Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των αμπελουργών της Σαντορίνης για την επιβίωση του αμπελώνα

Την επιβίωση του αμπελώνα της Σαντορίνης που κινδυνεύει να αφανιστεί σε λίγα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν παραθέτοντας πιθανές λύσεις επιστήμονες και εκπρόσωποι εταιρειών  στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης.

Οι αμπελοκαλλιεργητές ενημερώθηκαν για τις λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανομβρίας αλλά και του θερμικού στρες που παρατηρείται στα αμπέλια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και η εξεύρεση ανθρώπινων πόρων.

Η χρήση του νερού από την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων στη γεωργία είναι μία από τις λύσεις που φαίνεται ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στο μέλλον του αμπελώνα. Όπως και οι νέες τεχνολογίες που θα προσπαθήσουν να καλύψουν με την χρήση τους  τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια αλλά και  σκευάσματα που θωρακίζουν το φυτό μειώνοντας το  υδατικό και θερμικό στρες που τα καταστρέφει.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης το 2040, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης, δεν θα υπάρχει καθιστώντας την ανάγκη για ανεύρεση άμεσης λύσης απολύτως απαραίτητη.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ημερίδα του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης που εκπροσωπεί 10 οινοποιεία του νησιού.

” Η σκοπιμότητα της εκδήλωσης είναι να πούμε στον κόσμο ότι υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται και είναι μαζί τους. Ενδιαφέρονται κυρίως για τον πρωτογενή τομέα και την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί” ανέφερε στο Santorini Magazine o πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης Πέτρος Βαμβακούσης.

“Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες συνθήκες στον πρωτογενή τομέα, από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την εξεύρεση ανθρώπινων πόρων, από την γη που τείνει στα νησιά να γίνει οικόπεδο και όχι αγροτικός χώρος και ιστός” 

“Στόχος του Συνδέσμου είναι να εκπροσωπήσει τους εμπλεκόμενους σωστά και με διάθεση αυτό που πρόκειται να κάνει θα έχει μια βιωσιμότητα.Διαφορετικά θα μείνουμε να παρακολουθούμε κάτι που σβήνει και αυτό δεν θέλουμε να γίνει”.

Το μαθηματικό μοντέλο που βάλαμε σε εφαρμογή μας λέει ο Πέτρος Βαμβακούσης δείχνει ότι μέχρι το 2040 η παραγωγή σε σταφύλι θα έχει μηδενίσει. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και δεν κρύβονται ή δεν παραποιούν την πραγματικότητα”.

Καλούμαστε αυτή την στιγμή να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτή την τάση, αν καταφέρουμε το 2040 να το κάνουμε 2050 θα έχει αλλάξει αυτή η τάση πάρα πολύ.

Στην συνέχεια με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως αυτές αναλύθηκαν στην ημερίδα ίσως καταφέρουμε να προσφέρουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη στον αμπελώνα.

Ρωτήσαμε τον Πέτρο Βαμβακούση αν είναι κατάλληλο το νερό που προέρχεται απο την επεξεργασία  λυμάτων των βιολογικών για τα προϊόντα σημειώνοντας ότι πρόκειται για ΠΟΠ προϊόντα.

” Βασική προϋπόθεση είναι ότι το νερό που θα βγει από την τριτοβάθμια επεξεργασία θα είναι κατάλληλο για την Γεωργία, έχοντας τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να είναι ασφαλές.Σημασία έχει επίσης και πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Πότε θα ποτίσουμε, πιθανών χειμώνα, άνοιξη για να θωρακίσουμε τα φυτά ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη συνέχεια από μόνα τους.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε υδρόφιλα φυτά θέλουμε απλά να μπορέσουμε να τα  θωρακίσουμε .Το νερό είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας και αν δεν βρέχει το νερό αυτό που μας λείπει θα πρέπει να βρούμε εμείς τρόπο να το δώσουμε είναι μονόδρομος. Το ΠΟΠ προϊόν δεν θα έχει πρόβλημα” μας είπε ο Πέτρος Βαμβακούσης γιατί ” δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την ξερική καλλιέργεια σε ποτιστική”.

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης θέτει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα με την εφαρμογή κάποιων προϊόντων που βοηθάει τα φυτά να ξεπεράσουν το θερμικό και υδατικό στρες.  Θα ψεκάσουν φέτος 100 – 150 στρέμματα σύμφωνα με το πρωτόκολλο που προβλέπουν τα σκευάσματα ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να έχουν τα πρώτα μετρήσιμα στοιχεία. Θα εξασφαλίσουν συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ των ψεκασμένων και μη ψεκασμένων αμπελώνων για να διαπιστώσουν αν η εφαρμογή έχει θετικό πρόσιμο. Ανάλογες επεμβάσεις στην Γαλλία έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μέχρι και τις 10 Απριλίου θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επικοινωνία με τα οινοποιεία του Συνδέσμου που συνεργάζονται για να πάρουν πληροφορίες ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα έχουν στην διάθεση τους ένα διετές πρόγραμμα. Μέχρι 15 Απριλίου θα έχει τελειώσει ο χάρτης του προγράμματος ο οποίος δεν θα αλλάξει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν φροντίζονται τα αμπέλια όπως παλιά

Οι αμπελουργοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση ανέφεραν επίσης πως εκτός από τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία, σημαντικός παράγοντας στην επιβίωση του αμπελώνα είναι και η φροντίδα του που δεν γίνεται όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια που θα φροντίσουν τον αμπελώνα όπως γινόταν παλαιότερα για να επιβιώσει. Τα αμπέλια είναι γερασμένα και δεν γίνονται οι εργασίες όπως η  φύτευση νέων καταβολάδων και ότι άλλο γινόταν  στο παρελθόν αλλά ούτε και οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση τους.

Κάποτε πήγαινα στα αμπέλια και μου χαμογελούσανε επεσήμανε ο Χριστόφορος Ζώρζος 80 χρόνια αμπελουργός. Τώρα πάω και μου κλαίνε ζητάνε βοήθεια. Όπως εγώ σ αυτή την ηλικία έτσι και αυτά έχουν ανάγκες αλλά κανείς δεν τις φροντίζει γιατί τα εργατικά χέρια δεν υπάρχουν ανέφερε.

Το βίντεο της εκδήλωσης

 

 

 

 

 

SHARE