Θεσσαλία: Υγειονομική “βόμβα” τα νεκρά ζώα και τα λιμνάζοντα νερά

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα λιμνάζοντα νερά τα λιπάσματα και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία

Πέρα και πάνω από το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής που βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και αρνείται ο ανθρώπινος νους να το αποδεχτεί, έχει δημιουργηθεί μία άνευ προηγουμένου πραγματικότητα, που ελλοχεύει έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο, μία υγειονομική “βόμβα” και απειλεί άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των ταλαιπωρημένων αυτών συνανθρώπων μας.

Μεγάλος είναι ο αριθμός για τα ζώα και τα τρωκτικά που πνίγηκαν στην περιοχή των χωριών της Λάρισας και της Καρδίτσας και οι ειδικοί μιλούν για μία υγειονομική “βόμβα” και συνιστούν στον κόσμο να απολυμάνει τα σπίτια όταν ξαναγυρίσει σε αυτά και να μην τρώει τρόφιμα που η συσκευασία τους έχει έρθει σε επαφή με τα λιμνάζοντα νερά.

Όσον αφορά τα πρώτα προβλήματα που αναμένονται, είναι τα υγειονομικά, λόγω των υδάτων. Κανείς δεν πρέπει στην περιοχή, ντόπιος ή περαστικός αύριο-μεθαύριο, να πίνει νερό από βρύση. Κάθε δίκτυο πρέπει να ελεγχθεί άμεσα για ιικό ή μικροβιακό φορτίο ή άλλες ουσίες, αλλά δυστυχώς πρέπει να ελέγχεται τακτικά και για πολύ καιρό, καθώς τα επακόλουθα από τυχόν ζημίες στους αγωγούς μπορεί να μη φανούν μέσα στα πρώτα 24ωρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Αθανάσιος Τσακίρης, Καθηγητής Μικροβιολογιας ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ μιλάει πλέον για μία υγειονομική “βόμβα”, καθώς ο κάμπος πλέον είναι ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος για το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης, που μεταφέρεται από τα ποντίκια είναι υπαρκτός, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να έχουν επαφή με το νερό και το δέρμα τους, καθώς με μια αμυχή στο δέρμα μπορεί να εισχωρήσει το μικρόβιο
Ο κ. Τσακίρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ηπατίτιδα Α, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες.
Η χρήση του νερού θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή να γίνεται μόνο από εμφιαλωμένα, ενώ και όλα τα αντικείμενα στο σπίτι θα πρέπει να απολυμανθούν. Καθώς ο κίνδυνος για την εκδήλωση επιδημιών είναι κάτι πάνω από ορατός θα πρέπει να οργανωθούν πρόχειρες μονάδες παροχής φαρμακευτική βοήθειας. Τέλος ο κ. Τσακίρης
υπενθύμισε ότι ο τυφώνας Κατρίνα που χτύπησε πριν χρόνια πολιτείες των ΗΠΑ, μοιάζει με αυτόν στη Θεσσαλία και πολλές περιοχές δεν ξανακατοικήθηκαν. “Είναι κάτι που θα πρέπει να το προλάβουμε εδώ για να μην ερήμωση ο τόπος” κατέληξε ο ίδιος.

Υγειονομική “βόμβα”-Τα λιμνάζοντα νερά απειλούν με λοιμώξεις

Από τις λοιμώξεις αλλά και τα φυτοφάρμακα και κάθε λογής χημικά που έχουν απλωθεί στον κάμπο με την πλημμύρα, σε τρόφιμα και νερό και σε αντικείμενα, ένας πρώτος κίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από κουνούπια, αλλά και οι γαστρεντερίτιδες. Ο καθηγητής Ιωάννης Τούντας είπε σχετικά ότι «υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Τα λιμνάζοντα νερά μπορούν να δημιουργήσουν εστίες μολύνσεων και πολύ περισσότερο όταν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ταυτόχρονα και με το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης πόσιμου νερού».
Ο συνδυασμός των δύο αυτών καταστροφών δεν αποκλείεται να επιφέρει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, προσθέτει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αυτό που φοβόμαστε είναι τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, που είναι κάτι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό. Δεν αποκλείεται τα δύο συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης να έχουν αλληλοεπηρεαστεί κι αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Μας ανησυχεί το πρόβλημα με τα κουνούπια και λογικά θα έχουμε αύξηση κουνουπιών, ενώ στη Θεσσαλία ήδη έχουμε έντονη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου», σχολιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Δεν περιμένουμε μεγάλη έξαρση της νόσου βέβαια, αλλά οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προστατεύονται σίγουρα», συμπλήρωσε.

Μπορεί να έχουμε και επιδημία χολέρας; Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά πως όχι: «Προς το παρόν μας ανησυχούν οι γαστρεντερίτιδες. Τα μικρόβια δεν γεννιούνται από το μηδέν. Αν π.χ. στην Ελλάδα ενδημούσε η χολέρα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί, όμως, δεν έχουμε χολέρα στην Ελλάδα. Οπότε αυτό που φοβόμαστε σ’ αυτή τη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες και οι παρασιτικές νόσοι», είπε.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου που μιλωντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Οι πλημμύρες σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων της περιοχής, δημιουργούν ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή. Πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων».

 

 

Υγειονομική “βόμβα”-Τι πρέπει να προσέχουμε

Και βέβαια υπάρχουν και τα παρεπόμενα για τους ντόπιους, τα οποία δεν είναι εύκολο να καταγραφούν, όπως δεν τα ξέρουμε για την δεκαήμερη κόλαση στη Ρόδο και την δεκαπενθήμερη στον Έβρο: Η επιδείνωση των νοσημάτων των χιλιάδων κατοίκων που μετακινήθηκαν βίαια, πολλοί χωρίς νερό ή χωρίς τα χάπια τους, ηλικιωμένοι και καρδιοπαθείς ή πνευμονοπαθείς, αλλά και υγιείς που εισέπνευσαν τους καπνούς επί ημέρες ολόκληρες.

Για να αντιμετωπισθεί ένα μέρος των προαναφερομένων προβλημάτων, το υπουργείο Υγείας απέστειλε νεότερη εγκύκλιο, όπου επισημαίνει ότι τα νερά είναι σίγουρα μολυσμένα και ο κόσμος δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτά. Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον κόσμο ότι δεν πρέπει να φάει ούτε καν συσκευασμένο τρόφιμο που ήρθε σε επαφή με τις πλημμύρες και να αποφεύγουν την έκθεση τους σε νερό πλημμύρες εφόσον έχουν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, προφανώς (χωρίς να το αναφέρει) για να μην εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος παθογόνα από το μολυσμένο νερό.

 

Η νεότερη ανακοίνωση συνιστά στον κόσμο να μην εισέρχεται πεζός αλλά ούτε και με όχημα σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επίσης να μην πλησιάζει στα νερά όπου υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει. Στις πλημμυρισμένες περιοχές να φορούν γαλότσες και να χρησιμοποιούν ένα μακρύ ραβδί για να ελέγχουν το βάθος του νερού, και να αποφύγουν αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό –κάτι πάντως πρακτικά ανεφάρμοστη, καθώς ουδείς γνωρίζει μέσα σε μια πλημμυρισμένη έκταση από πού περνά η αποχέτευση.

 

Πηγή: ecozen.gr