Το σχέδιο για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Το δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και το Σχέδιο ανάπτυξης του

Μετά την μεγάλη συγκέντρωση και πορεία των κατοίκων της Σαντορίνης στις 24 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η διοίκηση του gΓΝΘ παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό  όπου ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν έχουν γνώση οι κάτοικοι και για αυτό διαμαρτύρονται. Ότι έχουν παρασυρθεί από άτομα που έχουν προεκλογικές σκοπιμότητες, προσβάλλοντας ουσιαστικά τους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς όλοι έχει χρειαστεί να επισκεφθούν το νοσοκομείο για θέματα υγείας και έχουν ιδίαν αντίληψη για το τι ισχύει.

Ξεκίνησε δίνοντας ανακριβή στοιχεία για την στελέχωση του λέγοντας μεγαλύτερο αριθμό γιατρών που υπηρετεί στο νοσοκομείο από όσους υπηρετούν στην πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσουν οι διαγωνισμοί με τις 12μηνες συμβάσεις των γιατρών, τονίζοντας ότι η ΑΕΜΥ έχει ένα ευέλικτο σύστημα προσλήψεων σε σχέση με το ΕΣΥ, ως μια σωστή πρακτική. Ανέφερε επίσης  πως πολλοί γιατροί φεύγουν από το ΕΣΥ και πάνε στον ιδιωτικό τομέα και στην Σαντορίνη συμβαίνει το αντίθετο, προσελκύει δηλαδή γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο. Έδωσε την εικόνα ενός νοσοκομείου που ναι μεν έχει προβλήματα αλλά τα περισσότερα οφείλονται σε παθογένειες ( και σε λάθος νοοτροπίες που έχουν γιατροί και προσωπικό προσβάλλοντας και αυτούς ) που καλείται να λύσει η διοίκηση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και με την συμβολή των τοπικών φορέων και Ιδρυμάτων.

Ας δούμε  κάποια πράγματα για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Βιώσιμη Ανάπτυξη όπως αυτή ορίζεται από την Κυβέρνηση. Αν καταστρατηγείται ο ρόλος της δημόσιας δωρεάν υγείας εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο παρά τον νόμο που μας διάβασε η εντεταλμένη σύμβουλος  και αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ.

Σας παραθέτω τα βίντεο από τις ομιλίες της πρώην υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα  και της Εντεταλμένης Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ στο  Γενικό Νοσοκομείο Θήρας Ελένης Μπορπουδάκη στο συνέδριο πολυτελούς τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη τον περασμένο Απρίλιο , όπου μίλησαν στην ενότητα του Ιατρικού Τουρισμού.

Ξεκινώντας με την ομιλία της πρώην υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα σας επισημαίνω πως αναφέρει μεταξύ άλλων πως,  “ο ιατρικός τουρισμός  θα πρέπει για να εφαρμοστεί να υπάρχει ένα καλό δημόσιο σύστημα  αλλά και μια καλή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”.

“Γιατί δεν είναι σωστό αυτό που κάνουμε στη Χώρα μας. Η απόσταση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο. Όλοι μπορούμε να δουλέψουμε καλά σε συνεργασία για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Αυτό δεν αφορά μόνο την Σαντορίνη που δέχεται πολλούς τουρίστες αλλά και μικρότερα νησιά όπως η Χάλκη που μπορούμε”,  ανέφερε, “να οργανώσουμε δομές και μπορούμε να έχουμε σύμπραξη ώστε να έχουμε καλό ξενοδοχειακό εξοπλισμό αλλά και ιατρικό περιβάλλον”.

“Επίσης σε ένα νησί που δεν μπορεί να έχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο”, μιλώντας πάντα για τον ιατρικό τουρισμό, “για λόγους πληθυσμιακούς είναι βασικό να υπάρχει η δυνατότητα αεροδιακομιδής αν συμβεί ένα ατύχημα ή κάποια παρενέργεια. Στη Σαντορίνη το λύσαμε ήδη γιατί καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να έχουμε το αεροπλανάκι και να το συνδέσουμε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και δύο πιλότους ώστε να γίνονται οι αεροδιακομιδές. Νομοθετήσαμε και ξεκινάμε 6 βάσεις για διάσωση και αεροδιακομιδή γιατί η χώρα έχει 200 νησιά και πολλά ορεινά χωριά που ήδη έχει ξεκινήσει ο ετήσιος τουρισμός”. ” Ιατρικό τουρισμός σημαίνει ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να είναι επεμβατικές, παρακολούθηση με διατροφή( ελληνικά προϊόντα, βότανα, σπα, θάλασσες). Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σαν ασθενείς αλλά οι περισσότεροι έρχονται για μια περίοδο ευεξίας. Ένα σπα μια επέμβαση..και αισθητική και μετά αποκατάσταση.Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε με ένα καλό δημόσιο σύστημα αλλά και μια καλή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος ” Από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει σχέδιο για τον Ιατρικο τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη  και είναι οριζόντιο αφορά την παιδεία αφορά τα πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε θέληση και έναν στόχο κοινό”

