Ο αμπελώνας και ο πρωτογενής τομέας της Σαντορίνης χρήζει προστασίας και πολιτικής βούλησης για να ενταχθεί στην UNESCO

Η εξέλιξη και η προστασία του αμπελώνα και του πρωτογενούς τομέα  της Σαντορίνης ήταν το αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αντί γιορτής την ημέρα του Αγίου Αβερκίου από την Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών στην ζυθοποιία Φτέλος.

Το θέμα δεν αφορά πια μόνο τους παραγωγικούς τομείς – παραγωγούς, αγρότες, οινοποιούς, οινολόγους, για αυτό και σε αυτή την συζήτηση συμμετείχαν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που συνδέονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή καθώς χρησιμοποιούν τα προϊόντα, όπως οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι, αλλά και οι αρχιτέκτονες- μηχανικοί και οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ προκειμένου να δοθεί μια συνολική εικόνα του τι συμβαίνει, τι πρέπει να γίνει και πως. Θέτοντας  την ένταξη του αμπελώνα στον κατάλογο προστασίας της UNESCO ως προτεραιότητα μια προτεραιότητα που αναζητά την πολιτική βούληση της Υπουργού Πολιτισμού για να προταθεί.

Η συζήτηση έρχεται μετά από την τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τις συνθήκες ξηρασίας όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που έχουν φέρει την αγροτική γη με μειούμενη παραγωγή τα τελευταία χρόνια, οι δυσκολίες να επενδύσει κάποιος είτε είναι επιχείρηση είτε είναι παραγωγός στην γη είναι πολλές. Η έλλειψη προσωπικού- εργατικών χεριών είναι ένας ακόμη παράγοντας, με τον κυριότερο  λόγο όπως ανέφερε ο οινοποιός Βαγγέλης Γαβαλάς κατά την συζήτηση του θέματος  είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της γης της Σαντορίνης αξιώνεται ως τουριστικό μετατρέποντας το κόστος να ασχοληθεί κάποιος με τη γη για άλλες χρήσεις- καλλιέργειες να είναι ασύμφορο. Λύσεις υπάρχουν αλλά θέλουν δουλειά επεσήμανε ο Β. Γαβαλάς. Τονίζοντας ότι το νησί χάνει μέρος από την κουλτούρα του από την ταυτότητα του όταν ουσιαστικά δεν έχει να δείξει τίποτα καθώς όλοι παρακολουθούμε πως αλλάζει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρέπει να απαντήσουμε αν θέλουμε την Σαντορίνη μόνο τουριστική ή θέλουμε τον τουρισμό όχι εχθρό της ανάπτυξης ανέφερε ο Χ. Μαρκοζάνες εστιάτορας κατά την τοποθέτηση του. Γιατί αυτό γίνεται, με μια επικάλυψη ότι τώρα τρώμε. Ναι τρώει αυτή γενιά σε λίγο δεν θα τρώει αυτή η γενιά γιατί το ισοζύγιο θα είναι διαφορετικό εσόδων – εξόδων. Δεν ανεβαίνει ο τόπος στο real estate μια επιχείρηση,  ανεβαίνει και η κατοικία και γίνεται δυσεύρετη για τον μεσαίο και φτωχό άνθρωπο. Μεγαλώνει η γκάμα ποιος θα γίνει φτωχός. Ο φτωχός θα γίνει φτωχότερος ο μεσαίος θα γίνει φτωχός και αυτός που έγλυφε λίγο από τις παρυφές της ευημερίας θα γίνει μεσαίος. Η πυραμίδα είναι σαν την σολέρα όπως κάνουν στα κρασιά οι οινολόγοι . θα το καταλάβουμε στο μέλλον όταν θα δούμε αυτά τα αποτελέσματα, αν εδώ και τώρα δεν ξεκινήσουν φωνές εριστικές. Φωνές που θα πούνε όχι θα σταματήσει η οικοδομή στην Σαντορίνη ώστε να την ενώσουμε να την μορφοποιήσουμε να δώσουμε γη για καλλιέργειες να δούμε την υγεία και την παιδεία στον τόπο ώστε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τον μόχθο. Ο Χ. Μαρκοζάνες αναφέρθηκε και στην επιδότηση 75% που δίνεται για την ανέγερση 5στερων ξενοδοχείων η οποία αφορά επενδύσεις πάνω  από 500.000ευρώ αποκλείοντας τους μικρούς και μεσαίους ξενοδόχους. Ένας μικρός που θέλει να κάνει κάτι με 100.000ευρώ δεν μπορεί να το κάνει γιατί θέλουμε τον ακριβό τουρίστα. Μα δεν θέλουμε έτσι τον ακριβό τουρίστα, πρόσθεσε,θέλουν κάποιοι να έχουν τον ακριβό τουρίστα και όχι ο κόσμος της Σαντορίνης. Θα ήθελα να ξαναδώ τον τόπο μου όπως ήταν όταν τον πρωτοείδα ανέφερε ο Χ. Μαρκοζάνες. Δεν μου λέει τίποτα να δω κάποιον άνθρωπο με ακριβό αυτοκίνητο ή με ένα κουστούμι, λουστραρισμένο, σε σχέση με έναν αγρότη ο οποίος μου έλεγε κάτσε να σε κεράσω ένα κρασί και μου έκοβε με το φερεντίνι ένα κατσούνι.

