παθολογικός Τομέας  καθώς δεν υπάρχει Παθολόγος, Καρδιολόγος μετά την παραίτηση των 2 γιατρών που είχαν έρθει για 6 μήνες με ΑΠΥ , όπως επίσης και χωρίς Μικροβιολόγο καθώς ο τελευταίος παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την πρόσληψη του επίσης με ΑΠΥ. Μετά την παραίτηση του Γενικού Ιατρού,  λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό με ειδικό καθεστώς Covid με ΑΠΥ .

Στην ουσία δηλαδή ο Παθολογικός τομέας είναι κενός από γιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και  έχει τονιστεί πολλές φορές ότι είναι επισφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας λειτουργεί επίσης Μονάδα Τεχνητού νεφρού χωρίς καρδιολογική κάλυψη για τους ασθενείς, οι οποίοι επίσης χρειάζονται απαραίτητα μικροβιολογικές εξετάσεις κάθε μήνα.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Θήρας σήμερα  υπηρετούν 2 ιατροί ειδικότητας της ΔΥΠε, με καθεστώς  covid,   μετά την αποχώρηση γενικών γιατρών. Πρόκειται για  εξιδεικευμένους γιατρούς για ΤΕΠ  και πρωτοβάθμια φροντίδα ( έναν πιστοποιημένο γενικό ιατρό  που θα είναι στο ΓΝΘ μέχρι 31/12 και έναν ακτινοθεραπευτή – ογκολόγο) οι οποίοι ασκούν καθήκοντα γενικού ιατρού και  τους  αγροτικούς ιατρούς.

Δεν θα υπάρξει αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Σαντορίνη

Ο Χρήστος Ροϊλός διοικητής της 2ης ΔΥΠε σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Santorini Magazine,  είχε συνάντηση και με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ίου στην Σαντορίνη Δ. Αλβανό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους αγροτικούς ιατρούς.

Η κυβέρνηση όπως όλοι γνωρίζουμε κάνει λόγο για την ενίσχυση των ΤΕΠ  των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή τα Περιφερειακά Ιατρεία. Σήμερα στην Σαντορίνη τα ΠΙ κάνουν απλή συνταγογράφηση και μόνο συγκεκριμένες μέρες στους οικισμούς καθώς απασχολούνται, “παρανόμως” ουσιαστικά, στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, για να καλύπτουν τα κενά. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγροτικοί ιατροί είναι επιστημονικά καταρτισμένοι ωστόσο δεν έχουν ειδικότητα αλλά και καμία εμπειρία για να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά, που χρήζουν άμεσης διάγνωσης αρκετές φορές και παραπομπή στον εξειδικευμένο γιατρό ή μεταφορά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών ή της Κρήτης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δεν θα αλλάξει το καθεστώς για τα Περιφερειακά Ιατρεία της Σαντορίνης παρά το σχέδιο της Κυβέρνησης για την στελέχωση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.  Στα νησιά όπως η Σαντορίνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο καθώς δεν μπορούν να βοηθάνε στα ΤΕΠ των  νοσοκομείων και να είναι και στα ιατρεία τους.

Όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας θα εφημερεύουν στα ΤΕΠ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι αγροτικοί ιατροί που υπηρετούν τυπικά στα Περιφερειακά Ιατρεία θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Θα κληθούν επίσης  το επόμενο διάστημα, οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ανεξαρτήτως ειδικότητας να καλύψουν τον Παθολογικό τομέα των ΤΕΠ, ανάλογα με το ποιος θα εφημερεύει με ότι σημαίνει αυτό για τις ιατρικές υπηρεσίες που θα  παρέχουν και την επικινδυνότητα για τους ασθενείς με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Σημειώνουμε ότι έτσι λειτουργεί σε ένα βαθμό και αυτή τη στιγμή το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας καθώς είναι χωρίς παθολόγους, χωρίς  καρδιολόγους, χωρίς γενικούς ιατρούς εκτός του ενός με ΑΠΥ και χωρίς μικροβιολόγο.

