Κοινό ψήφισμα των παραγωγικών φορέων της Σαντορίνης προς τον Πρωθυπουργό και τα Υπουργεία που υπογράφουν την ΚΥΑ

Με την σημείωση ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ έστειλαν το κοινό ψήφισμα που υπέγραψαν οι παραγωγικοί φορείς της Σαντορίνης στις 30 Μαϊου,  μετά την ΚΥΑ που προβλέπει μέτρα για την προστασία έναντι του κατολισθητικού κινδύνου στη διυπουργική επιτροπή,  τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Επικρατείας και τον ΓΓ του ΕΟΤ.

 

Τι ζητούν

  • Αμεση εφαρμογή, χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Σαντορίνη όπως την είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το νησί τον Ιούνιο του 2020.

 

  • Άμεση έκδοση διευκρινιστικής για την ΚΥΑ (ΚΥΑ 775/25-5-2024) με τις εξής παραμέτρους.
    Α) Πρόσβαση στη λιμενική ζώνη Αμμουδίου των ταξί και των mini bus για την εξυπηρέτηση πελατών και επισκεπτών από τη θέση Κάθαρος, προς Αμμούδι.
    Β) Μη ύπαρξη πινακίδων σήμανσης στην περιοχή Φηροστεφανίου και Τελεφερίκ

 

  • Άμεση κατασκευή μόλων διαφυγής (τροφοδοσίας και επικοινωνίας) λόγο του κατολισθητικού κινδύνου της λιμενικής πύλης του νησιού.

 

  • Άμεση διαφήμιση και προβολή μέσω του ΕΟΤ της Σαντορίνης για την απόσβεση της δημιουργηθείσας αρνητικής εικόνας.

 

  • Άμεση θεσμοθέτηση χωροταξικού Σαντορίνης.

 

  • Περιορισμός βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Το κοινό ψήφισμα υπογράφουν :Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, o Πρόεδρος Αντώνιος Παγώνης, Σύλλογος Εμπόρων και επαγγελματιών Δήμου Θήρας, o Πρόεδρος Νικόλαος Νομικός, Σωματείο τουριστικών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής Σαντορίνης, o Πρόεδρος Μιχαήλ Ρενιέρης, Σωματείο Τουριστικών καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα»,o Πρόεδρος Ελευθέριος Αναπλιώτης, Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης, o Πρόεδρος Εμμανουήλ Κορωνιόw, Ένωση Λεμβούχων Θήρας, o Πρόεδρος Νικόλαος Κανακάρης.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας με επιστολή του στις 31 Μαϊου που συνοδεύει το ψήφισμα των φορέων ,  στους ίδιους αποδέκτες επισημαίνει:

 

Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας εκπροσωπεί 4.500 επιχειρήσεις και εμπόρους στην επαρχεία Θήρας και στόχος μας είναι ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης των επισκεπτών και των κατοίκων σε επιμέρους σημεία των νήσων Θήρας και Θηρασιάς, επιφέρει ανατροπές, αλλά και αναστάτωση στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων υπήρχε και θα υπάρχει πάντα γι’ αυτό και οι προγενέστεροι υμών με πενιχρούς πόρους κατασκεύασαν τοιχία ανάσχεσης. Είναι επιβεβλημένο  οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν λύσεις εδώ και τώρα και όχι απαγορεύσεις. Ο Σύλλογός μας σε πρόσφατη συνεδρίαση προτείνει:

  • Στο Αμμούδι να μπουν μίνι λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη διαδρομή Κάθαρος – Αμμούδι.

 

  • Στον όρμο Φηρών να γίνεται η αποβίβαση όλης της κρουαζιέρας εκτός των οργανωμένων εκδρομών και εκδρομών Γραφείων με λίστα πελατών και δημιουργία γρήγορης γραμμής από Φηρά προς Αθηνιό.

 

  • Σωστή διαχείριση από το Λιμεναρχείο των ροών των ημερήσιων εκδρομών.

 

Η Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός και δέχεται ετησίως 2 .000.000 επισκέπτες στα ξενοδοχεία μας καθώς και 1.300.000 επισκέπτες μέσω ημερήσιας κρουαζιέρας  προσφέροντας στην Εθνική μας οικονομία αρκετά έσοδα.

Σας επισυνάπτουμε το κοινό ψήφισμα των παραγωγικών φορέων της Σαντορίνης και ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μας , αναφέρουν στην επιστολή τους