Έκθεση φωτογραφίας στην KASTELANA : “Παρόντες-Απόντες: Οι Αιγαιοπελαγίτες του χτες και τα ερειπωμένα σπιτικά τους”

Στο βιβλίο ” Η Αρχαιολογία του χτες” του Γιώργου Κυριακόπουλου, από τις Εκδόσεις Ποταμός,  θα βασιστεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ” Παρόντες – Απόντες: Οι Αιγαιοπελαγίτες του χτες και τα ερειπωμένα σπιτικά τους”, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φωτογραφίας KASTELANA  στο Καστέλι του Πύργου Σαντορίνης, από τις 22 Ιουνίου έως και τις 12 Αυγούστου.

φωτ. Γιώργος Κυριακόπουλος- Κέντρο φωτογραφίας KASTELANA

Η έκθεση φωτογραφίας , τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 22 Ιουνίου στις 20:00, στοχεύει να αναδείξει στο παλιό αρχοντικό του Πύργου – Kastelana, τις φωτογραφίες που εμπεριέχονται στο βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου και αποτελούν τον καρπό ενός οδοιπορικού στα ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά 33 νησιών του Αιγαίου από το 2010 έως και το 2024.

φωτ. Γιώργος Κυριακόπουλος- Κέντρο φωτογραφίας KASTELANA

Οι εικόνες που προέρχονται από την Θάσο μέχρι την βόρεια Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι τον Σαρωνικό στέκουν σημερινοί μάρτυρες ενός ξεχασμένου κόσμου, απλού και στέρεου, πολύ προσωπικού και ταυτόχρονα καλά εγγεγραμμένου στην εποχή του προβιομηχανικού και μη τουριστικού μέτρου, αναφέρουν οι διοργανωτές που είναι οι Εκδόσεις Ποταμός και το Κέντρο Φωτογραφίας KASTELANA.

Πενήντα φωτογραφίες επιλεγμένες με προσοχή,  θα συνθέσουν μια πυκνή αφήγηση,  μέσα από την έκθεση, μεταφέροντας τα ίχνη της ζωής, τα ανθρώπινα σημάδια της καθημερινής οργάνωσης των ανθρώπων μέσα από κτίσματα μαγικής αισθητικής και οικονομίας – που όλο και λιγοστεύουν, μεταμορφώνοντας το τοπίο και τη ζωή στα νησιά του Αιγαίου.

Tι λένε οι αρχαιολόγοι για το βιβλίο ” Η Αρχαιολογία του χτες”

“Η Αρχαιολογία του Χτες, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου είναι μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης, που θα ευχόμουν να είναι όχι η γοητευτική εξαίρεση, αλλά ο κανόνας!”, ανέφερε η Αγγελική Κοτταρίδη, Εφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Κυριακόπουλου. “Ευτυχώς, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πρόλαβε με τις φωτογραφίες του να «παγώσει» την αποδρομή της μακράς διάρκειας του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμικού τοπίου πριν την οριστική του αλλοτρίωση. Και προτείνει να προλάβουμε κι εμείς”, ανέφερε αντίστοιχα ο  Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

 

Kέντρο Φωτογραφίας Kastelana

 

Το Κέντρο Φωτογραφίας Kastelana από την έναρξη της λειτουργίας του αναδεικνύει συνεχώς, το Αιγαίο του χθες μέσα από την τέχνη και τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί στο παλιό Αρχοντικό στην είσοδο του Καστελίου στον Πύργο . Τότε που οι άνθρωποι το λίγο το κάνανε πολύ και είχαν ως οδηγό τους το μέτρο και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον τους εκμεταλλευόμενοι με σεβασμό ότι τους πρόσφερε η φύση. Επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού μέσα από το Kastelana,  βιώνουν μοναδικές στιγμές όπου οι παλιότεροι νοσταλγούν και οι νέοι γνωρίζουν μην έχοντας την δυνατότητα πια να βιώσουν. Eνώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εκθέσουν τις δημιουργίες τους και να επικοινωνήσουν την δική τους ματιά στο Αιγαίο του σήμερα.

Ποιος είναι ο Γιώργος Κυριακόπουλος που οι δημιουργίες του θα εκτεθούν στο Κέντρο Φωτογραφίας Kastelana

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο, όμως εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, έχοντας παράλληλα κρατήσει έναν αυστηρά ιδιωτικό του κόσμο, όπου συνυπάρχουν η έρευνα για την νεώτερη ελληνική κεραμική, η φωτογραφία, το γράψιμο, το φαγητό και το κρασί, οι φίλοι, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η αρχαιολογία και η Αθήνα.

Από το 2010 ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφηση ερειπωμένων σπιτιών και υποστατικών του Αιγαίου. Το οδοιπορικό αυτό περιλαμβάνει έως σήμερα 33 νησιά. Το 2021 εξέδωσε τετρακόσιες περίπου φωτογραφίες στο βιβλίο «Η Αρχαιολογία του Χτες : Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου» (Εκδόσεις Ποταμός), σχολιασμένες με κείμενα που διερμηνεύουν το σκεπτικό και τη ματιά του.

Ως συγγραφέας έχει εκδώσει ακόμη την συλλογή διηγημάτων «Η Τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες» (Εστία, 2017), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2018,
καθώς και το μυθιστόρημα «Η Περίληψη» (Εστία, 2021).