Ολοκληρώνεται στις 30/9 η έκθεση “Ζωφοριάζουσες” στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός”

Σε δυο μέρες θα πέσει η αυλαία της έκθεσης “Ζωφοριάζουσες” της Παλίντας Γεωργουλάκου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός” στη Βλυχάδα.

Η έκθεση “Ζωφοριάζουσες” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου στις αποθήκες του Μουσείου κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού καθώς την έχει επισκεφθεί πλήθος κόσμου κάτοικοι και επισκέπτες για να θαυμάσουν από κοντά  το γυναικείο κάλος των αρχαίων αγαλμάτων και των τοιχογραφιών.

 

Γυναικείες μορφές όπως οι Κροκοσυλλέκτριες του Ακρωτηρίου της Θήρας αλλά και αγάλματα όπως οι Καρυάτιδες, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης αποτυπώνονται στους πίνακες της Παλίντας Γεωργουλάκου με την τεχνική των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου.

 

@santorinimagazine

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου καλλιτέχνες του νησιού με αναγνωρισμένη πορεία στον χώρο της Τέχνης  όπως ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής, η γλύπτρια  Ελένη Κολαϊτου, ο ζωγράφος Μιχάλης Καραμολέγκος, ο ζωγράφος Βαγγέλης Ρούσσος-Πέπος κ.α. όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την καλλιτέχνιδα και να ανταλλάξουν απόψεις για την τέχνη αλλά και την τεχνική που η Παλίντα Γεωργουλάκου επέλεξε να εφαρμόσει στα έργα της.

@santorinimagazine

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Santorini Magazine η Παλίντα Γεωργουλάκου μας εκμηστειρεύτηκε πως “Όλα ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια, δοκιμάζοντας να μάθει την τεχνική του φρέσκο αποτυπώνοντας τις Κροκοσυλλέκτριες του Ακρωτηρίου. Πέρασε καιρός μέχρι να καταφέρει να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε έτσι έχτισε και μια ισχυρή σχέση αγάπης με τις τοιχογραφίες της Θήρας. Οι συγκεκριμένες γυναίκες την οδήγησαν στις επόμενες πάλι στην ίδια λογική και με την ίδια τεχνική, στη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες. Με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει εξαιρετικά έργα με όλες τις περίτεχνες λεπτομέρειες, των οποίων η έκθεση τιτλοφορείται “Ζωφοριάζουσες”. Ο τίτλος της έκθεσης προέκυψε από το κυρίαρχο στοιχείο που είναι οι γυναίκες στους πίνακες της. Παίζοντας με τις λέξεις, ξεκινώντας από την ζωοφόρο όχι με την αρχιτεκτονική της έννοια αλλά με αυτήν που “φέρει ζωή”, πρόσθεσε την κατάληξη και δημιούργησε τον τίτλο ως φόρο τιμής στις γυναίκες”.

Η επίσκεψη της ζωγράφου στο σπίτι των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας ήταν μόνο η αρχή όπως δηλώνει η ίδια. Η Σαντορίνη που είδε και γνώρισε με αφορμή την έκθεση της δεν είναι αυτή που ήξερε από τις εικόνες του ηλιοβασιλέματος που κάνουν το γύρω του κόσμου και αυτό σίγουρα θα αποτελέσει στοιχείο έμπνευσης για την ίδια και η  επιστροφή  στην Θήρα είναι βέβαιη. Ο χώρος του Μουσείου που σε μεταφέρει σε μια άλλη Σαντορίνη έδωσε στα έργα της το κατάλληλο “σπίτι” για να στεγαστούν.

Η έκθεση “Ζωφοριάζουσες” θα είναι επισκέψιμη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός” έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι δεν καταφέρατε να την επισκεφθείτε σας προτείνουμε να το κάνετε. Να θαυμάσετε από κοντά τα έργα της Παλίντας Γεωργουλάκου που είναι  εμπνευσμένα από τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, τις Κροκοσυλλέκτριες, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες και αποτυπωμένα με την τεχνική των τοιχογραφιών.

 

@santorinimagazine

 

“Ζωφοριάζουσες” η Παλίντα Γεωργουλάκου μιλά για την έκθεση που εγκαινιάζει στο SAF