Στο 70% οι πληρότητες στη Σαντορίνη. 20%-30% μείωση στις εισπράξεις σε εστίαση και εμπόριο

Το πιο παράδοξο καλοκαίρι βιώνει φέτος η Σαντορίνη βλέποντας την τουριστική κίνηση στο νησί να παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Παρ’ ότι βρισκόμαστε στο τέλος Αυγούστου έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της τουριστικής περιόδου δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά από τον περασμένο Ιούνιο που μιλούσαμε για μειωμένη κίνηση στο νησί.

Παράγοντες και επιχειρηματίες της αγοράς επισημαίνουν πως οι μετρήσεις που γίνονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας,  δεν δίνουν την εικόνα της αγοράς παρά μόνο τα νούμερα των επισκεπτών στον προορισμό. Mιλούν για αύξηση των επισκεπτών στο νησί χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις διανυκτερεύσεις, που συνεχίζουν να εμφανίζονται μειωμένες από τις 5 διανυκτερεύσεις στο παρελθόν στις 3,5 σήμερα γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση των επισκεπτών κατά 25% .

Από την κίνηση του αεροδρομίου δεν μπορείς να εξάγεις συμπέρασμα. Τα στοιχεία του α εξαμήνου μιλούσαν για πτώση 10% σε σχέση με το 2022 στις απευθείας πτήσεις εξωτερικού. Ταυτόχρονα παρουσίαζαν αύξηση στις πτήσεις του εσωτερικού 27%.

Ποιος όμως γνωρίζει αν και πόσοι από τους επισκέπτες από τις πτήσεις εσωτερικού μένουν στο νησί ή χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Σαντορίνης για να μεταβούν σε άλλους προορισμούς (Νησιά ή το εξωτερικό), την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Στο μεγαλύτερο αριθμό των ξενοδοχείων αν όχι σε όλα,  καταγράφονται πληρότητες της τάξεως του 70% παρότι διανύουμε τον Αύγουστο,  που παραδοσιακά έχει αυξημένη κίνηση και αυτό αφορά όλες τις βαθμίδες των ξενοδοχείων.

Αυξάνονται  οι μονοήμερες και διήμερες διανυκτερεύσεις

“Είμαστε ένα ξενοδοχείο που είναι κοντά το αεροδρόμιο του νησιού εκ των πραγμάτων έχουμε και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για μια και δύο διανυκτερεύσεις. Τέτοια εποχή Ιούλιο – Αύγουστο άλλες χρονιές, ήταν αδύνατον να βρεις δωμάτιο σε εμάς και φέτος έχουμε διαθέσιμα. Η ζήτηση ωστόσο για μια και δύο διανυκτερεύσεις αυξάνεται αλλά όχι για περισσότερες μέρες. Οι συγκεκριμένοι επισκέπτες σπάνια θα επισκεφθούν ένα κατάστημα εστίασης, θα νοικιάσουν αυτοκίνητο, θα επιλέξουν κάποια δραστηριότητα στο νησί, ούτε καν θα ψωνίσουν σε κάποιο εμπορικό. Μέχρι το SuperMarket φτάνουν για να ψωνίσουν κάτι να φάνε και να πιούνε και μετακινούνται με το ΚΤΕΛ.

Για διήμερες διανυκτερεύσεις μιλάνε και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. “Δεν υπάρχει η κίνηση που αναμενόταν, δεν έχουμε πληρότητες, ούτε αυξημένη ζήτηση, ούτε και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων των προηγούμενων χρόνων. Γίναμε πολλοί πια και ίσως να οφείλεται και στην αυξημένη προσφορά καταλυμάτων”, μας λένε.

Οι ημερήσιες εκδρομές από την Κρήτη και τα κρουαζιερόπλοια δίνουν την αίσθηση ότι το νησί “βουλιάζει” από κόσμο αν βρεθεί κάποιος πρωινές ώρες στο λιμάνι τα Φηρά και την Οία και κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι είναι ένα “ήσυχο” καλοκαίρι για την Σαντορίνη. Χωρίς πολύ κόσμο αλλά και χωρίς καταναλώσεις.

Βιώσιμες επιχειρήσεις φέτος στο νησί χαρακτηρίζονται όσες δούλεψαν και δουλεύουν με τους ημερήσιους επισκέπτες( εκδρομές- κρουαζιέρα) δηλαδή οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα Φηρά και την Οία. Στο υπόλοιπο νησί καταγράφεται πτώση της τάξεως του 30% – 50% μέχρι στιγμής σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους, ξενοδόχους, εστίαση και εμπόριο.

Ολόκληρες περιοχές, που δεν έβρισκες να μείνεις φέτος έχουν διαθέσιμα δωμάτια. Τα οποία είναι και σε καλές τιμές για έναν προορισμό σαν τη Σαντορίνη.

