Οινοποιείο Χατζηδάκη: Ο αμπελώνας της Σαντορίνης δοκιμάζεται, πολλοί οι παράγοντες, αθροιστικές οι επιδράσεις πολλών ετών

Ο σεβασμός, η επιμονή και η συνέπεια. με απόλυτο σεβασμό στο σταφύλι της Σαντορίνης και η εμπιστοσύνη των αμπελουργών του νησιού, είναι τα όπλα της οικογένειας  του Οινοποιείου Χατζηδάκη, που με την ομάδα της ανταπεξέρχεται και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Σε μια περίοδο που ο αμπελώνας της Σαντορίνης δοκιμάζεται έντονα και με την φετινή χρονιά να έχει αποδώσει 20- 30 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα,  αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για δημιουργία  της ανθεκτικότητας που απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε καθημερινή βάση σε ότι δυσκολία ή συνθήκη παρουσιάζεται .  Παρά τις δύσκολες συνθήκες η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και οι οίνοι τους αναμένονται τυπικοί με έφεση στα ποικιλιακά αρώματα με καλή δομή και εναρμονισμένη οξύτητα.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης δοκιμάζεται έντονα από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι, ως συνισταμένη αθροιστικών επιδράσεων πολλών ετών, έχουν επιφέρει σημαντικές δυσχέρειες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι η ομάδα μας, μαζί με την οικογένειά μας, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των αμπελουργών, πορευόμενη όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή, επιμονή, συνέπεια, διαφάνεια, καθώς και με απόλυτο σεβασμό τόσο στο σταφύλι της Σαντορίνης όσο και στους ανθρώπους που το καλλιεργούν. Κρατάμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη τη στήριξη των αμπελουργών του νησιού και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που χαρακτηρίζει την ομάδα μας, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμη και στις πλέον απαιτητικές συνθήκες  στοιχεία που μας προσδίδουν δύναμη και ανθεκτικότητα σε καθημερινή βάση“, αναφέρουν στο Δελτίο Τρύγου 2025 του Οινοποιείου Χατζηδάκη, η Στέλλα Χατζηδάκη, ο Αντώνης Χατζηδάκης και η Αριάδνη Χατζηδάκη.

@Οινοποιείο Χατζηδάκη

 

Ποιες ήταν οι συνθήκες κατά την καλλιεργητική περίοδο

Η καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε με έναν ήπιο και με λιγοστές βροχοπτώσεις χειμώνα, με ήπιες θερμοκρασίες και ισχυρούς νοτιάδες. Την άνοιξη παρατηρήθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά και αρκετές βροχοπτώσεις κυρίως κατά το μήνα Μάιο. Το καλοκαίρι επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες και αρκετοί καύσωνες κυρίως κατά το μήνα Ιούλιο με μέση μηνιαία θερμοκρασία 27°C.

Οι χαμηλότερες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σημειώθηκαν τους μήνες Ιανουάριο με Μάρτιο με μέση τιμή τους 13 °C.

Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής ήταν 162,6 mmμε μεγαλύτερη ένταση κατά το μήνα Δεκέμβριο (86,6 mm) ενώ τον μήνα Μάρτιο και κατά την έναρξη της βλαστικής περιόδου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις 10,0 mm,αριθμός μειωμένος κατά 75% σε σύγκριση με τη προηγούμενη χρονιά.

Η μέση ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ήταν 11,2 km/h.

Παρατηρήθηκε μειωμένη βλάστηση. Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε αρχές Μαρτίου και συνεχίστηκε μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους με μέση ταχύτητα τα 12.1 km/h.Τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της άνθησης υπήρξαν ήπιες βροχοπτώσεις (4,8 mm)οι οποίες μηδενίστηκαν το μήνα Ιούνιο (0.0 mm). Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, οι ταχύτητες του ανέμου έφτασαν έως τα 80,5 km/h.

Οι θερμοκρασίες για τους μήνα Ιούνιο και Ιούλιο κυμάνθηκαν σε υψηλά για την περίοδο επίπεδα. Υψηλές καταγράφηκαν και οι ταχύτητες του ανέμου κατά τους παραπάνω μήνες, φτάνοντας τη μέγιστη ταχύτητα στα 80,5 km/h κατά τη διάρκεια του περκασμού τον Ιούλιο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτούς τους μήνες καθώς και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας οδήγησαν στην έναρξη του τρύγου στις 2 Αυγούστου. Σαν συνέπεια των παραπάνω και κυρίως της μειωμένης βλάστησης, των περιόδων με παρατεταμένο καύσωνα και την απουσία βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε μείωση των αποδόσεων στον αμπελώνα που έφτασε έως 20-30 κιλά ανά στρέμμα. Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Χατζηδάκη συλλέχθηκε από 1 Αυγούστου έως και 28 Αυγούστου.

Η ποιότητα των αρωμάτων μας εξέπληξε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική μείωση της στρεμματικής απόδοσης δεν επηρέασαν την οξύτητα που χαρακτηρίζει τον αμπελώνα της Σαντορίνης. Η ποιότητα δε των σταφυλιών, εξαιρετική. Οι οίνοι αναμένονται τυπικοί με έφεση στα ποικιλιακά αρώματα (πυρηνόκαρπα φρούτα, λευκά άνθη για το Ασύρτικο, λευκά άνθη και ώριμα πυρηνόκαρπα για το Αηδάνι, κόκκινα και μαύρα φρούτα με πολύ καλές φαινολικές ωριμάνσεις για το Μαυροτράγανο) με καλή δομή και εναρμονισμένη οξύτητα, αναφέρουν στην έκθεση τους στο δελτίο τρύγου του 2025 του Οινοποιείου Χατζηδάκη,  ο Σπύρος Παπανδρέου, Επικεφαλής Οινολόγος, ο  Χουζούρης Μάρκος, Γεωπόνος και η Νεκταρία Βλάχου, Βοηθός Οινολόγου.

 

Εσείς δοκιμάσατε το Liasimo, το νέο κρασί του Οινοποιείου Χατζηδάκη ? 

Ο νέος ερυθρός φυσικός ,γλυκός οίνος από λιαστά σταφύλια Μανδηλαριάς. Πρόκειται για Επιδόρπιο οίνο ή μπορείτε να το συνδυάσετε με μαύρη σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, τάρτες φρούτων και ώριμα έντονα τυριά.

Επισκεφθείτε το Οινοποιείο Χατζηδάκη

ή επικοινωνήστε μαζί τους

e-mail: hatzidakishospitality@gmail.com

 

Liasimo @hatzidakiswinery

 

 

 

SHARE