Κ. Μητσοτάκης: Τα συμπεράσματα της Συνόδου για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

«Ολοκληρώθηκε μία μακρά Σύνοδος Κορυφής με δύσκολες συζητήσεις για το μείζον ζήτημα της ενέργειας. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς καταλήγοντας σε μία κοινή συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εργασίες της Συνόδου.

«Είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Προσήλθαμε σήμερα χωρίς να υπάρχει ακόμη κοινός τόπος για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά καταφέραμε και πετύχαμε, μετά από πολλή επιμονή, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοιχτό έμεινε το θέμα για τον τρόπο με τον οποίο η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε μέχρι τον Μάιο, να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φθηνές πηγές, όπως από υδροηλεκτρικά, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Είναι και αυτή μία σημαντική πρωτοβουλία. Όταν σχεδιάστηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κανείς δεν φανταζόταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψη της ομαλούς καιρούς και όχι πολεμικές συνθήκες. Και γι’ αυτό και εκεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι η Ευρώπη, σε επίπεδο Επιτροπής, θα μπορεί πια να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, εν προκειμένω με τις ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Ικανοποιητικά» χαρακτήρισε τα κοινά συμπεράσματα, τα οποία όπως είπε θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές «οι οποίες βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι έχουμε πια διάθεση ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολύ μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να σπάσουμε αυτό το παιχνίδι των κερδοσκόπων και για να μην αφήνουμε, να μην δίνουμε, να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας».

Αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση». «Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους» ανέφερε, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Καλυμμένη η Ελλάδα ως προς την επάρκεια φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022»

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πρόσφατη αναφορά του σχετικά με έρευνες για δυνητικά κοιτάσματα στα δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο και ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχετικές «ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα». «Η χώρα έχει μία υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου -τονίζω φυσικού αερίου- τα οποία να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί πολύ απλά δεν έχουν γίνει, με υπαιτιότητα πολλών, παρότι υπήρχαν κάποιοι στο παρελθόν που έδωσαν έμφαση σε αυτή την κατεύθυνση της ενεργειακής μας πολιτικής. Αυτή τη στιγμή ακόμα είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «έντονες» συνομιλίες κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ενώ άλλη πηγή της Ε.Ε. είπε ότι οι «σκληρές» συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από της χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα» είχε δηλώσει αργά το απόγευμα πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η τεταμένη συζήτηση σταμάτησε για λίγο, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες εξήλθε της αίθουσας για μία «τεχνική διακοπή, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά».

SHARE