Airbnb: Σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου η νέα νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σε νέα εποχή εισέρχεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα καθώς από την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινάει η ισχύς του νόμου 5170/2025 που θεσπίζει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τα ακίνητα που διατίθενται με αυτόν τον τρόπο.

Παράλληλα ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι συμμόρφωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιπλέον, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει αποφασιστεί σε ποιες –πέραν των τριών πρώτων διαμερισμάτων της Αθήνας– περιοχές της χώρας θα απαγορευτεί η διάθεση νέων ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και ποια άλλα κίνητρα και αντικίνητρα θα θεσπιστούν προκειμένου να επιστρέψουν ακίνητα στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Εξετάζεται να μπλοκάρουν οι νέες άδειες για Airbnb σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Πάρο και περιοχές της Κρήτης.

«Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει κανόνες, σημαίνει μέτρο, ισορροπία και τήρηση νομιμότητας», υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη την Πέμπτη, παρουσιάζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2025. Τόνισε ότι στόχος του είναι τόσο η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος όσο και η μείωση της έντασης του στεγαστικού προβλήματος, μιλώντας για «κάλυψη της ανάγκης για αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση».

Στην κατεύθυνση αυτή, για το τρέχον έτος καθώς και για το 2026, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν επιτρέπεται νέα εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας. Ερωτηθείσα για το ποιες νέες περιοχές θα περιληφθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, η Ολγα Κεφαλογιάννη αρκέστηκε να απαντήσει πως αυτό θα αποτελέσει συμπέρασμα της αξιολόγησης των υφιστάμενων περιορισμών στην Αθήνα από τα τρία συναρμόδια υπουργεία, δηλαδή Τουρισμού, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι περιοχές που αξιολογούνται ως υποψήφιες προς απαγόρευση εγγραφής νέων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Σαντορίνη, την Πάρο αλλά και περιοχές της Κρήτης. Οι σχετικές αξιολογήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να περιληφθούν κι άλλες περιοχές ή να εξαιρεθεί κάποια από τις παραπάνω, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού προσέθεσε μόνον ότι θα πρόκειται για προορισμούς που έχουν ήδη αυξημένο αριθμό ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση και στεγαστικό ζήτημα, όπως και ότι σε μεγάλο βαθμό θα είναι παρόμοιες με εκείνες όπου θα απαγορευθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων με βάση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό που θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος.

Οσον αφορά την έναρξη της ισχύος του νόμου 5170/2025 από την ερχόμενη Τετάρτη, διευκρίνισε πως όσα καταλύματα δεν αποτελούν ακίνητα κύριας χρήσης με βάση τον πολεοδομικό κανονισμό, θα διαγράφονται από τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ και ειδικότερα το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Επομένως, θα χάνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης με τις οποίες έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, όπως η Airbnb.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νέου νομοθετικού πλαισίου, τα ακίνητα που ιδιοκτήτες και διαχειριστές μισθώνουν βραχυχρόνια υποχρεούνται πλέον να πληρούν ελάχιστες προδιαγραφές ανάμεσα στις οποίες:

  • Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, δηλαδή να προορίζονται για την παραμονή ατόμων κατά τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας του κτιρίου. Αυτοί περιλαμβάνουν τους χώρους διαμονής (υπνοδωμάτια, καθιστικά, κουζίνες, σαλόνια κ.λπ.).

 

  • Να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

 

  • Να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης, που καλύπτει τυχόν ζημιές ή ατυχήματα καθώς και

 

  • Να διαθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση ηλεκτρολόγου και πιστοποιητικό μυοκτονίας.

 

  •  Να διαθέτουν πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διαρροής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής.

 

Οπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου πλαισίου στο υπουργείο Τουρισμού την Πέμπτη η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, τη συμμόρφωση με τις παραπάνω υποχρεώσεις θα ελέγχουν κλιμάκια των Περιφερειακών Διευθύνσεων του υπουργείου Τουρισμού μόνα τους ή και σε μεικτά σχήματα μαζί με ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πριν από τον έλεγχο θα υπάρχει προειδοποίηση 10 ημερών που θα δεσμεύει την παρουσία των εκμισθωτών στο ακίνητο κατά την υποδειχθείσα ώρα. Στους ελέγχους και στις προϋποθέσεις εν γένει υπάγονται τόσο τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν έως δύο ακίνητα με αυτόν τον τρόπο, όσο και όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα διαθέτοντας στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων από τρία και πάνω ακίνητα. Τα πρόστιμα ορίζονται σε 5.000 ευρώ ανά παράβαση και αυξάνονται σε περίπτωση υποτροπής. Για παράδειγμα, εάν ένα ακίνητο δεν έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, πιστοποιητικό απεντόμωσης ούτε επαρκή αερισμό και κλιματισμό υπόκειται σε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ. Ηδη το υπουργείο Τουρισμού μέσω της ΑΑΔΕ έχει αποστείλει ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλους τους εγγεγραμμένους διαχειριστές ακινήτων που διαθέτουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ), ενώ έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, η οποία επεξηγεί τις προδιαγραφές και η οποία ομοίως αποστέλλεται με αυτοματοποιημένο μήνυμα από την ΑΑΔΕ.

Πηγή:kathimerini.gr

SHARE