Η εστίαση έχει και αυτή σημαντική πτώση σε άλλες περιοχές η μείωση κυμαίνεται στο 20% και σε άλλες φτάνει ακόμα και το 50%. Τα έξοδα όλων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, η ενέργεια και το κόστος πρώτων υλών ο τραπεζικός δανεισμός, διαμόρφωσαν νέα κατάσταση για τις επιχειρήσεις. Οι τιμές σε άλλες επιχειρήσεις συγκρατήθηκαν  και απορροφήθηκαν από τους ίδιους σε μεγάλο βαθμό,  , σε άλλες αυξήθηκαν. Τα  τραπέζια τους ωστόσο δεν γεμίζουν για να βγουν τα έξοδα και όταν γεμίζουν οι καταναλώσεις είναι μικρές. Δεν βλέπουμε κόσμο πια τα μεσημέρια παρά μόνο τα βράδια. Eξαιρούνται τα καταστήματα που βρίσκονται στην Καλντέρα, που εμφανίζουν αυξημένη κίνηση εξαιτίας των ημερήσιων επισκεπτών από τη κρουαζιέρα.

Οι μικρές επιχειρήσεις που δουλεύουν οικογενειακά φαίνεται να αντέχουν  περισσότερο στη νέα κατάσταση οι μεγαλύτερες που έχουν και αρκετό προσωπικό περιμένουν να κάνουν το λογαριασμό για να δουν το μέγεθος της ζημιάς.

Η μεταφορές των επισκεπτών με τα βανάκια- transfer,  είναι μειωμένες πάνω από 50% φέτος. Απογοητευμένοι όσοι αποφάσισαν να επενδύσουν πρόσφατα “στην κότα που κάνει το χρυσό αυγό”, σκέφτονται άλλους προορισμούς ήδη. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι παρότι είναι φρέσκοι στο νησί δεν θεωρούν συμφέρουσα την επένδυση στην οποία προχώρησαν και ήδη αναζητούν αγοραστές για να εγκαταλείψουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί.

Όσοι δραστηριοποιούνται στο νησί χρόνια δηλώνουν ότι όσοι έχουν επιχειρηματικό σχέδιο και το προσαρμόζουν στις συνθήκες όπως διαμορφώνονται , αντέχουν και μ αυτά τα δεδομένα όσοι ήρθαν για αρπαχτή έχουν ζημία που θα τους οδηγήσει ή στο κλείσιμο ή στο να επιλέξουν άλλον προορισμό για να επιχειρήσουν.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο νησί αυξάνοντας τα έσοδα για το κράτος καταλογίζοντας παραβάσεις σε επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Η χρονιά σίγουρα θα κλείσει με τον ισολογισμό να είναι θετικός απέναντι στο ταμείο του κράτους  όπως και στα ταμεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών και αρνητικός για τα ταμεία των επιχειρήσεων του νησιού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή σε σχέση με τον τουρισμό

Το νησί σίγουρα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο  όπως και ο τουρισμός σ όλη τη χώρα. Ο επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος πρέπει να γίνει άμεσα μας δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Λευτέρης Λαζάρου σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου σε 5στερο ξενοδοχείο της Σαντορίνης.  “Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή σε σχέση με τον τουρισμό. Η Σαντορίνη τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αντίστοιχα γρήγορους ρυθμούς θέλει και στο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Δεν μπορεί μέσα στον Ιούλιο ξενοδοχείο στην Καλντέρα που πληρώνει αρκετά χρήματα ο επισκέπτης για να μείνει να έχει διακοπή ρεύματος για δύο ώρες μέσα στο μεσημέρι και αυτό να επαναλαμβάνετε 3 και τέσσερις φορές την εβδομάδα όλο το καλοκαίρι. Δεν γίνεται να μην έχει λιμάνι  και να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν γίνεται να αυξάνεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να δίνεις έκπτωση τον Ιούλιο μήνα μόνο για λίγους, καθώς οι περισσότεροι τα έχουν ήδη κλείσει.  Δεν γίνεται να βλέπεις σκουπίδια στους δρόμους σε έναν τέτοιο προορισμό. Χρειάζεται επανασχεδιασμό το προϊόν που λέγεται τουρισμός στη χώρα γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. “.

Για το επόμενο διάστημα ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος δείχνει να παρουσιάζει μια αύξηση στις κρατήσεις. Για αυτούς που επιχειρούν στο νησί η απάντηση είναι ότι “το να βλέπεις αυξημένες κρατήσεις δεν σημαίνει ότι θα έχει και αυξημένη κίνηση το νησί τους επόμενους μήνες καθώς ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται πολλές και ούτε από εκεί πια μπορείς να έχεις εικόνα”.

Περιμένουμε λοιπόν όλοι να δούμε πως θα κυλήσει μέχρι το τέλος  αυτή η χρονιά και αν το πρόσημο θα είναι θετικό, ίδιο με πέρυσι ή αρνητικό για τις επιχειρήσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο και το δείχνουν όλα τα σημάδια είναι ότι ο τόπος, χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ  σχεδιασμό. Ένα σχέδιο που θα μπορεί διαχειριστεί τoν τουριστικό προορισμό,  προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη,  βιωσιμότητα στον τόπο και τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξαντλεί τους πόρους , χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον,  δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στον επισκέπτη μια ποιοτική εμπειρία και στον κάτοικο την ποιότητα ζωής  που στερείτε και του αξίζει.