Αυτά είναι μερικά αποσπάσματα από την ομιλία της  υφυπουργού Υγείας  για τον Ιατρικό τουρισμό παρακολουθήστε την ομιλία για να ακούσετε περισσότερα που έχουν να κάνουν με την στέγαση και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος  της ΑΕΜΥ στο  Γενικό Νοσοκομείο Θήρας  Ελένη Μπορμπουδάκη ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως το νοσοκομείο είναι ένα διαμάντι στον υγειονομικό σύστημα της χώρας από άποψη κτιριακών υποδομών και θέλουμε να γίνει και ένα διαμάντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, “Είναι σ ένα νησί παγκοσμίως γνωστό τη Σαντορίνη και ο ιατρικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι μια πρόκληση”. Ότι είναι σε συνεργασία  το Υπουργείο Υγείας με την ΑΕΜΥ. “Η πρόκληση και η επένδυση  που θέλουμε να κάνουμε στον ιατρικό τουρισμό έχει να κάνει με την επέκταση της  μονάδας τεχνητού νεφρού , την ανάπτυξη του χειρουργικού τομέα, την  αποκατάσταση και ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο μέλλον”. Έδειξε τα σχέδια που έχουν εγκριθεί για την επέκταση του νοσοκομείου και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως:

“Βασική προϋπόθεση για αυτά είναι η ανάπτυξη του  πληροφοριακού συστήματος για αυτό θα δημιουργηθεί ο πληροφοριακός φάκελος ασθενούς. Μια συζήτηση που γίνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην παγκόσμια κοινότητα και καμιά φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αποπληρωμή των υπηρεσιών υγείας και αφορά τους επισκέπτες”. “Τονίζω” ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου ότι “είναι δημόσιο νοσοκομείο και οι πολίτες το επισκέπτονται δωρεάν”.

” Επέκταση της Μονάδας τεχνητού νεφρού από 5 σε 10 κλίνες, 2η χειρουργική αίθουσα και αίθουσα πολλαπλών ειδικοτήτων. Μελλοντικά θέλουμε να κάνουμε το πρώτο υβριδικό χεiρουργείο που θα έχει νοσοκομείο στην νησιωτική Ελλάδα”. ” Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο αιμοκαθαιρόμενος, ο τουρισμός αποκατάστασης, ψυχικής υγείας είναι από τα δυνατά χαρτιά του ιατρικού τουρισμού”.” Φυσικά το όνειρο μας που ελπίζουμε να γίνει συντομότερα από ότι ορίζει το σχέδιο μας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο με συνέργειες όπως ανέφερε και η υπουργός και να μπορέσουμε να το συνδυάσουμε με τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας.

Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας με έμφαση στο ENIDENCE BACED MEDICINE ( ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις) που είναι πολύ σημαντικό  και αυτό θα το πετύχουμε με την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση αλλά κυρίως με το να είμαστε εξωστρεφείς και ανοιχτοί στην αλλαγή”. ”  Στόχος η ασφάλεια και η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι η υγεία πολυτέλεια αλλά μπορεί η πολυτελής διαβίωση να συνδεθεί με την υγεία και αυτός είναι ο στόχος μας”.

Ακούστε το Σχέδιο – πρόκληση  και δείτε  τα σχέδια που είναι έτοιμα για την επέκταση του ΓΝΘ .

Υπουργός και  Εντεταλμένη Σύμβουλος  αναφέρουν σε κάποια σημεία των ομιλιών τους  τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου ωστόσο οι αλλαγές είναι προσανατολισμένες σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και όλοι γνωρίζουμε σ αυτή τη χώρα τι σημαίνει αυτό.