Έφυγε από την ζωή ο Αντώνης Αργυρός- Ο οινοποιός της Σαντορίνης που αγαπούσε τον τόπο και τα αμπέλια του

Φτωχότερη η Σαντορίνη από σήμερα μετά τον θάνατο του οινοποιού Αντώνη Αργυρού.

Ο Αντώνης Αργυρός υπήρξε σπουδαίος οινοποιός, πιστός στις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης λάτρης του κρασιού και της τέχνης.

Στο οινοποιείο Art Space στην Έξω Γωνιά συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση των τελευταίων δύο αιώνων, από το 1830, δημιούργησε κορυφαία κρασιά. Ο Αντώνης Αργυρός ανέλαβε την  παλιά κάναβα που κληρονόμησε το 1999  και μαζί με την ευλαβική τήρηση των παραδοσιακών πρακτικών οινοποίησης,  αποφάσισε να εντάξει την τέχνη στον χώρο, 11 μέτρα κάτω από τη γη.  Στους χώρους του υπόσκαφου οινοποιείου δημιούργησε μια εντυπωσιακή γκαλερί όπου φιλοξενούσε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, δημιουργώντας ταυτόχρονα μοναδικές ετικέτες και εμπειρίες για όσους επισκέπτες είχαν την τύχη να περάσουν την πόρτα του.

Art Space/@santorinimagazine

Ο Αντώνης Αργυρός υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα ερχόμενη στην Σαντορίνη. Δεν γνώριζα πολλά για το κρασί του τόπου και τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης του. Επισκέφθηκα το Art Space και  ο Αντώνης ανέλαβε να με ξεναγήσει και να μου εξηγήσει γιατί τα  αμπέλια της Σαντορίνης και τα κρασιά της είναι τόσο ξεχωριστά, πως θα πρέπει να γίνεται η οινοποίηση εξηγώντας μου ταυτόχρονα όλες τις λεπτομέρειες για την διαδικασία της παραγωγής στο παρελθόν, που έβλεπα στην κάναβα που βρισκόταν 11 μέτρα κάτω από την γη

Τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών γέμιζαν τις γωνιές και τους τοίχους της κάναβας δεμένα αρμονικά με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που ξύπναγε όλες τις αισθήσεις.

Art Space/@santorinimagazine

Μου εξήγησε γιατί επέμενε στην κάθετη οινοποίηση τις γηγενείς ζύμες και την φυσική διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης του κρασιού χωρίς πρόσθετα και προσμίξεις. Απλά παραδοσιακά αλλά με επιπλέον κόπο. Τα βαρέλια του δεν τα άνοιγε για να προλάβει την ζήτηση περίμενε υπομονετικά να περάσει ο χρόνος που απαιτούνταν για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Τα μπουκάλια περιορισμένα και η διανομή ακόμη περισσότερο. Δεν δίνω σε κάβες , ούτε σε εστιατόρια – μόνο τέσσερα είχαν την τύχη να φιλοξενούν ετικέτες του- δεν φτάνει η παραγωγή, παράγω μόνο 10.000 μπουκάλια, είναι μόνο για τους επισκέπτες του οινοποιείου και τους φίλους… μου εξήγησε.

@Art Space

Η πρώτη μας γνωριμία ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα γνώρισα έναν υπέροχο άνθρωπο , την ιστορία της κάναβας, του κρασιού της Σαντορίνης και λίγα από τα μυστικά της οινοποίησης που για εκείνον έπρεπε να τηρούνται με ευλάβεια.

Η ξενάγηση του ήταν καταπληκτική, ξεκινώντας από την ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης μέσω των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, που κοσμούν την κάναβα του Art Space. Όταν ξεκίνησε να περιγράφει την διαδικασία οινοποίησης εξηγώντας για τα λινά για τον τρόπο που γινόταν η οινοποίηση στο παρελθόν με τα μέσα που είχαν είχε την ικανότητα να σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

Η ξενάγηση στο Art Space ήταν μια μοναδική εμπειρία, συμπυκνωμένη γνώση για το αμπέλι και το κρασί του τόπου, σαν τον συμπυκνωμένο χυμό που παρήγαγε το πρώτο προβιομηχανικό τοματάδικο που λειτουργούσε στον χώρο . Οι σκάφες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή του πελτέ και έχουν εκτεθεί σε μια γωνιά στον χώρο της κάναβας  μαρτυρούν την ιστορία του.