Το χωροταξικό και όχι ο τουρισμός και όχι το ξενοδοχείο και όχι το εστιατόριο είναι αυτό το οποίο έχει λαβώσει το νησί ανεπανόρθωτα,  ανέφερε στην τοποθέτηση της η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, ξενοδόχος, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. Αν δεν χωροθετηθεί η γη δεν θα σταματήσουν να χτίζουν μειώνοντας όλο και περισσότερο την καλλιεργήσιμη γη . Πρέπει να απαιτήσουμε να έρθει το χωροταξικό στο νησί . Η Σαντορίνη έχει γίνει ένα χρηματιστήριο έρχονται οικοδομούν και μας αφήνουν α μπάζα τους. Δεν υπάρχει ποια χρόνος για να μην αυτοπροστατευτούμε.

@santorinimagazine

Αντί να γιορτάζουμε συζητάμε για τα προβλήματα, αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει ανέφερε ο Μ. Μπεκιάρης ξενοδόχος και πρόεδρος του Ημεροβιγλίου. Προσθέτοντας ότι η Σαντορίνης περνά μια σοβαρή κρίση ταυτότητας και για αυτό χάνει τον καλό της πελάτη.

 

Η συζήτηση δεν είναι μόνο για προβληματισμό αλλά είναι μια ευκαιρία η παρουσία του αμπελώνα και του καλλιεργητικού τομέα  σε αυτό που λέμε Brand Σαντορίνη, ανέφερε η υπεύθυνη μάρκετινγκ του Santo Wines Κ. Φιλίππου αναλύοντας τα στοιχεία του νησιού που αποτελούν την ταυτότητα του. Φέρνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα προκειμένου να κατανοήσουν όλοι τι σημαίνει ταυτότητα, την αναπαραγωγή της εικόνας της Σαντορίνης στην Κίνα . Τονίζοντας ότι αν μπορεί να αναπαράξει κάποιος επιχειρηματικά την εικονική πραγματικότητα της Σαντορίνης τότε τι μένει για το τουριστικό brand της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη μπορεί να βασίσει το δικό της brand πάνω στις δικές της αξίες και να είναι όντως μοναδική και αυθεντική επεσήμανε η Κ. Φιλίππου. Διευκρινίζοντας ότι το Luxury δεν σημαίνει πολυτέλεια αλλά ποιότητα. Αναφερόμενη στα εργαλεία μάρκετινγκ που αφορούν την δημιουργία εμπειριών ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο εύρος υπηρεσιών που προσφέρεται σήμερα στο νησί αλλά στην βάση των δραστηριοτήτων και όχι στην βάση των εμπειριών που βασίζεται στην ενεργοποίηση των 5 αισθήσεων και ο αμπελώνας της Σαντορίνης και τα αγροτικά προϊόντα ενεργοποιούν αυτές τις αισθήσεις και είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον branding της Σαντορίνης. Η ανάδειξη της κληρονομιάς και της συνέχειας είναι ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ ανέφερε η Κ. Φιλίππου επισημαίνοντας ότι δεν έχουν   πολλά μέρη στον κόσμο το εργαλείο που λέγεται κληρονομιά και υπάρχουν πολλά μέρη με πολύ λιγότερη κληρονομιά που έχουν αναπτύξει τουριστικά το εργαλείο αυτό για τον εαυτό τους με πολύ καλύτερες δυνατότητες. Εμείς που έχουμε αυτή την κληρονομιά οφείλουμε να την ξαναβάλουμε πάλι στην φαρέτρα μας γιατί αυτά είναι στοιχεία που δεν μπορούν ούτε να αγοραστούν ούτε να αντιγραφούν.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας συμπεραίνουμε εύκολα την καταπάτηση του αμπελώνα από νέα τουριστικά καταλύματα, κατοικίες airbnb, 5στερα ξενοδοχεία και βέβαια την αυθαίρετη δόμηση, ανέφερε στην τοποθέτηση του  ο Βασίλης Χατζηπέτρου, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών  Επαρχείας Θήρας. Πριν από χρόνια οι αμπελώνες έπνιγαν τα σπίτια σήμερα οι αμέτρητες οικοδομές απειλούν και πνίγουν τους αμπελώνες. Η τοποθέτηση του Β. Χατζηπέτρου επικεντρώθηκε στο χωροταξικό, στις στρατηγικές επενδύσεις και την εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση.

