Η γιορτή του Κλήδωνα στην Σαντορίνη.

Κάθε χρόνο παραμονή του Αϊ Γιαννιού  καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια σε όλη την χώρα όπως και την Σαντορίνη. Το έθιμο  του ” Κλήδωνα”   με τις “Αφωταρίδες”  που ακόμα μένει ζωντανό σε πολλούς οικισμούς του νησιού αναβίωσε χθες   και στον παραδοσιακό οικισμό στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης σε μια μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε ο  Πολιτιστικός Σύλλογος ” Το Μετόχι”.

Με την συμβολή του Ιωσήφ Πέρρου που μας παραχώρησε μέρος από το φωτογραφικό υλικό  και τον ευχαριστούμε πολύ, και το Καλλιστορώντας για τα λαογραφικά στοιχεία θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε  την αίσθηση της  χθεσινής  βραδιάς και του εθίμου που απόλαυσαν κάτοικοι και τουρίστες.  Μια γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο κρατώντας την παράδοση ζωντανή  για να μαθαίνουν οι νέοι και οι επισκέπτες του τόπου.

Οι κληματόβεργες  με τις οποίες ανάβονται οι φωτιές, οι  λεγόμενες α-φωταρίδες τις οποίες υπερπηδούν παιδιά, άνδρες και γυναίκες είναι έτοιμες να ανάψουν.

 

Οι μουσικοί παρόντες δίνουν τον ρυθμό στην βραδιά εορτασμού του εθίμου.

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Πελεκάνου  ξεκινά να απαγγέλει :  ” Aϊ μου Γιάννη να ακνιάσει το Αϊδάνι και όπου πονεί να γιάνει και του χρόνου Αϊ μου Γιάννη”

Μόλις ανάψουν οι αφωταρίδες συνεχίζουν με τον ακλήδωνα,  ένα είδος νεοελληνικής μαντείας που αφορά τις κοπέλες στα χωριά επειδή στο παρελθόν δεν ασχολούνταν με σπουδές όπως οι συνομήλικες τους της πόλης , το θέμα του γάμου ήταν προτεραιότητα τους.

Παίρνουν τρία άνθη από το γαιδουράκανθα που έχουν χρώμα μωβ και τα περνούν πάνω από τη φλόγα της αφωταρίδας . Όταν καούν λίγο τα άνθη τα δένουν με σπάγγο και να κρεμνούν μέσα στη στέρνα πάνω από το νερό.. πριν από τη διαδικασία αυτή ονοματίζουν το κάθε άνθος με το όνομα των υποτιθέμενων γαμπρών και τα σημαδεύουν με τρία διαφορετικά χρώματα κλωστή. Την άλλη μέρα το πρωί πριν βγει ο ήλιος βγάζουν τα άνθη από τη στέρνα και παρατηρούν ποιο άνθος από τα τρία επανάκτησε ξανά το χρώμα του. Συγχρόνως τραγουδούν:

Βάζω κι εγώ ακλήδονα για να σ ακληδονίσω, Αν ίσως και μου μέλλεσαι ή να σε παρατήσω.

Ο χορός ξεκινά.

Τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να σταματήσει ο πρώτος χορός για να ξεκινήσουν να περνούν πάνω από την φωτιά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με άφθονο κρασί και χορό  γύρω από τις αφωταρίδες  με τα παιδιά σε κάθε ευκαιρία να περνάνε από πάνω τους.

Μέχρι να ρίξουν το κριθάρι πάνω από την φωτιά που σημαίνει το τέλος  του περάσματος πάνω από  τις αφωταρίδες.

Και του Χρόνου