Στη θάλασσα φτάσανε τα σκουπίδια στη Θηρασιά. Η κατολίσθηση… μετέτρεψε τον Κόρφο σε χωματερή

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νησί της Θηρασιάς με τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα στο λιμάνι του Κόρφου. Η περιοχή έχει γεμίσει ήδη με σακούλες σκουπιδιών και η δυσοσμία είναι διάχυτη αρκεί κανείς να σκεφθεί ότι τα περισσότερα προέρχονται από τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν στο λιμάνι και περιέχουν πολλά οργανικά απόβλητα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις 27 Απριλίου που οι βράχοι από την κατολίσθηση που σημειώθηκε τον κόρφο κατέστρεψαν τους κάδους σκουπιδιών και τις μεταλλικές σκάφες που χρησιμοποιούσαν. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατολίσθηση κάλυψε το σημείο όπου γινόταν η εναπόθεση και  συλλογή των σκουπιδιών με πέτρες χώματα και βράχια καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη την πρόσβαση σε αυτό .

Από τον Απρίλιο διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα και όλο αυτό το διάστημα δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών από το λιμάνι του Κόρφου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια χωματερή όπου  συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα κάθε λογής σκουπίδια στο τέλος του λιμανιού απειλώντας την δημόσια υγεία.

Σε επικοινωνία που είχε το santorinimagazine πριν από μερικές ημέρες με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Θήρας Γεώργιο Νομικό, που είναι υπεύθυνος για αυτό το θέμα, ενημερωθήκαμε πως ο εργολάβος που είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή αρνείται να πάει στον Κόρφο,  λόγω της επικινδυνότητας μετά την κατολίσθηση. Ο Γεώργιος Νομικός μας είπε ότι αναζητούσε λύση προκειμένου  να βρεθεί σκάφος αλλά μέχρι και σήμερα από ότι βλέπουμε κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Οι κάτοικοι της Θηρασιάς και ειδικά όσοι  δραστηριοποιούνται στον Κόρφο αλλά και όσοι τον επισκέπτονται με σκάφη δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση και ζητάνε άμεσα να βρεθεί λύση.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί ο εργολάβος που είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή των σκουπιδιών να πάει στον Κόρφο και να κάνει την αποκομιδή χωρίς ωστόσο να είναι επιβεβαιωμένες. Οι κάτοικοι της Θηρασιάς ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα και σίγουρα όχι προσωρινή. Η θερμοκρασία ήδη αγγίζει τους 30 βαθμούς και τα σκουπίδια στην Θηρασιά απειλούν πια την δημόσια υγεία. Για την δημόσια εικόνα, θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν. Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να συνεχίζει να μην μας απασχολεί είναι πως όλα αυτά τα σκουπίδια δίπλα στην θάλασσα με ένα μικρό αεράκι καταλήγουν μέσα σ’ αυτή, μολύνοντας εκτός από την ακτή και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η κατολίσθηση στην Θηρασιά εκτός από την ΚΥΑ έφερε και αυτά τα προβλήματα ωστόσο λύση πρέπει να δοθεί  άμεσα και ουσιαστικά καθώς περιθώρια δεν υπάρχουν και σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι προσωρινή.