
Αρρυθμίες στην έναρξη του τουρισμού. Αντιδράσεις από τους Επαγγελματίες Τουριστικών Σκαφών Αναψυχής για τις οδηγίες.
Ξεκίνησε επισήμως ο τουρισμός και διανύοντας τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι τα μηνύματα είναι θετικά. Ο κόσμος αποδεικνύεται ότι έχει έντονη επιθυμία να ταξιδέψει, να νιώσει ελεύθερος και να απολαύσει τα ελληνικά νησιά και τους υπόλοιπους προορισμούς, με τους πρώτους επισκέπτες να απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους.
Το άνοιγμα ωστόσο εμφανίζει σοβαρές αρρυθμίες, καθώς οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί δείχνει να είναι ανεφάρμοστες .
Μία από αυτές τις οδηγίες αφορά και τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές, όπως για παράδειγμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Η οδηγία προβλέπει, ότι εκτός από το πλήρωμα, οι επιβάτες- επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν το αποτέλεσμα ενός rapid test, που θα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι μια μέρα πριν την επιβίβαση τους στο πλοίο, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια εκδρομή.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Σκαφών Αναψυχής Σαντορίνης, Λεωνίδας Σπυριδάκος, σε συνέντευξη του στο Santorini Magazine, αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς τις εκδρομές αυτές επιλέγουν περίπου 2000 άτομα την ημέρα, γεγονός που καθιστά αδύνατο να πραγματοποιηθούν αυτά τα τεστ.
Αναφέρει επίσης πως δεν μπορείς να ζητήσεις από τον επισκέπτη να διενεργήσει rapid test προκειμένου να συμμετέχει στην εκδρομή, καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα επιλέξει να συμμετέχει στην εκδρομή.
Υπάρχουν επισκέπτες- τουρίστες που επιλέγουν την εκδρομή τελευταία στιγμή, τονίζει ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ε.Σ.Α., πως θα μπορέσουν να κάνουν το τεστ. Επισημαίνοντας ότι, ούτε και οι υγειονομικές δομές του νησιού μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον αριθμό rapid test καθημερινά.
Δεν θεωρούμε ότι άνοιξε ουσιαστικά ο τουρισμός με αυτές τις οδηγίες , αναφέρει επισημαίνοντας ότι, αν ισχύσει αυτή η οδηγία θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο καθώς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος.
Ήδη έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές, στην λειτουργία των σκαφών αναψυχής από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα απαιτείται μικρότερος αριθμός επισκεπτών στα σκάφη, και ταυτόχρονα μεγαλύτερος αριθμός αυτοκινήτων για την μεταφορά τους από και προς το ξενοδοχείο από την μαρίνα, καθώς σε ένα 9θέσιο όχημα μπορούν να επιβιβάζονται μόνο 3 άτομα συν τον οδηγό του οχήματος.
“Αν θέλουν να κρατήσουν τον τουρισμό ανοιχτό και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτό πρέπει να αλλάξει” επισημαίνει.
Ήδη ετοιμάζονται να αποστείλουν έγγραφο στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα επισημαίνει ο Λ. Σπυριδάκος πρόεδρος του Σ.Τ.Ε.Σ.Α καθώς είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά και τους επαγγελματίες ψαράδες που διενεργούν ανάλογες εκδρομές προφέροντας ταυτόχρονα την εμπειρία του ψαρέματος στους επισκέπτες.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την οδηγία δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος είναι εμβολιασμένος, καθώς τα τεστ είναι απαραίτητα και υποχρεωτικά για όλους τους επιβάτες, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους.
Η οδηγία ορίζει επίσης πως το πλήρωμα των σκαφών αναψυχής στην έναρξη της σεζόν, απαιτείται να έχει κάνει μοριακό τεστ και στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα ,κάθε 7 ημέρες, να διενεργείται επανέλεγχος με μοριακό ή rapid test.
Σε επικοινωνία του Santorini Magazine με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας Β. Μαλαματένιο, θέσαμε το ερώτημα αν το ΓΝΘ, μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια ζήτηση, 2000 rapid test την ημέρα και των μοριακών τεστ ( PCR) που απαιτούνται για την έναρξη της εργασίας του προσωπικού στα σκάφη αναψυχής.
Η απάντηση του Β. Μαλαματένιου είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας υπάρχει οδηγία που αναφέρει πως τα νοσοκομεία δεν θα καλύψουν την ζήτηση των τουριστών. Ωστόσο το ΓΝΘ επειδή ανήκει στην ΑΕΜΥ και όχι στο ΕΣΥ έχει κάποιους οικονομικούς στόχους για αυτό θα καλύψει κάποια τεστ τουριστών επι πληρωμή.
Rapid tests έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αρκετά περίπου 400- 500 την ημέρα αναφέρει ο διοικητής του ΓΝΘ αλλά 2000 τεστ ημερησίως δεν μπορεί το νοσοκομείο να τα καλύψει. Η λήψη του δείγματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θέλει πολύ καλή οργάνωση και πολύ προσωπικό.
Σε παλαιότερη επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ που διενήργησε σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας στο νησί rapid test, στο Εμπορείο, σημειώνει, δεν ξεπέρασε τα 200 τεστ μέσα σε 6- 7 ώρες. Μην ξεχνάμε σημειώνει ο Β. Μαλαματένιος και το κομμάτι της γραφειοκρατίας, καθώς απαιτείται τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των τεστ να περνάνε στο εθνικό μητρώο covid- 19 για να εκδοθούν οι βεβαιώσεις και στην συνέχεια να υπογραφούν, επομένως μια τέτοια ζήτηση είναι ανέφικτο να καλυφθεί. Δεν θα κλείσουν τα επείγοντα του νοσοκομείου για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες επισημαίνει ο Διοικητής του ΓΝΘ.