Χρίστος Ντούμας: ” Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα “

Διάλεξη του Χρίστου Ντούμα για την ιδεολογία της κοινωνίας στην Προϊστορική Θήρα

 

Η ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρας είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου  στις 19:00, στο πλαίσιο των Αιγαιακών διαλέξεων, από την Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας, ΑΙΓΕΥΣ, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών  .

Ο Διευθυντής των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Ντούμας με τον τίτλο  “Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρας”   αναφέρει:

” Την ιδεολογία μιας παρωχημένης κοινωνίας χωρίς γραπτά κείμενα μπορεί κανείς να προσεγγίσει μόνο μέσα απόαρχαιολογικές μαρτυρίες. Για παράδειγμα, τα έθιμα ταφής των νεκρών από την απώτατη παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα αποκαλύπτουν κάποια αντίληψη για την μεταθανάτια κατάσταση, και αφορούν στη μνήμη. Ορισμένες ενδείξεις για την αντίληψη αυτή έχουν προκύψει και στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ωστόσο, η καλή διατήρηση των μνημείων, ο πλούτος των κινητών ευρημάτων, και οι αφηγηματικές σκηνές τόσο στην αγγειογραφία όσο και, κυρίως, στις τοιχογραφίες επιτρέπουν και προσεγγίσεις που αποβλέπουν στην αναζήτηση ιδεολογίας που σχετίζεται και με τη ζωή, με το μέλλον.

Ο τίτλος της διάλεξης «ψήγματα ιδεολογίας» οφείλεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες μας δεν προέρχονται από γραπτές πηγές, αλλά είναι δευτερογενείς, αποσπασματικές, τα δε συμπεράσματα, ως ερμηνευτικές προσεγγίσεις, προφανώς δεν είναι αντικειμενικά και ενέχουν τον κίνδυνο παρερμηνείας. Η ανασκαφή της λεγόμενης Οικίας των Θρανίων τα τελευταία χρόνια (2016-2021), αποκάλυψε ένα μοναδικό μνημείο δημόσιου χαρακτήρα που λειτούργησε ως αποθέτης διαφόρων αντικειμένων. Τα ευρήματα στους Χώρους 1 και 2 χρονολογικά καλύπτουν περίοδο από τις αρχές περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ. (Πρωτοκυκλαδική περίοδος) μέχρι την έκρηξη ηφαιστείου (τέλος Μεσοκυκλαδικής περιόδου). Αγνοώντας τον σκοπό που εξυπηρετούσαν αυτές οι αποθέσεις και τον συμβολισμό τους για την προϊστορική κοινωνία της Θήρας η διάγνωση συγκεκριμένης ιδεολογίας καθίσταται δυσχερής .”

Οι Αιγαιακές Διαλέξεις ξεκίνησαν το 2013 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Έχουν ως σκοπό να παρουσιάσουν νέα ευρήματα, νέες ανασκαφές και νέες ερευνητικές μελέτες για την προϊστορία του Αιγαίου, καθώς και όμορων περιοχών, όπως η Κύπρος και η Μικρά Ασία, από την Παλαιολιθική έως και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (Γεωμετρικούς χρόνους). Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται ως επί το πλείστον στην παρουσίαση νέων ευρημάτων και νέων ανασκαφών, καθώς και στην ίδια την ανασκαφική πράξη προκειμένου να αποκτηθεί συνολικότερη εικόνα αυτής. Η διεπιστημονική προσέγγιση και ερμηνεία, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ανασκαφική ή ερευνητική, αποτελούν επιθυμητά θέματα παρουσίασης και συζήτησης. Επιπλέον, οι Αιγαιaκές Διαλέξεις σκοπεύουν να βοηθήσουν νέους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους και να το κάνουν ευρέως γνωστό. Οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται ώστε να αποτελέσουν ένα πολύτιμο αρχείο για την προϊστορική αρχαιολογία, προσβάσιμο και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη διάλεξη, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αιγαιακής Προϊστορίας.