Να σας δώσουμε ένα παράδειγμα μετά από συζήτηση που είχαμε με γιατρό που υπηρετεί σε ΤΕΠ σε νοσοκομείο των Αθηνών για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι για τον ασθενή να επισκέπτεται ένα ΤΕΠ όταν αυτό λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Φτάνει ένας ασθενής στα ΤΕΠ ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα εμφράγματος, τον  αναλαμβάνει ο αγροτικός ιατρός που με την μηδενική εμπειρία του δεν αντιλαμβάνεται που παραπέμπουν αυτά τα συμπτώματα  ώστε να ενημερώσει αμέσως τον υπεύθυνο εφημερεύοντα ειδικευμένο γιατρό τον ΤΕΠ για να επιληφθεί. Ποια είναι η τύχη του ασθενούς; Ή ερμηνεύει σωστά ότι ο ασθενής έχει συμπτώματα εμφράγματος και αναφέρει άμεσα στον υπεύθυνο ειδικευμένο γιατρό που εφημερεύει στα ΤΕΠ ότι χρήζει άμεσης βοήθειας. Εκείνη την ημέρα στα ΤΕΠ έχει εφημερία ο ουρολόγος ή ο ορθοπεδικός ή ο παιδίατρος,  τί θα προσφέρει στον ασθενή; μας ανέφερε ο γιατρός,  πέρα από το να υπογράψει την άμεση αεροδιακομιδή ή να καλέσει κάποιον ιδιώτη,  κάτι που γίνεται συχνά στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας προσθέτουμε εμείς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο.

Πόσος πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί για τον ασθενή ;

Μπορεί λοιπόν να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος ότι η λειτουργία  του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Να σημειώσουμε ότι σύσσωμη η ιατρική κοινότητα όταν αναφέρθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ε. Αγαπηδάκη το σχέδιο για τους αγροτικούς ιατρούς , αντέδρασε και κινητοποιήθηκε, λέγοντας πως είναι αντιεπιστημονικό να αναθέτουν τέτοιες ευθύνες σε αγροτικούς ιατρούς για να καλύψουν τα κενά των νοσοκομείων και επισφαλές για τους ασθενείς.

Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας συνεχίζει να προβάλει  στην επίσημη σελίδα του νοσοκομείου σε κοινωνικό δίκτυο χειρουργικές –  ορθοπεδικές επεμβάσεις και τοκετούς που γίνονται στο νοσοκομείο. Την πρόσληψη  αναισθησιολόγων και γαστρεντερολόγου στα τακτικά ιατρεία.  Δεν αναφέρει τίποτα ωστόσο για τις ελλείψεις στις βασικές ειδικότητες και την επισφάλεια που υπάρχει στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Όπως δεν γίνεται και καμία αναφορά με ποιον μικροβιολόγο και με ποιον καρδιολόγο καλύπτει τις ανάγκες αυτών των χειρουργείων και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη.

Σε συνομιλίες που είχαμε με κατοίκους της Σαντορίνης αναφέρουν ότι δεν επιλέγουν να πάνε στο νοσοκομείο της Σαντορίνης όταν τους συμβαίνει κάτι γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς και καταφεύγουν στους ιδιώτες, όσοι μπορούν να ανταποκριθούν βέβαια οικονομικά .

Μέχρι σήμερα στις δηλώσεις των φορέων κυριαρχούσε το επιχείρημα ότι δεν είναι τριτοβάθμιο το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και τώρα βλέπουμε ορθοπεδικές χειρουργικές πράξεις  να προβάλλονται για την πρωτοπορία τους, χωρίς τις απαιτούμενες ειδικότητες για την κάλυψη τους και τοκετούς που είναι υποχρέωση και ανάγκη να είναι μέσα στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες να προβάλλονται ως επιτεύγματα.

Η αύξηση τέτοιου είδους επεμβάσεων και των τοκετών δεν σημαίνουν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,  για τους κατοίκους της Σαντορίνης . Οι περισσότεροι κάτοικοι για παθολογικούς λόγους οδηγούνται στον Γενικό Νοσοκομείο Θήρας  και ο παθολογικός τομέας είναι κενός ιατρών.

Κατά την τουριστική περίοδο έχουμε αύξηση των ατυχημάτων στο νησί και ένας στελεχωμένος  χειρουργικός – ορθοπεδικός τομέας είναι απαραίτητος για την κάλυψη κυρίως των καλοκαιρινών αναγκών. Ωστόσο πέρα από την κάλυψη των συγκεκριμένων εποχικών αναγκών το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας,  είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο  που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Σαντορίνης και 5 νησιών όλο το χρόνο, η στελέχωση του παθολογικού τομέα είναι αναγκαία και παραμένει κενή με τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται κάτω από το όριο ασφαλείας.