Art Space- Προβιομηχανικό τοματάδικο στην Σαντορίνη/@santorinimagazine

Το αποστακτήριο – το πρώτο με άδεια, τότε-  ήταν η νέα προσθήκη στην κάναβα ,ως συνέχεια του παλιού και ο Αντώνης Αργυρός ήταν πολύ περήφανος για αυτό. Οι λεπτομέρειες στον χώρο όπως ο ανεμολόγος ” από τους σημαντικότερους κλιματισμούς” που στέκει στην κορυφή του τοίχου  και ” έκανε γρήγορο ελκυσμό και ανάγκαζε ακόμα και σε άπνοια να βγαίνει έξω ο ζεστός αέρας, και να μπει κρύος”, δεν έμεναν έξω από τις περιγραφές του ήταν σημαντικά στοιχεία για την οινοποίηση στο παρελθόν για τα οποία γινόταν ειδική αναφορά στην ξενάγηση.

Art Space/@santorinimagazine

Τα κρασιά του δεν θέλανε ειδικούς χώρους για να γίνουν τα 11 μέτρα κάτω από την γη εξασφαλίζαν τις σωστές θερμοκρασίες για να γίνουν νέκταρ.

Art Space/ @santorinimagazine

Το Βινσάντο του, μοναδικό σε άρωμα και η γεύση που δεν ξεχνάς ποτέ αν το δοκιμάσεις. Είχα δοκιμάσει και άλλες φορές Βινσάντο σαν αυτό όμως δεν είχαν γευτεί μέχρι τότε.

Η ξενάγηση κράτησε αρκετή ώρα και ήξερα από εκείνη τη στιγμή ότι μια φορά να ακούσεις την ιστορία του δεν φτάνει, έπρεπε να το επισκεφθώ ξανά.  Η συζήτηση για το κρασί έφερε και τις δοκιμές ..

Δοκίμασε αυτό το κρασί μου είπε “Αγιος Αύγουστος”  έγραφε η ετικέτα, Ασύρτικο Σαντορινιό. Μέχρι εκείνη την στιγμή το κρασί της Σαντορίνης δεν ήταν μέσα στις προτιμήσεις μου καθώς είναι ιδιαίτερα ξηρό και δεν το προτιμώ. Δεν πίνω ξηρά κρασιά του απάντησα, δεν αντέχει το στομάχι μου, με αυτό θα αλλάξεις γνώμη  μου είπε και θα με θυμηθείς. “Ο λόγος που συνέχισα την οικογενειακή παράδοση ήταν αυτό ακριβώς το πρόβλημα έβγαινα και έπινα διάφορα κρασιά και μετά είχα πονοκέφαλο και ενοχλήσεις στο στομάχι. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω τα δικά μου κρασιά για μένα και τους φίλους μου. Καλλιέργεια με παραδοσιακές τεχνικές, κάθετη οινοποίηση και χρόνο, όσο απαιτείται για να γίνει το κρασί αυτό που πρέπει. Δοκίμασε το και δεν θα έχεις καμιά ενόχληση…. έτσι και έγινε ο Αντώνης Αργυρός με τον ” Αγιο Αύγουστο” από τότε δεν έλειψε από καμιά γιορτή καμιά συνάντηση με φίλους από καμιά στιγμή χαλάρωσης, πάντα ήταν παρών στην παρέα χωρίς την φυσική του παρουσία.

Ήρθε ο καιρός για την Βεντέμα και βρέθηκα πάλι στο Art Space  ο Αντώνης Αργυρός δεν έκανε εκπτώσεις στην διαδικασία. Μόνο τα καλά τσαμπιά πηγαίνανε για οινοποίηση, η κάθετη παραγωγή και οι γηγενείς ζύμες ήταν η εγγύηση για το αποτέλεσμα. Ήταν το 2020, μια χρονιά με καλή παραγωγή και το κτήμα , οι ταράτσες και οι αμπελώνες γέμισαν με τσαμπιά που λιαζόταν στον ήλιο.

Αντώνης Αργυρός- Art Space/@santorinimagazine

Ο Αντώνης Αργυρός ήταν θεματοφύλακας της ιστορίας του Σαντορινιού αμπελώνα, ένας οινοποιός με βαθιά γνώση και προσήλωση στην φυσική διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης, με σεβασμό στην φύση και την παράδοση .  Αν γνώριζες τον Αντώνη γνώριζες μέσα σε λίγη ώρα την αυθεντική Σαντορίνη. Ο ίδιος απλός ,αυθεντικός χωρίς περιττές και προσχηματικές ευγένειες, σου πρόσφερε γνώση και μοναδική γευστική απόλαυση, καθώς τα κρασιά του ήταν φτιαγμένα με μεράκι με σεβασμό και πολύ αγάπη, όπως απλόχερα σου πρόσφερε και την φιλία του.

Καλό ταξίδι  στο φως, ευχαριστώ από καρδιάς για όσα μου έμαθες  για τον αμπελώνα της  Σαντορίνης ,το κρασί της, την ιστορία της, για τον τρόπο που με καλοδέχθηκες στο Art Space  και την παρέα σου.

SHARE