Αναβίωση Εθίμου Αγίου Αβερκίου , Χωρίς Γιορτή

Με εκδήλωση αναστοχασμού για τον αμπελώνα και τον πρωτογενή τομέα της Σαντορίνης, αντικαθιστά το εορταστικό μέρος της γιορτής της Αναβίωσης του εθίμου του Αγίου Αβερκίου, η  Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (ΘΗΡΕΤ), καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρείται μείωση της παραγωγής όλων των θηραϊκών αγροτικών προϊόντων.

Οι κύριοι λόγοι για αυτή την εξέλιξη  είναι η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η μετατόπιση ενδιαφέροντος, από καθαρά αγροτική οικονομία σε τουριστική οικονομία παροχής υπηρεσιών.

Η  συζήτηση που διοργανώνει η ΘΗΡΕΤ, με την συμμετοχή οινοποιών, ξενοδόχων, εστιατόρων, γεωργών,  αρχιτεκτόνων και από  άλλους παραγωγικούς τομείς, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 19:00 στη Ζυθοποιία Φτέλος.

Σκοπός της εκδήλωσης,  στην οποία καλούνται όλοι οι κάτοικοι και όσοι αγαπούν την Σαντορίνη να συμμετάσχουν, να βοηθήσουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους,  είναι η  εξεύρεση λύσεων. Τα συμπεράσματα της συζήτησης θα προωθηθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

Βαγγέλης Γαβαλάς (οινοποιός), Μαργαρίτα Καραμολέγκου (ξενοδόχος), Χρήστος Μαρκοζάννες, Μέλος Επιμελητηρίου Κυκλάδων (εστιάτορας), Μάριος Μπεκιάρης, Πρόεδρος Ημεροβιγλίου (ξενοδόχος), Μηνάς Νομικός (γεωργός), Κατερίνα Φιλίππου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Βασίλης Χατζηπέτρος, Πρόεδρος Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Επαρχίας Θήρας (Αρχιτέκτονας).

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του βιβλίου «Περί Οίνων και Ερώτων» της Μαρίας Τζίτζη, που κέρδισε το 1ο βραβείο στον OIV (Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου της Γαλλίας). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιωάννα Βαμβακούρη (οινοποιός), ο Ξενοφών Φύτρος (συγγραφέας) και η συγγραφέας, κα Τζίτζη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εστίας Πύργου, της Ζυθοποιίας Φτέλος, που θα προσφέρει κέρασμα, καθώς και τα οινοποιεία του νησιού, που θα προσφέρουν κρασί.

 

Kεντρική Φωτογραφία: credits @santorinimagazine

SHARE