Η υπερθέρμανση του πλανήτη έκανε τις πλημμύρες στην Ελλάδα και τη Λιβύη πιο πιθανές

Η κλιματική αλλαγή έκανε τις βροχοπτώσεις πιο έντονες αλλά οι ανθρώπινοι παράγοντες μετέτρεψαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ανθρωπιστική καταστροφή αναφέρει η Guardian σε δημοσίευμα σχετικά με την έκθεση του World Weather Attribution .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ρύπανση από τον άνθρακα οδήγησε σε ισχυρότερες βροχές και πλημμύρες στην Ελλάδα και τη Λιβύη αυτόν τον μήνα, αλλά άλλοι, ανθρώπινοι παράγοντες ήταν υπεύθυνοι για τη “μετατροπή των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ανθρωπιστική καταστροφή”.

Στην μελέτη του WWA αναφέρεται πως “η υπερθέρμανση του πλανήτη έκανε τα επίπεδα βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο στις αρχές Σεπτεμβρίου έως και 50 φορές πιο πιθανά στη Λιβύη και έως και 10 φορές πιο πιθανά στην Ελλάδα” σημειώνοντας ότι  χρησιμοποίησε καθιερωμένες μεθόδους αλλά δεν είχαν ακόμη αξιολογηθεί από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το δίκτυο των επιστημόνων που προσπαθούν να κατανοήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα αμέσως μόλις αυτά συμβούν, παράγοντες όπως η οικοδόμηση σπιτιών σε πλημμυρικά πεδία, η κοπή δέντρων και η μη συντήρηση φραγμάτων έκαναν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη βροχή.

“Η Μεσόγειος αποτελεί εστία κινδύνων που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και ένας από τους συγγραφείς  της έκθεσης. Με την ποσοτικοποίηση  να είναι δύσκολη σε σχέση με τον ρόλο  της κλιματικής αλλαγής στους καύσωνες και τις πρόσφατες πυρκαγιές πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μείωση της ευπάθειας και η αύξηση της ανθεκτικότητας σε όλους τους τύπους ακραίων καιρικών φαινομένων είναι υψίστης σημασίας για τη διάσωση ζωών στο μέλλον”.

50% περισσότερη βροχή έπεσε από ό,τι θα έπεφτε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είχαν αλλάξει το κλίμα

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel  που έπληξε αρκετές μεσογειακές χώρες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στην Ευρώπη και την Τουρκία, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian. Στη Λιβύη δύο γερασμένα φράγματα που έσπασαν κοντά στην πόλη Ντέρνα παρέσυραν ολόκληρες γειτονιές με τον επιβεβαιωμένο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε χιλιάδες.

Η ποσότητα της βροχής που έπεσε στη Λιβύη ήταν “πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε καταγραφεί στο παρελθόν”, διαπιστώνει η έκθεση του WWA.Έως και 50% περισσότερη βροχή έπεσε από ό,τι θα έπεφτε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είχαν αλλάξει το κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια στη Λιβύη επέτειναν τις επιπτώσεις των πλημμυρών καθώς τα φράγματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 δεν είχαν συντηρηθεί ανεπαρκώς. Μπορεί επίσης να είχαν σχεδιαστεί με βάση σύντομες καταγραφές βροχοπτώσεων που υποεκτίμησαν πόσο ισχυρή θα μπορούσε να είναι μια ακραία καταιγίδα, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κινδύνευαν περισσότερο επειδή τα φράγματα αποθήκευαν τόσο πολύ νερό και κατέρρεαν τη νύχτα, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για να διαφύγουν.

“Πρέπει επειγόντως να μειώσουμε την έκθεση σε κινδύνους πλημμύρας”, δήλωσε η Maja Vahlberg από το κέντρο για το κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, επίσης συγγραφέας της έκθεσης.

 

“Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και σχεδιασμός ανθεκτικών υποδομών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής”

 

Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι βροχές ήταν έως και 40% πιο έντονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Σε ολόκληρη την περιοχή, τέτοιες ακραίες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν τώρα να αναμένονται μία φορά τη δεκαετία. Στην κεντρική Ελλάδα, όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε πλέον να αναμένεται κάθε 80-100 χρόνια.

Η Βασιλική Κοτρώνη, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συν-συγγραφέας της έκθεσης, χαρακτήρισε τις πλημμύρες ως “σημείο ρήξης”. Ζήτησε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και “τον σχεδιασμό ανθεκτικών υποδομών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής”.

Οι αλλαγές στο τοπίο έκαναν τις ελληνικές πλημμύρες πιο καταστροφικές, σύμφωνα με την έκθεση. Ως αποτέλεσμα της αστικοποίησης και της αποψίλωσης των δασών, περισσότεροι άνθρωποι και σπίτια επλήγησαν από πλημμύρες και υπήρχε λιγότερη φύση για να απορροφήσει τα νερά της βροχής.

 

Ο Enrique Doblas, οικολόγος και μέλος των Μεσογειακών Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Αυτό ενισχύει την κατανόησή μας ότι, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να θεωρηθεί ως η βασική αιτία των πρόσφατων καταστροφών, οι επιπτώσεις της επιδεινώνονται από τη διαχείριση του τοπίου που δεν έχει επαρκή προληπτικά μέτρα”.

 

Οι ερευνητές του WWA προειδοποίησαν ότι “δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς το ενδεχόμενο η κλιματική αλλαγή να μην έχει επηρεάσει την πιθανότητα και την ένταση τέτοιων γεγονότων”. Δύο βασικοί περιορισμοί στη στατιστική τους ανάλυση ήταν η έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς και η ικανότητα των κλιματικών μοντέλων να αναπαριστούν σπάνια ακραία φαινόμενα σε μικρές περιοχές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σίγουροι για το συμπέρασμά τους ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έπαιξε ρόλο.

Οι άνθρωποι έχουν θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση με την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, ενώ η Ευρώπη έχει θερμανθεί σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα. Επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, μια νεροποντή μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη βροχή. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις για παράγοντες που μπορεί να καθιστούν λιγότερο πιθανές τις έντονες βροχοπτώσεις.

 

Η Julie Arrighi, διευθύντρια στο κέντρο κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε: “Αυτή η  καταστροφή δείχνει πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή συνδυάζονται με ανθρώπινους παράγοντες για να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις, καθώς περισσότεροι άνθρωποι, περιουσιακά στοιχεία και υποδομές είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε κινδύνους πλημμύρας.
“Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε αυτές τις καταστροφές από το να γίνουν ρουτίνα, όπως η ενισχυμένη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, οι βελτιωμένες προβλέψεις και τα συστήματα προειδοποίησης με βάση τις επιπτώσεις και οι υποδομές που είναι σχεδιασμένες για το μελλοντικό κλίμα”.

 

Πηγή:Guardian