Ξεκίνησε το έργο Med- RESET στην Ίο ,η δημιουργία αναβαθμών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Ξεκίνησε στην Ίο το έργο που στοχεύει στην επαναφορά της παραδοσιακής πρακτικής,  της κατασκευής λίθινων αναβαθμών  (ή αναβαθμίδων) που δημιουργούνται σε ρέματα εφήμερης ροής,  σε άνυδρα νησιά της Μεσογείου. Μια πράσινη υποδομή  που βοηθά στον  εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας και ξηρασίας και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Την έναρξη του έργου Μed-  RESET (Mediterranean REsilient inSular Ephemeral sTreams) , που συντονίζει το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (ΜedINA) και υλοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο Boulouki, το σωματείο Save Ios και την WWF Hellas, σηματοδότησε η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Ίου

Η πιλοτική εφαρμογή αυτής της πρακτικής έχει τις ρίζες της στο παρελθόν καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γκάμας παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης του νερού που εφαρμοζόταν για εκατοντάδες χρόνια. Αποτελούσε τα μέσα διαβίωσης των νησιωτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και εξέφραζε την συλλογική γνώση και την σοφία.

Στις μέρες μας, που το νερό τείνει να γίνει το πολυτιμότερο αγαθό  αλλά και μπροστά στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώνονται με καύσωνες έντονες βροχοπτώσεις αλλά και ξηρασία η επαναφορά αυτής της πρακτικής έχει πολλαπλά οφέλη. Μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του νερού αλλά και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των άνυδρων νησιών της Μεσογείου.  Η επαναφορά των λίθινων αναβαθμών σε νησιωτικά ρέματα εφήμερης ροής, ριζωμένη στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά, είναι μια ήπια πρακτική και μια λύση βασισμένη στη φύση (Nature based Solution) που ενισχύει τη βιοποικιλότητα και συμβάλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην αντιμετώπιση του κινδύνου και των επιπτώσεων πλημμυρών και ξηρασίας.

Ποιος είναι ο στόχος του έργου Med-RESET  και τι περιλαμβάνει

 

  • Κατασκευή ενός δικτύου 50 λίθινων αναβαθμών σε επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης στο νησί της Ίου και την προετοιμασία για την ενίσχυσή του με 120 επιπλέον αναβαθμούς.

 

  • Διεύρυνση της γνώσης σχετικά με τον αντίκτυπο των λίθινων αναβαθμών σε εφήμερα ρέματα στη βιοποικιλότητα και τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της παρακολούθησης πριν και μετά την κατασκευή και τα πιθανά οφέλη για τον μετριασμό του κινδύνου πλημμύρας και ξηρασίας μέσω μιας υδρογεωλογικής και υδραυλικής μελέτης.

 

  •  Εμπλοκή της τοπικής κοινότητας μέσω ευκαιριών εθελοντισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

  •  Εκπαίδευση των εθνικών και τοπικών φορέων στην κατασκευή λίθινων αναβαθμών μέσω ενός εργαστηρίου στο πεδίο.

 

  • Προώθηση των αποτελεσμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο ευρεία επαναφορά της πρακτικής αυτής στα νησιά της Ελλάδας και της Μεσογείου.

 

Το έργο “Mediterranean REsilient inSular Ephemeral sTreams (Med-RESET)” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του DIMFE – Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems και συγχρηματοδότηση από τον Δήμο Ιητών