Στην αναγκαιότητα της εκπόνησης του Χωροταξικού σχεδίου για την Σαντορίνης επικεντρώθηκε και η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων και Προέδρου του Santo Wines Μ. Καφούρου, δεν μπορούμε να μιλάμε για αμπελώνα αν δεν λυθεί το χωροταξικό, τόνισε.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ολοκληρώθηκαν και ο λόγος δόθηκε στο κοινό όπου εκφράστηκαν ανησυχίες τους  για την αγροτική γη της Σαντορίνης που συρρικνώνεται αλλά και προβληματισμός ώστε να μην μείνει  μια ακόμη εκδήλωση όπου διαπιστώνονται τα προβλήματα αλλά να συζητηθούν οι λύσεις και η εφαρμογή τους.

@santorinimagazine

Για την μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης που θα μπορούσε να είναι στην UNESCO ανέφερε η Μαρία Τζίτζη οινολόγος, οινοποιός , συγγραφέας. Αν ήτανε στην UNESCO  δεν θα μπορούσε κανείς να ακουμπήσει τον αμπελώνα, ανέφερε.

Ο φάκελος για την ένταξη του αμπελώνα στην UNESCO ξεκίνησε το 2015 ανέφερε η Ιωάννα Βαμβακούρη, Οινολόγος και Πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών Βρίσκεται ήδη στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το επόμενο βήμα είναι να προταθεί στον Διεθνή Οργανισμό της UNESCO   το οποίο είναι πολιτικό βήμα που πρέπει να γίνει ανέφερε. Πρέπει η υπουργός Πολιτισμού να προτείνει τον αμπελώνα της Σαντορίνης να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO και αυτό είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Τον επόμενο μήνα έχουν ζητήσει να έρθουν εκπρόσωποι του Υπουργείου για να τους πείσουν να κινηθούν όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Την καθιέρωση ενός τέλους για τους αγρότες έφερε ως πρόταση κάτοικος της Σαντορίνης στην εκδήλωση.  Ο Τουρισμός θα πρέπει να φροντίσει τον κήπο και το περιβόλι ταυτόχρονα του νησιού. Να δημιουργηθεί ένα αντισταθμιστικό τέλος που θα πηγαίνει στους αγρότες , παραγωγούς , αμπελουργούς ώστε να υπάρχουν κίνητρα να δημιουργηθεί και να ευδοκιμήσει αυτό το κομμάτι και να συνεχιστεί.

Η συνάντηση αυτή ήταν μόνο η αρχή θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις ώστε με βάση αυτά που συζητήθηκαν να δούμε τι θα κάνουμε ανέφερε η Ιωάννα Βαμβακούρη στο τέλος της εκδήλωσης. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι και όχι μόνο οι αμπελουργοί- παραγωγοί και οινολόγοι δεν είναι θέμα μόνο 30 ανθρώπων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου ” Περί Οίνων και Ερώτων” της Μαρίας Τζίτζη ένα βιβλίο που μεταφέρει όλη την γνώση του κρασιού χωρίς εξειδικευμένους όρους, ένα μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που μπήκε στο χρονοντούλαπο για 20 χρόνια και εκδόθηκε φέτος. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία δύο οινολόγων που γνωρίζονται σε έναν διαγωνισμό κρασιού κάπου στην Γαλλία. Μέσα από την ζωή τους γνωρίζουν οινοτόπους περπατάνε σε οινικά μονοπάτια σε διάφορες χώρες και ερωτεύονται.

 

@santorinimagazine

@santorinimagazine

 

SHARE