
Δήμος Κέας : Δεν θα έχουμε γιατρούς και εκπαιδευτικούς αν δεν χρηματοδοτήσουμε την στέγαση και σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων/ Podcast

Τα προβλήματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά και της άρνησης των γιατρών και των εκπαιδευτικών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νησιά και ορεινούς προορισμούς λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και των χαμηλών μισθών, ταυτόχρονα με την έλλειψη νομικού πλαισίου για τις δαπάνες κινήτρων των Δήμων, φέρετε να είναι ο λόγος της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ.
Μεταξύ άλλων προβλέπει την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος για την διαμονή δημοσίων υπαλλήλων ορεινών και νησιωτικών περιοχών με την συγκεκριμένη δαπάνη σύμφωνα με το ΦΕΚ να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς 16 Δήμων της Χώρας , και με την προϋπόθεση να έχει ληφθεί απόφαση από τα δημοτικά τους συμβούλια.
Αφορά 16 Δήμους μεταξύ των οποίων είναι ο Δήμος Ανάφης, Κέας, Κιμώλου, και Ίου.
Το θέμα είναι παλιό από το 2010 είχαμε πάει στη Βουλή και με άλλους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουμε να είναι νόμιμες οι δαπάνες που κάνουμε για την παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς στα νησιά μας, αναφέρει στο Santorini Magazine και τη Χαρά Καπότου, η Δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου. Να σημειώσουμε ότι το ανώτατο ποσό που ορίζει το ΦΕΚ για τον Δήμο Κέας για σίτιση και στέγαση, είναι 1.800 ευρώ ανά δημόσιο υπάλληλο το μήνα.
Είναι από τους λίγους τρόπους που έχουμε να βοηθήσουμε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας.
“Έχουμε αποφασίσει σαν Δήμος Κέας ότι θα κάνουμε ένα έργο λιγότερο το χρόνο αλλά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς για την τοπική κοινωνία, που είναι η υγεία και η εκπαίδευση για το νησί μας. Μ’ αυτό τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσουμε ως Δήμοι, γιατί αν δεν βοηθήσουμε γιατρό και εκπαιδευτικό στον τόπο μας δεν θα έχουμε και είμαστε 2.500 κάτοικοι” .
Αναφορικά με την επιδότηση από το κράτος για την χρηματοδότηση των Δήμων, η Δήμαρχος Κέας ανέφερε πως{…} προφανώς και θα πρέπει να επιδοτηθούν οι Δήμοι ή να επιδοτηθούν κατευθείαν μέσω του μισθολογίου τους γιατροί και εκπαιδευτικοί που επιλέγουν να έρθουν σε περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων. {…}Διαφορετικά θα πρέπει να μην υλοποιήσουμε κάποια έργα. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κέας προκειμένου να λάβει απόφαση για αυτό το θέμα.
Δήμαρχος Κιμώλου Κων/νος Βεντούρης: Απαιτείται το κράτος να συμμετέχει στη δαπάνη
Απαιτείται το κράτος να συμμετέχει στη δαπάνη, απαντά στο Santorini Magazine και τη Χαρά Καπότου ο Δήμαρχος Κιμώλου Κων/νος Βεντούρης.Να σημειώσουμε ότι για τον Δήμο Κιμώλου το ανώτατο όριο που ορίζει το ΦΕΚ για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι 500 ευρώ ανά άτομο το μήνα.
Οι Δήμοι δεν έχουν τα αντίστοιχα έσοδα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. . Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το ποσό, θα κινηθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας αν δεν επιδοτηθούμε αναφέρει, αυτό που κάναμε μέχρι τώρα, ένα βοήθημα περίπου 150 ευρώ ανά άτομο.
Δωρεάν στέγαση και παροχή σίτισης για τους δημοσίους υπαλλήλους σε 16 δήμους της χώρας